StoryEditor

Štedré a veselé televízne Vianoce

21.12.2004, 23:00

Piatok 24. decembra
Tento rok to je nejaké slabšie. Niežeby sa nebolo na Štedrý večer na čo dívať, len tej vianočnej klasiky je v programovej ponuke akosi menej. Dramaturgovia zrejme skúšajú zmenu, hádam sa vydarí. Aj tak je zarážajúce, že okrem Princeznej so zlatou hviezdou neuvidíme v televízii pod stromčekom žiadny jednoznačný, rokmi preverený bestseller. Zúfať však treba, až keď si z nasledujúcich tipov naozaj nič nevyberiete.

6.00, TV Joj: Vianočná koleda
Angloamerický vianočný folklór je trocha iný. Santa Claus, lietajúce soby, keksíky, teplé mlieko, na kozube visiace ponožky, darčeky, čo sa rozbaľujú až ráno a tak ďalej. Iné reálie, iné zvyky, iné príbehy. Jedným z nich je Vianočná koleda Charlesa Dickensa. Príbeh grobianskeho lakomca Ebenezera Scroogea, ktorý sa musí stretnúť s duchom minulých, prítomných a budúcich Vianoc, aby v sebe prebudil ľudské dobro, sa dočkal desiatok, hádam stoviek rozmanitých spracovaní. V roku 1999 vznikla jedna z najvydarenejších a najpresvedčivejších podôb tohto klasického príbehu, ak budete na Štedrý deň buntošiť už takto skoro ráno, nenechajte si ju ujsť.

7.35, TV Joj: Rudolf
Angloamerický vianočný folklór je vlastne dosť iný. Taký Rudolf, sob s osobnosťou a so svietiacim nosom, jeden zo Santa Clausovej lietajúcej úderky, čo o ňom našinec vie? Nič a je to celkom v poriadku, zvieratá nehrajú v našich vianočných zvykoch, až na toho mŕtveho kapra obaleného v strúhanke, žiadnu výraznejšiu funkciu. Nepoznáme mená a charaktery tiav, na ktorých k čerstvo narodenému Ježiškovi prišli traja králi z východu, dokonca ani neviem, v maštali akých konkrétnych zvieratiek sa Ježiško narodil. Ježiško sa skrátka bez zvieratiek obíde, na rozdiel od Santa Clausa, ktorý sa bez svojich sobov ani nepohne - teda neprinesie žiadny darček. Akú úlohu v tom hrá Rudolf, sa dozviete z jeho príbehu. Hlavne deti, lebo im je predovšetkým určený tento animovaný film.

10.10, TV Markíza: Kráľovstvo krivých zrkadiel
Kľúúúúúč, KĽÚÚÚÚÚÚČ, počuje našinec občas v desivých snoch a zaliaty studeným potom sa budí do tmavej zimnej noci. Klasické ruské filmové rozprávky majú čosi do seba. Nie sú celkom pre deti, na to sú až príliš bizarné a dokážu spoľahlivo vydesiť. V Kráľovstve krivých zrkadiel (1963), v ktorom by sa okrem iných uzreli aj najslávnejší fanúšik kokaínu Zigmund Freud a majster magického realizmu Jorge Luis Borges, sa do sveta plného archetypálnych symbolov dostanú dve rozkošne gýčovité ruské vrkočaté dievčatká, aby zachránili chlapca uväzneného vo vysokej veži. A budú sa stále dožadovať maľľľinovky takej sladkej, až z toho bolia uši.

10.30, TV Joj: Rumburak
Hlavný zloduch z Arabely, až príliš ambiciózny čarodejník druhého stupňa, stvárnený neodolateľne záporným Jiřím Lábusom a bezmenným krkavcom, sa dočkal pomerne rýchlo po uvedení tohto seriálu svojho vlastného televízneho "spin-off" filmu. V roku 1984 ho nakrútil režisér Václav Vorlíček a mapuje v ňom ďalšie Rumburakove životné osudy po tom, ako utiekol do ríše ľudí a zabudol zaklínadlo, prostredníctvom ktorého by sa mohol vrátiť do ríše rozprávok.

10.40, Jednotka: Deti Duny 1/3
Sci fi Duna amerického spisovateľa Franka Herberta patrí v tomto žánri k absolútnym vrcholom. Na filmovom plátne, v režisérskom spracovaní Davida Lyncha sa jej síce príliš nedarilo, ale pošramotenú povesť tohto príbehu napravila americká televízna veľkoprodukcia, ktorá Herbertov príbeh adaptovala do filmovej podoby prinajmenšom dôstojne. Teraz siahla po priamom pokračovaní, a ak sa čosi nepokazilo, trilógia Deti Duny by mohla byť to najzaujímavejšie, čo sa dá cez tieto sviatky u nás v televízii vidieť.

