StoryEditor

Robbie Williams zdolal polovicu cesty

03.11.2005, 23:00
Pred desiatimi rokmi začal rozpad jednej z najúspešnejších chlapčenských skupín. Jej manažér Nigel Martin-Smithe vytvoril skutočne geniálny obchodný artikel svojej doby, pretože pätica usmievavých mladíkov s názvom Take That lámala nielen srdcia britských stredoškoláčok, ale predovšetkým hitparádové rebríčky. Rebelom kapely bol jej najmladší člen Robbie Williams. Jednalo sa o revoltu, samozrejme, udržiavanú v normách predpísaných produkčným tímom. Keď ako dvadsaťjedenročný opustil kapelu, bol ukážkovou obeťou tínedžerského šoubiznisu. Depresie riešené vodkou a kokaínom vyústili niekoľkomesačným liečením a následným singlom Angels. Ten sa na vyhlásení cien britského hudobného priemyslu Brit Awards stal singlom štvrťstoročia a značná časť Britov by ho podľa neoficiálnych prieskumov nechala znieť na svojej poslednej ceste.

Rebelom kapely bol jej najmladší člen Robbie Williams. Išlo o revoltu, samozrejme, udržiavanú v normách predpísaných produkčným tímom. Keď ako 21-ročný opustil kapelu, bol ukážkovou obeťou tínedžerského šoubiznisu. Depresie riešené vodkou a kokaínom vyústili do niekoľkomesačného liečenia a následného singlu Angels. Ten sa na vyhlásení cien britského hudobného priemyslu Brit Awards stal singlom štvrťstoročia a značná časť Britov by ho podľa neoficiálnych prieskumov nechala znieť na svojej poslednej ceste.

Rebel či elegán?
Konzervatívneho britského poslucháča Robbieho ďalšie projekty striedavo šokovali aj chlácholili. Kým búrlivý videoklip piesne Rock DJ prešiel cenzúrou, vďaka jedinečnému swingovému koncertu v londýnskej Royal Albert Hall a albumu Swing When You´re Winning našiel Williams zaľúbenie aj u "sinatrovsky" odchovanej generácie. Na šiestom albume Intensive Care (Chrysalis/EMI, 2005) vystriedal jeho dvorného skladateľa Guya Chambersa jeden zo zakladateľov slávnych novoromantikov Duran Duran -- Stephen Duffy. Novinku tiež predstavili najskôr mimo Britských ostrovov. Záznam veľkolepej šou z berlínskeho Velodromu pravdepodobne rozšíri už aj tak obsiahlu kolekciu videozáznamov Williamsových koncertov (Live At Slane Castle, Live At Manchester, Live At the Albert Hall, Live at Knebworth).

Taká lacná nostalgia
Krehký názov Intensive Care vraj prezrádza nesmiernu starostlivosť, s akou tvorcovia album pripravovali. Napriek hymnickej Ghosts v úvode album v skutočnosti odpáli až impulzívny singel Tripping. Zdanlivo nespievateľnú a nekompaktnú melódiu v refrénoch strieda spevákov ostrý falzet podporený bohatými vokálmi. Williams s Duffym zrejme vlastnia magickú receptúru, pretože v danej chvíli je poslucháč v tom najlepšom zmysle slova "namotaný". V zdanlivo náhodne načasovaných detailoch ponúkajú tvorcovia exotické motívy v sláčikoch, zvukomalebnú dychovú sekciu či úsek so spevákovým polohovoreným prejavom. Snahu o emotívnosť badať v akustickej balade s očividnými folk-rockovými koreňmi Make Me Pure. Williamsov uvoľnený, až familiárny prejav umocňujú mohutné gospelové vokály. Úprimnosť či kalkulácia? Robbieho nostalgia je možno lacná, na rozcítenie verných poslucháčok však stačí. O čosi menej vzrušuje druhá polovica albumu. Z rádiovo tuctovej produkcie sa vymyká "nadupaná" rokenrolová gitarovka A Place To Crash. Za tú by sa nemuseli hanbiť ani jeho krajania Rolling Stones. Chcelo by to však menej teatrálneho prejavu a viac prirodzenej dravosti.

Zatiaľ žiadny Sinatra
Záverečným pinkfloydovským srdcervúcim songom King Of Bloke And Bird ponúka britská spevácka ikona priestor na rekapituláciu. Napriek niekoľkým nesmierne vydareným kúskom zatiaľ Robbie Williams na sinatrovského hrdinu novej generácie nedorástol. Albumu, ktorý budeme počúvať s rešpektom, sa však možno jedného dňa dočkáme.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 02:19