StoryEditor

Karikatón

02.02.2006, 23:00
glosa

Všade na svete majú denníky svojho každodenného karikaturistu. Psychológovia totiž zistili, že aj čitateľ unavený politickými a ekonomickými komentármi, ostane svojmu denníku verný, keď si v ňom navykne na drogu každodennej karikatúry.
Nuž nečudo, že karikaturista, ktorý sa uchytí v denníku, dostáva za svoju prácu aj slušný honorár. Taký Jiránek alebo svojimi tunelmi už po celom svete známy Laco Torma urobia pri rannej kávičke zopár čiar -- a hneď si zarobia aj na "šláftrunk".
Zaiste, nemusí to byť len karikatúra -- verných čitateľov môže udržiavať novinám aj televízny program, horoskop alebo fejtón. Ani ja by som možno nečítal Lidové noviny tak pravidelne, ako ich čítam, no teším sa v nich na fejtón Ludvíka Vaculíka.
A aký žáner by sme ešte mohli zaradiť do tejto vábivej skupiny? Práve som dostal vynikajúci nápad: Čo tak spojiť fejtón s karikatúrou a tak zdvojnásobiť ich účinok? Čo tak vytvoriť nový žáner -- karikatón?
Hneď som sa aj rozhodol vyskúšať to. To nič, že neviem kresliť -- stačí, že som si spomenul na jednoduchú kreslenú hádanku, ktorú sme si dávali ešte za socializmu, a počítač to už nakreslí za mňa. Takže -- viete, čo je toto?

I I
OI IO
I I
I I

Rozlúštenie: Zápotocký za stromom. (Antonín Zápotocký bol v rokoch 1953 -- 1957 československý prezident, ktorému impozantne odstávali uši.) Mimochodom, aj za túto kreslenú hádanku bol v päťdesiatych rokoch slušný honorár. Ten, čo ju vymyslel, dostal vraj za ňu rovných päť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 05:59