12.10, TV Joj: Cesta do praveku
Československo dalo svetovej kinematografii zopár géniov a Karel Zeman je nesporne jedným z nich. V časoch, keď sa malý Steven Spielberg ešte ani nebatolil na pieskovisku, vznikol film, vedľa ktorého ešte aj dnes pôsobí Jurský park ako zlý vtip. Sotva odrastené chlapčiská sa plavia proti prúdu po rieke času až k trilobitom, ale to najfascinujúcejšie, čo cestou stretnú, sú nepochybne majestátne praveké jaštery dodnes prekvapujúce svojím skvelým stvárnením. Filmovým trikárom sa v roku 1955 podaril husársky kúsok, dnešné filmy plné digitálnych efektov sa na ľudský fortieľ skrátka nechytajú.

12.35, Jednotka: Princezná zlodejov
Robin Hood, okrem toho, že sa s bandou dobových trampov-kotlíkarov ponevieral po Sherwoodskom lese a páchal dobro, stačil splodiť aj dcéru. Ale nie takú, čo by pokojne sedela doma, v stredovekej chatrči a vyšívala tematické ozdoby na tatkove zbojnícke kamizoly, ale takú, čo si podľa otcovho vzoru sama tie zbojnícke handry oblieka a tiež sa motá po lese, bohatým berúc a chudobným dávajúc. Korisť. Aspoň tak sa nás o tom bude snažiť presvedčiť americký dobrodružný film z roku 2000.

13.30, TV Markíza: Veselé Vianoce, Mr. Bean!
Britský komik Rowan Atkinson alias Mr. Bean dokáže vždy spoľahlivo poštekliť bránicu. Nie inak to je v jeho vianočnom príbehu. Bude pitvať morku, zaobstarávať darček svojmu mackovi a stvárať kadejaké ďalšie psie kusy. Nemusí sa vám zdať vtipný, stačí, že sa dá ľutovať. A s pocitom zadosťučinenia neznášať. Nie kvôli tomu, že je ťuťmák, ale kvôli tomu, že sa správa ako idiot a všetko, čo mu nevyjde, si zaslúži.

18.40, TV Markíza: Princezna se zlatou hvězdou
V roku 1959 nakrútil československý režisérsky velikán Martin Frič nestarnúcu vskutku klasickú rozprávku. Príbeh princeznej so zlatou hviezdou na čele, ktorá sa maskuje v mikine ušitej z kožiek drobných hlodavcov, aby sa zbavila neželanej priazne tyrana Kazisveta a získala želanú priazeň princa Radovana, sa stal klasikou, bez ktorej by Vianoce neboli úplné. Sovieti dokonca po princeznej pomenovali automobil. Spanilú Ladu stvárnila Marie Kyselková, chrabrého Radovana neskoršia dychovková superstar Josef Zíma a Kazisveta s nezabudnuteľným účesom Martin Růžek.

19.00, TV Joj: Princ egyptský
Americký animovaný veľkofilm, nakrútený v roku 1998, ktorému sa jeho poslanie - byť detskou zábavou - troška vymklo z rúk. Ono sa to dalo čakať, veď starozákonný príbeh o tom, ako Mojžiš vyviedol Židov z egyptského otroctva, nakrútený ako sled farebných kreslených viac-menej skečov doplnených pesničkami, pôsobí ako rúhanie. Deti mu príliš nerozumejú, ateistov nudí, veriacich rozčuľuje. Za jedno vianočné pozretie však určite stojí.

