StoryEditor

Spoznajte Nežnú revolúciu v rokoch optikou týchto spravodajských filmov

15.11.2021, 14:00
Autor:
ipip
Pozrite si svedectvá, ktoré zachytili atmosféru doby aj jej dopad na spoločnosť:

Múzeum mesta Bratislavy v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom pripravilo pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie týždenné premietanie spravodajských filmov. Pásmo šiestich filmov budú môcť návštevníci pozrieť od 16. 11. do 21.11. vo výstavných priestoroch Starej radnice.

Trojica filmov zachytáva revolučné dianie a ich lídrov, začiatky študentských protestov, ich nadšenie a nádej a druhá trojica zas situáciu v roku, ktorý nasledoval po revolúcii.

Odznievajú tam očakávania od zmeny spoločnosti, ale aj prvé náznaky skepsy. Pásmo zhutňujúce silný (po)revolučný odkaz, je určené nielen pamätníkom, ale rovnako mladším generáciám.

Verejnosť proti násiliu

Rok výroby: 1989

Reportáž zachytáva dianie počas pokojnej demonštrácie v Prahe 17. novembra, ktorá je potlačená násilnou reakciou Verejnej bezpečnosti. Následne sa v Bratislave 21. novembra začínajú organizovať študenti, umelci a pedagógovia.

Slovami líderky študentského hnutia Zuzany Mistríkovej vyzývajú ku generálnemu štrajku na 27. novembra v závodoch a na uliciach. Stretnutia na Námestí Slovenského národného povstania sú pravidelné. Zaznievajú tu aj vyhlásenia rôznych aktérov.

Herec Milan Kňažko: „V týchto dňoch, keď ide o všetko, zrodilo sa občianske hnutie Verejnosť proti násiliu. Nezrodilo sa zo dňa na deň. Vzniklo z dlhoročnej aktivity ochranárov, umelcov, vedcov, hnutí, nezávislých skupín, ktorí si dokázali uchovať i v brutálne skonsolidovanej spoločnosti nádej na zmenu k lepšiemu. Keď štátna moc kruto zasiahla proti pokojnej manifestácii študentov na počesť päťdesiateho výročia zavraždenia študenta Jána Opletala, bola prekročená krajná hranica násilia, zoči-voči ktorej už nemôže občianska verejnosť nepovstať. Jediným účinným bojom voči násiliu je dnes použitie všetkých foriem nenásilného odporu, v ktorých sa utvára nová verejnosť. Všetci sme sa postavili proti násiliu. Neschopní stranícki a vládni predstavitelia musia odísť. Chceme žiť dôstojne.“

Štrajk

Rok výroby: 1989

Reportáž dokumentuje ohlásený generálny štrajk na 27. novembra a pokračujúce revolučné udalosti. Zachytáva zhromaždenie pred budovou Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska v Bratislave.

Na poludnie sa v Bratislave, ale aj v iných mestách na Slovensku, začal manifestačný štrajk za novú verejnosť, za Verejnosť proti násiliu. V nej sa združili nielen študenti a umelci, ale aj robotníci, nestranníci aj komunisti.

Formuje sa nová spoločnosť za demokraciu, pluralizmus a slobodné voľby na socialistických princípoch. Politológ Miroslav Kusý: „V tomto zmysle ide o určitý konvergenčný proces, ktorý nie je len nijakou chimérou. Tento proces už skutočne začal. Proces veľmi podstatného zbližovania oboch týchto systémov. Preto aj Sovieti hovoria v diskusiách už úplne vážne a bez úvodzoviek o švédskom socializme, o rakúskom socializme a podobne. Je to proces, v ktorom jediná naša záchrana spočíva v tom, že preberieme všetko pozitívne, čo sa osvedčilo v týchto zriadeniach a čo môže užitočné aj pre nás. Domnievam sa, že v tom je jediná naša záchrana.“

Devín – nemý svedok histórie

Rok výroby: 1989

Stretnutie študentov vysokých škôl 6. decembra v roku 1989 na Devíne.
Starobylý hrad Devín sa aj počas Nežnej revolúcie stal svedkom prebudenia národného povedomia na Slovensku.

Študentka Veronika Gabčíková: „Odpúšťame vám, vojaci piatich spriatelených armád, to, že ste prišli. Aj vám, naši šafári, ktorí ste im otvorili brány a neodišli, keď skončil váš čas. Na potvrdenie tohto sľubu vytvoríme teraz všetci hada tým, že sa pochytáme za ruky a každý, kto chce sľúbiť, tak slovo sľubujem povie, keď bude prechádzať popod naše vlajky, ktoré budú tu hore na Devíne a slovko odpúšťam, keď bude prechádzať popod vlajky piatich krajín.“

Ako ďalej...

Rok výroby: 1990

Prvou sondou do situácie v roku 1990 je reportážna anketa. Zachytáva odpovede ľudí z ulice, ale aj významných osobností vtedajšieho verejného života: Rudolfa Schustera, predsedu Slovenskej národnej rady, Ladislava Chudíka, ministra kultúry, Viliama Rotha, publicistu československého rozhlasu Bratislava a iných.

Komentár režiséra Rudolfa Ferka vystihuje ústredný motív filmového šotu: „Dvadsaťštyri dní! Čo všetko sa za ten čas zmenilo? Pražský sedemnásty november, pohnuté udalosti nasledujúcich dní, ale aj otvorený dialóg celej spoločnosti a zmena pomeru síl na politickej scéne otvorili priestor nielen konfrontácii názorov a stanovísk, ale nastolili aj základnú otázku, ako ďalej. S čím sa budeme musieť v najbližšom období popasovať?“

Trojblok: Vlak nežnej revolúcie // Prvé kroky // Aká bude?

Rok výroby: 1990

Spravodajský formát začína odchodom tzv. Vlaku Nežnej revolúcie, ktorý vypravili železničiari pre bratislavských študentov a umelcov, aby „exportovali“ revolučné myšlienky a demokratického ducha na údajne spiaci Východ – do Košíc, ktoré ale mali priame napojenie na české Občanské fórum.

Múzeum mesta Bratislavy

Druhý príspevok zachytáva organizované študentské zasadnutia a formujúce sa politické strany. Má snahu reflektovať radikálne zmeny slovenského politického spektra a novovznikajúce politické hnutia a strany.

Trojblok uzatvára anketa s hudobníkmi populárnej hudby o zmenách, ktoré čakajú domácu scénu. Jožo Ráž a Jozef Baláž z Elánu, Martin Sarvaš či Paľo Horváth z Tublatanky a Marián Kochanský zo skupiny Lojzo v ankete uvažujú, aké piesne budú populárne v budúcnosti.

Po roku…

Rok výroby: 1990

Vybrané pásmo filmov je zakončené pripomienkou na 1. výročie Nežnej revolúcie. Objavia sa tu aj zábery z prvej reportáže venovanej začiatku revolúcie. Ústredným motívom je hľadanie odpovedí na násilné udalosti 17. novembra v Prahe. Po roku prichádza aj čas na prvé bilancovania. Ako sa plnia sľuby, ktoré odzneli na tribúnach a uliciach?

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2021-07-07 08:49:26 - Feat.: 0 - Title: Hercom Európy sa stal Milan Kňažko. Na zahraničnom festivale získal prvenstvo 02 - Modified: 2021-10-05 07:52:06 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzia a kvalita: Prešovský festival uvedie aj film o Slovákoch, ktorí syna vychovávajú ako projekt
01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:06