StoryEditor

Zomrel "krstný otec soulu a funku"

26.12.2006, 23:00

Legendárny americký spevák James Brown, známy ako "krstný otec soulu a funku", zomrel ráno 25. decembra v Atlante vo veku 73 rokov na následky ťažkého zápalu pľúc.
James Brown sa narodil 3. mája 1933 v Južnej Karolíne. Vyrastal v nevestinci, ktorý vlastnila jeho teta v Auguste, v štáte Georgia.
Browna mnohí prezývali aj "Soul Brother Number One" (Duchovný brat číslo jeden), či "The Hardest Working Man in Show Business" (Najtvrdšie pracujúci muž v šoubiznise). Jeho koncerty sa stali nesmrteľnými vďaka kričiacemu, gospelovému štýlu spievania a šialenému tancu, ktorý privádzal publikum do varu. "Keď prehovorí, znie ako starec, ale len čo sa oprie do spevu, podlamujú sa vám kolená," napísala jedna kritička.
Svojou hudbou i vystupovaním inšpiroval Brown celé generácie hudobníkov -- od Micka Jaggera, Davida Bowieho a Michaela Jacksona až po rapperov, ktorí jeho chytľavý groove často používali v "podmazoch". Jeho silný vplyv sa koncom šesťdesiatych rokov rozšíril aj o politický a kultúrny rozmer v Spojených štátoch, keď svoj hlas venoval hnutiu za ľudské práva a naspieval hit ako Say It Loud -- I'm Black and I'm Proud (Povedz to nahlas -- som čierny a som na to hrdý). Brownova smrť zasiahla aj prezidenta Georgea W. Busha s manželkou Laurou. "Celé polstoročie jeho talent ovplyvňoval našu kultúru a celé generácie muzikantov. Jeho fanúšikovia pochádzali zo všetkých sociálnych vrstiev a pozadí," napísal v stanovisku prezident USA.
Brown bol medzi prvými hudobníkmi, ktorých v roku 1968 uviedli do Rock 'n' Rollovej siene slávy po boku Elvisa Presleyho, Chucka Berryho a Little Richarda. "Jedno je isté: To, čo bolo v 60. rokoch známe ako soulová hudba, v 70. ako funky a v 80. ako rap priamo súvisí s Jamesom Brownom. Jeho transformácia gospelu na úžasnú a explozívnu intenzitu rythm 'n' blues, kombinovanou s precíznou choreografiou a dynamickým šoumenstvom napomohla určenie smerov čiernej hudby," uviedla Rock 'n' Rollová sieň slávy a múzeum na svojej internetovej stránke. Popri záplave ocenení, Brown vyhral dve ceny Grammy, v roku 1992 aj Grammy za celoživotné zásluhy a v decembri 2003 sa dočkal prestížneho ocenenia Kennedyho centra. Do dejín populárnej hudby sa zapísali jeho piesne Please, Please, Please, Papa's Got a Brand New Bag, Sex Machine či I Feel Good.
Hudobná legenda mala však aj svoje tienisté stránky. Browna prvýkrát zatkli, keď mal 16 rokov, za ozbrojenú lúpež. Súd ho odsúdil na osem až šestnásť rokov. V roku 1987 ho päťkrát zatkli za držanie drog. Následne ho vtedajšia manželka obvinila z útoku a domáceho násilia a o rok neskôr ho usvedčili z pokusu o vraždu, za čo dostal šesť rokov. Vo februári 1991 ho však prepustili na podmienku. SITA/AFP, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 03:35