19.20, ČT 1: Čert vie prečo
Vtipná, srdečná, dokonca troška lascívna a predovšetkým vizuálne prekrásna rozprávka nakrútená v roku 2003 v česko-slovenskej koprodukcii režisérom Romanom Vávrom. V malom kráľovstve skorumpovaný minister uzatvorí zmluvu s diablom. Keď privedie kráľovstvo na mizinu a starého dobráckeho kráľa do pekla, sám zasadne na trón. Tento koncept sa však nepozdáva princeznej, miestnej bylinkárke a statnému junákovi, čo sa krajom potuluje vedno so somárikom. Kolosálny rozprávkový happy end na seba nenechá dlho čakať, ale kým príde, divák má dostatok času vychutnať si najcharizmatickejšieho filmového Lucifera, akého kedy naša kinematografia zrodila. Neopakovateľným spôsobom ho zahral slovenský herec s menom, čo na to nevyzerá, Csondor Kassai. Výpravu rozprávky Čert vie prečo a vôbec celú jej vizuálnu podobu mal na starosti renomovaný slovenský výtvarník Fero Lipták. Práve kvôli jeho autorskému rukopisu je Čert vie prečo rozprávkou, na ktorú sa nezabúda, rozprávkou, ktorá má najlepšie šance stať sa podobne klasickou, a teda aj vianočnou, ako Pyšná princezná, Tři ořišky pro popelku, Byl jednou jeden král, či už spomenutá Princezna se zlatou hvězdou.

20.00, TV Markíza: Druhá alebo prvá
Americká rodinná dráma režiséra Chrisa Columbusa z roku 1998 o rozvedených manželoch, ich deťoch a manželovej novej priateľke. Schyľuje sa ku na konfliktu, ktorý sa však nekoná. Vec sa má tak. Biologická matka umiera na rakovinu a jej deti veľmi nemajú otcovu novú priateľku v láske. Chorá mamička si však uvedomuje, že práve macocha ju bude musieť nahradiť, preto urobí všetko pre to, aby si ju deti obľúbili. Macochu, samozrejme, mamku majú radi, ale tá im desiatu do školy neurobí, keď bude mŕtva. Predovšetkým remeselník Chris Columbus sa vypäl do životného výkonu a nakrútil film s hviezdnym hereckým obsadením (Susan Sarandonová, Julia Robertsová, Ed Harris), ktorý nie je ani hlúpy, ani vykalkulovaný, ani neuveriteľný, ani lacný, ani gýčovitý. Práve naopak, Druhá alebo prvá je sugestívny film so šťastným koncom, hlavne o rodičovskej láske, ktorá dokáže preklenúť prah smrti. Je smutný, ale i múdry a na Vianoce sa veľmi hodí.
20.50, TV Joj: Santa Claus
Typický americký vianočný "bloskbuster", film, na ktorý sa najprv na Vianoce chodí do kina a potom sa rok čo rok objavuje v tomto čase na televíznej obrazovke. V roku 1994 ho narútil režisér John Pasquin s americkým komikom Timom "majstrom Timom" Allenom v hlavnej úlohe chlapíka, čo najprv neverí na Santa Clausa, potom ho náhodou zloží a nakoniec musí nastúpiť na jeho miesto.

21.50, Jednotka: Otec rodiny
Americká romanticko-komediálna dráma režiséra Bretta Ratnera z roku 2000 s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe, postavená na absurdnej zápletke náhlej a nevysvetliteľnej zmeny identity. Jack je úspešný podnikateľ, "yuppie" v najlepších rokoch. Nezávislý, užívajúci si život plnými dúškami. Jedného dňa sa prebudí a zrazu je všetko inak. Otročí v práci, má dve deti, manželku, dom na predmestí, dlhy a nábeh na hemoroidy. Situácia "na mašľu", Jack chce späť svoj život, ale to akosi nejde. Samozrejme, že si zvykne a dokonca sa mu jeho nová identita začne páčiť, ale uverí tomu aj ktosi z divákov? Skúste, možno sa to podarí práve vám.

22.25, TV Markíza: Vianočné prázdniny
Niektorí ľudia neznášajú Vianoce, Clark Griswold, hlavný hrdina americkej bláznivej komédie z roku 1989, ich miluje a milovať neprestane, napriek neuveriteľnému množstvu katastrof, ktoré ho spolu s rodinou v ich priebehu stretnú. Veverička zabudnutá vo vianočnom stromčeku, požiar, neznesiteľní príbuzný, policajné zásahové komando a tak ďalej až k totálnej deštrukcii. Jedinou chybou tejto skvelej antivianočnej komédie je jej umelý happy end, ale čo sa dá robiť, na Vianoce nikto nešťastné konce nemá rád.

0.20, Prima: Dobří holubi se vracejí
Československá trpká komédia režiséra Dušana Kleina z roku 1988 by mohla inšpirovať všetkých, čo Vianoce príliš nemilujú. Veď stať sa alkoholikom a tráviť príjemné kratochvíle s pivom, antabusom a vedrom na vývratky kdesi v liečebni, je vedľa škaredo skomerčnelých sviatkov Božieho narodenia také lákavé.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:55