StoryEditor

Milan Kňažko: Pomstil som sa Rusom

07.06.2007, 00:00

Dnes do našich kín vstupuje druhá časť hororu Hostel, ktorého prvý diel rozpútal pred vyše rokom na Slovensku hystériu. A to najmä tým, že režisér Eli Roth v ňom našu krajinu vykreslil ako zapadákov, v ktorom podnikatelia pre zábavu vraždia ľudí. Hostel preslávil aj spor s Paľom Haberom o autorské práva piesne Držím ti miesto.
Dej Hostelu 2 sa opäť odohráva v našich končinách. Zatiaľ ho však "vítame" bez afér. Možno aj preto, že jednu z hlavných úloh si v ňom zahral Milan Kňažko. Strihol si postavu ruského mafiána Sašu.

Prečo ste sa na to dali?
- Prečítal som si scenár a nie je to rozsahom veľká postava, ale sú tam dva veľmi zaujímavé dialógy, ktoré sú dobre napísané. Je to v angličtine, a preto lákavé pre herca zmeniť jazyk.

Viete teda výborne po anglicky...
- Výborne nie, ale dosť na to, aby som mohol v angličtine viesť dialóg, keď si ho pripravím. Je to film hollywoodskej produkcie, zatiaľ prvý, v ktorom som účinkoval. No a po stretnutí s režisérom som videl, že aj keď tento žáner - horor, ktorému sa venuje, je špecifický (v našej proveniencii sa točí málo hororov), bazíruje, dáva dôraz aj na samotnú situáciu. Vie, čo sú to vzťahy pred kamerou. Je perfekcionista v tom, aby hľadal ten najoptimálnejší moment a urobil napríklad aj 25 opakovaní. Vedel som, že k tomu bude veľmi profesionálne vybavenie, od kamery cez osvetlenie.

Predpokladám, že ste videli aj Hostel.
- Pustil som si ho až potom, ako som dostal ponuku. Niektorí ľudia majú tendenciu vidieť to ako realitu, čo sa týka lokálneho umiestnenia príbehu. Ale rovnako to mohlo byť aj Estónsko alebo čokoľvek iné, pretože nie je to film o krajine. Niekde ju potreboval umiestniť. Možno preto, že Slovensko je malá a málo známa krajina, vyhovovala mu. Keby to bolo povedzme v Japonsku, všetci by Japonsko poznali. Ale 99 % Američanov ani netuší, kde Slovensko existuje. Stopercentne.

Vyhovoval vám aj žáner, horor?
- Nie som milovník odrezávania nožičiek a ručičiek a nezmyselného strieľania. Zahral som si však šéfa ruskej mafie, a to sa mi nepodarí každý deň. Ako som to zvykol žartom hovorievať - pomstil som sa za okupáciu Československa a za rok 1968.

Neprekážalo vám, že Hostel mnohí vnímali ako druhotriedny horor?
- V pozadí za tým je Tarantino, ktorý nepatrí k druhotriednej produkcii. Má za sebou mnohé psychotrilery. Podľa mňa vôbec nepatrí k druhotriednym. Aký je Hostel 2, ešte neviem. Ešte som ho nevidel. Keď si ho stiahnem z internetu, budem vedieť povedať. Ale aj v prvotriednom filme môžete zažiť zlé herecké výkony a aj v druhotriednom filme môžete zažiť vynikajúce herecké výkony. Ja dopredu skutočne neviem posúdiť, či to bude druhotriedny film.

Film ste nakrúcali jedenásť dní v Česku, v Karlových Varoch a Prahe. Čo vám najviac utkvelo v pamäti?
- Ja som sa len bavil na tom, ako štylizujú slovenskú realitu, pretože, samozrejme, k realite to malo veľmi ďaleko. To profesionálne vybavenie sa týkalo aj starostlivosti o všetkých účinkujúcich. Dohodol som sa s režisérom, že ak bude tretí diel, budeme ho nakrúcať na Slovensku a bude to lokalizované akože v Česku a Maďarsku, aby neprišli skrátka o to ani naši susedia.

Nakoľko vaša postava, ruský mafián Saša, zasahuje do deja filmu?
- On je majiteľom továrne na smrť. Je ten, ktorý vládne tomuto impériu. On sám sa nedopúšťa žiadnych vrážd, na to sú jeho ľudia, on iba šéfuje. Je ten vrchný šéf. Nikoho nemučí, v nikom sa nevŕta. Je to, samozrejme, morbídne, ale horor je morbídny.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 21:31