StoryEditor

Za Deppom až na kraj sveta

22.05.2007, 00:00
Piráti Karibiku vo štvrtok tretí raz vplávajú do našich kín.

Pred štyrmi rokmi nik nečakal, že príbeh inšpirovaný atrakciou v Disneylande bude prepisovať rebríčky celosvetových tržieb a stane sa hitom u divákov bez rozdielu veku. Zisk vyše 653 miliónov dolárov prvej časti Piráti Karibiku: Kliatba Čiernej perly a päť nominácií na Oscara dokázali, že muži s páskou cez oko (a hlavne takí ako Jack Sparrow) sú stále "in". Režisér Gore Verbinski a producent Jerry Bruckheimer mali preto v štúdiách Walt Disney dvere k ďalšiemu pokračovaniu otvorené dokorán. Druhá časť trilógie Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža sa stala tretím filmom v histórii, ktorý na hrubých tržbách zarobil viac ako miliardu dolárov. Kritikov však sklamal a aj podľa fanúšikov z nej čaro prvej časti vyprchalo.
Vo štvrtok sa do našich kín dostáva tretí diel pod názvom Piráti Karibiku: Na konci sveta, ktorý má dopovedať nedopovedané, uzavrieť otvorené, rozuzliť zamotané. Ktovie, či tak urobí s toľkými divákmi pred plátnom ako doteraz.
Zachráňte Jacka!
Nad osudom pirátov sa zaťahujú mračná. Hrozivá loď duchov - Lietajúci Holanďan na čele s diabolským kapitánom Davym Jonesom - sa ocitla v rukách lorda Cutlera Becketta z Východoindickej spoločnosti. Loď pod velením admirála Norringtona teraz brázdi sedem morí, zabíja pirátov bez zľutovania a ničí ich lode. Jedinou nádejou, ako túto námornú armádu zastaviť, je zhromaždiť Deviatich lordov Snemu bratstva. Jedným z nich je však kapitán Jack Sparrow, ktorého v závere druhej časti odvialo až na samý koniec sveta... Starí známi hrdinovia Will Turner a jeho láska Elisabeth Swann preto spoja sily s bývalým nepriateľom kapitánom Barbossom a vydajú sa na záchrannú misiu.
Záverečné časti trilógií zvykne sprevádzať veľká reklamná kampaň, ktorá sľubuje, že trojka bude opäť lepšia a výpravnejšia. Aj Piráti Karibiku: Na konci sveta mali väčší rozpočet ako jeho prvé dva diely - takmer 300 miliónov dolárov. Spider-Manovi 3 však viac peňazí vyššiu kvalitu neprinieslo. Práve naopak.
Kapitán Keith Richards
Producent Jerry Bruckheimer sľubuje, že Piráti 3 vtiahnu obecenstvo do čarovného sveta na plátne a vezmú ho na miesta, kde ešte nebolo, zoznámia ho s postavami, do ktorých sa vraj zamiluje. Jednou z nich môže byť strážca Pirátskeho kódexu - kapitán Teague v podaní legendárneho gitaristu The Rolling Stones Keitha Richardsa. V úlohe čínskeho pirátskeho kapitána Sao Fenga sa zas predstaví herecká hviezda Chow Yun-Fat (Anna a kráľ).
Postava večne opitého kapitána Jacka Sparrowa vyniesla Johnymu Deppovi nomináciu na Oscara a stala sa podľa kritikov novodobou popkultúrnou ikonou. Hlavne vďaka pirátskemu kapitánovi sa tržby Pirátov šplhajú do závratných výšok. Rozlúčka s ním bola ťažká aj pre samotného Deppa: "Stvárnenie tejto postavy mi vždy prinášalo na tvár úsmev a robilo ma šťastným a pyšným."
Tretia časť síce uzavrie jednu etapu pirátskeho dobrodružstva, definitívne zbohom však Jackovi Sparrowovi tvorcovia nedávajú. O pár rokov tak možno bude opäť brázdiť plátnami kinosál.

01 - Modified: 2003-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podpora exportu za 53,9 mld. korún 02 - Modified: 2003-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX klesol na 154,64 bodu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:15