Muškarci ne plaču Alen Drljević Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko 2017 Zdĺhavý vojenský konflikt 90. rokov v bývalej Juhoslávii zanechal v pamäti každého bojujúceho národa hlboké jazvy. V tejto silnej dráme, zasadenej do obdobia dvoch desaťročí po skončení série občianskych vojen, sa skupina vojnových veteránov stredného veku z rôznych prostredí stretáva v takmer prázdnom hoteli v bosnianskych horách, aby sa zúčastnili intenzívnej skupinovej terapie s názvom „kurz zmierenia“ pod vedením slovinského psychiatra Ivana. Vo filme, skúmajúcom schopnosť odpúšťať druhým až keď sme odpustili sami sebe, sa stretol výkvet balkánskych mužských hercov. Hoci pôsobí prevažnú časť filmu herecké obsadenie aj kamera takmer dokumentárnym dojmom, režisér Alen Drljević sa doňho rozhodol miesto nehercov obsadiť niekoľko z najlepších talentov v regióne, čo sa skutočne vyplatilo. Snímka Chlapi neplačú získala Zvláštnu cenu poroty na poslednom MFF v Karlových Varoch.MFF Bratislava
StoryEditor

Zabudnite na komerciu. Toto sú najlepšie európske snímky, ich známkou je kvalita a nadčasovosť

15.11.2017, 14:00
Autor:
ipip
Témou festivalu bolo tento rok filmové herectvo.

Pozrite si aktuálne ocenenia 19. ročníka MFF Bratislava 2017:

  • Cena za najlepší hraný film

Chlapi neplačú / Muškarci ne plaču / Men Don´t Cry
(r. Alen Drljević, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, 2017)

Témou tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Bratislava bolo filmové herectvo. Porota sa pri výbere najlepšieho filmu jednohlasne zhodla a ocenila dielo, v ktorom podal herecký kolektív ohromne silný a inšpirujúci herecký výkon o snahe vyrovnať sa s tragickou historickou udalosťou.

Taktiež sme považovali za dôležité zdôrazniť, že hlavné posolstvo filmu o zmierení je v súčasnej politickej situácii nesmierne dôležité.

  • Cena pre najlepšieho režiséra

Soleen Yusef za film Dom bez strechy / Haus ohne Dach / House without Roof
(Nemecko, Irak, Katar, 2016)

Cenu za najlepšiu réžiu získava nový talent, žena, ktorá sa s odvahou a úprimnou citlivosťou zaoberala problematikou mužov v silne patriarchálnej spoločnosti, a rozhodla sa natáčať v nebezpečnej časti sveta, Kurdistane – národe, ktorý sa národom ešte len stáva. Okrem toho preukázala majstrovské režisérske zručnosti vzhľadom na skutočnosť, že víťazná snímka je jej absolventským filmom.

  • Cena za najlepší ženský herecký výkon

Laetitia Dosch vo filme Paula / Jeune Femme / Montparnasse Bienvenüe
(r. Léonor Serraille, Francúzko, Belgicko, 2017)

Táto herečka v role ženy, ktorej sa skrz slabosť podarilo nájsť silu, podala od začiatku filmu až do jeho konca nesmierne úprimný, autentický a bohatý herecký výkon, ktorý bol pre všetkých v porote inšpiráciou.

  • Cena za najlepší mužský herecký výkon

Navid Mohammadzadeh vo filme Bez dátumu, bez podpisu/ Bedoune Tarikh,
Bedoune Emza / No Date, No Signature
(r. Vahid Jalilvand, Irán, 2017)

Cenu za najlepší mužský výkon získava pán, ktorý preukázal neuveriteľne pestrú škálu emócií, a podal úprimný a presvedčivý herecký výkon v každom okamihu vývoja svojej postavy – muža, odsúdeného na tragédiu.

  • Cena poroty FIPRESCI

Bez dátumu, bez podpisu/ Bedoune Tarikh, Bedoune Emza / No Date, No Signature
(r. Vahid Jalilvand, Irán, 2017)

Presvedčivá ukážka iránskej kinematografie venovaná etickým labyrintom moderného života.

  • Cena Študentskej poroty

Paula / Jeune Femme / Montparnasse Bienvenüe
(r. Léonor Serraille, Francúzko, Belgicko, 2017)

Autenticky a kreatívne spracovaný pohľad na životaschopnosť súčasnej mladej ženy. Presvedčivo zvládnuté rozpätie psychického rozpoloženia boja so sebou samou a svetom v podaní Laetitie Dosch.

  • Cena za najlepší dokumentárny film

Meteory / Meteorlar / Meteors
(r. Gürcan Keltek, Holandsko, Turecko, 2017)

Za silný, ostrý, poetický a politický rozmer. Za estetickú a humanistickú odvahu, za intenzívnu krehkosť a vizuálne voľby.

  • Cena za najlepší krátky film

Ostrovy/ Les Iles / Islands
(r. Yann Gonzalez, Francúzsko, 2017)

  • Zvláštne uznanie poroty súťaže krátkych filmov

Amatéri / Amateurs / Amateurs (r. Naveen Padmanabha, India, 2016)
Vtipná vesmírna serenáda, vďaka ktorej sa vo svete bez citových väzieb cítime prepojení.

Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal popredný európsky herec a osobitý režisér Jean-Marc Barr.

Laureátkou ocenenia MFF Bratislava a držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2017 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stala významná slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Cena LUX

Program Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa tento rok prvýkrát objaví aj v mestách v širšom regióne, vybrané festivalové tituly ponúknu kiná v Modre, Senci a Malackách už 15. a 16. novembra.

Medzi premietanými titulmi budú tohtoroční finalisti Ceny LUX - Sámska krv (Sami Blood, Sameblod, 2016), 120 tepov za minútu (120 BPM (Beats per Minute), 120 battements par minute, 2017), Western (2017) a tiež minuloročný finalista, Oscarový kandidát v kategórii najlepší animovaný film a víťaz minuloročnej Ceny FIPRESCI na MFF Bratislava Ja ako Tekvička (My Life as a Zucchini, Ma vie de Courgette, 2016).

Cenu LUX udeľuje Európsky parlament od roku 2007. Slovami súčasného predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, "Cena LUX približuje ľuďom filmovú tvorbu a zároveň približuje aj Európu Európanom."

01 - Modified: 2017-10-27 09:14:09 - Feat.: 0 - Title: Medzinárodný festival Bratislava. Pozrite si filmy, ktoré pokorili celosvetovú konkurenciu 02 - Modified: 2017-11-18 09:34:19 - Feat.: 0 - Title: Čiara zabodovala na svetovom festivale. Z Francúzska si odniesla Grand Prix
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:33