StoryEditor

Hodinky, ktoré sú spôsobom života

08.06.2006, 00:00
Čo má spoločné Eric Clapton, lyžiar Herman Maier, tenista Roger Federer a operný spevák Placido Domingo? Sú najlepší vo svojej oblasti. A sú ambasádori.

Ambasádorom značky Rolex sa môže stať len ten, kto vyniká vo svojej oblasti. I keď si možno myslíte, že tam patríte, prihlásiť sa nemôžete. Zástupcovia spoločnosti vás musia osloviť sami. Ak sa to raz stane, buďte si istí, že patríte medzi elitu sveta. A nejde o peniaze, ale o charakter.

Do vitríny či na ruku?
V roku 1997 prehrmela svetom správa, že Helmut Kohl a Tony Blaire po summite G7 a Ruska v americkom Denveri vrátili zlaté Rolexy s vyrytými iniciálami svojho mena preto, že zákony im nedovoľujú prijímať také drahé dary. Jacques Chirac ich tiež raz dostal do daru a vyriešil to celkom elegantne -- rozhodol sa, že luxusné hodinky v hodnote 17 300 dolárov vystaví v múzeu.
Politici musia by opatrní. Tí, ktorí si hodinky Rolex kúpia, ich majú radšej na ruke ako vo vitríne. Hoci keď Rolexy vznikali, v roku 1905, málokto si vedel predstaviť, že tak dlho vydržia. Hodinky boli v tom čase považované za prechodnú módnu záležitosť, určenú najmä ženám. Až Hans Wilsdorf, švajčiarsky obchodník, založil v Londýne obchod s náramkovými hodinkami a venoval mu svoju budúcnosť. V roku 1908 si zaregistroval meno Rolex. A o dva roky neskôr jeho hodinky získali vo Švajčiarsku cenu za najlepšie hodiny, prvýkrát udelenú náramkovým hodinkám.
V roku 1914 dostali hodinky Rolex osvedčenie o presnosti, ktoré dovtedy mali len námornícke hodinky. Odvtedy sa spája pojem "prvý na svete" práve s menom Rolex. Rolex v roku 1926 vytvoril prvé vodotesné hodinky, v roku 1945 Rolexy ako prvé na svete ukazovali dátum a v 1960 sa ako prvé na svete ponorili do hĺbky desiatich kilometrov. Rolex vytvoril aj automatický naťahovací mechanizmus, tzv. " perpetuum", ktorý sa stal predchodcom všetkých automatických hodiniek. Nie div, že Rolex znamená najlepší, jedinečný, výnimočný.

Podnikanie á la Rolex
Hans Wilsdorf zomrel v roku 1960 a svoju spoločnosť zanechal Nadácii Hansa Wilsdorfa. Nadácia sa okrem obchodu a vývoju venuje aj vzdelávacím programom, má vlastnú hodinársku školu v Ženeve a certifikovaných opravárov hodiniek Rolex -- na Slovensku takého, bohužiaľ, nenájdete.
Od roku 1976 udeľuje aj cenu Rolex Awards For Enterprise, ktorá je po Nobelovej cene druhou najvýznamnejšou na svete. Neodmeňujú sa tu predchádzajúce úspechy, ale podporujú budúce projekty vo vede, technológii, výskume, životného prostredia a kultúrneho dedičstva. Informácie nájdete na www.rolexawards.com
Rolex vytvoril v roku 2001 nový špeciálny mentorský program zameraný na umenie. Jeho cieľom je kontinuita a predávanie vedomostí toho najlepšieho z generácie na generáciu. Mario Vargas Llosa bol celý minulý rok mentorom mladého spisovateľa Antonia Garcia Angela, ktorý počas roku pod jeho vedením napísal nový román. Štipendista mentorského programu dostane 25-tisíc dolárov ročne plus cestovné výdavky. Mentor 50-tisíc dolárov ročne. Na to, aby ste sa stali štipendistom alebo mentorom, musíte byť oslovený.

Slovenskí klienti v utajení
Mať hodinky Rolex je synonymom úspechu. Nie každý je však ochotný pomaly sa k úspechu prepracovať. Niektorí si cestu radi skrátia -- zoženú si falošné hodinky. Ak má niekto na ruke nepravé Rolexy, je to v podstate dôležitá výpovedná hodnota o jeho osobnosti a prístupe k životu. Možno budú argumentovať tým, že repliky týchto hodiniek nie sú také drahé a sú pritom rovnako kvalitné: ušetrené peniaze môžu investovať do niečoho iného. Je to však len falošný dojem. Repliky bývajú rôzne -- a existujú aj špeciálne web stránky, ktoré sa venujú len replikám hodiniek značky Rolex.
Japonskí, čínski dokonca švajčiarski výrobcovia falošných hodiniek ponúkajú svoje produkty, v cenách od päť- do niekoľko tisíc dolárov. Dôležité poznávacie znaky falošných hodiniek sú váha, odolnosť voči vode (repliky vydržia maximálne 100 metrov), krištáľ vnútri hodiniek, záruka (určite nie celoživotná), nehrdzavejúca oceľ, symbol. Na Slovensku je oficiálnym distribútorom spoločnosť Sheron a podľa slov jej manažérky, Zuzany Kárpátyovej sa ročne predá okolo 85 kusov Rolexiek, väčšinou pánskych.
Slovenskí klienti zostávajú anonymní, akoby sa za svoj úspech hanbili. Vieme však, že Rolexy mal napríklad Reinhold Messner pri výstupe na Mount Everest bez kyslíkového prístroja. Značke Rolex "podľahli" aj politici ako Charles de Gaulle, Fidel Castro či Richard Nixon. K najznámejším umelcom, ktorí po celý život nosili "rolexky", patril hudobník Yehudi Menuhin či spisovateľ Frederyc Forsyth.

Základné typy hodiniek Rolex
Oyster Perpetual
- samonaťahovacie hodinky skôr spoločenského zamerania, kombinované aj s drahými kameňmi.
Cena od 109-tisíc Sk.

Oyster Professional - športovo zameraný rad hodiniek, pre potápačov, cestovateľov, jachtárov, atď. Typickým znakom Oyster Professional je otočná luneta, ktorú Oyster Perpetual hodinky nemajú. ˇ
Cena od 134-tisíc Sk.

Cellini - šperkárske a ozdobné, módne hodinky, dokonca aj s lacnejším quartzovým strojčekom, ktorý umožňuje znížiť rozmery hodiniek.
Cena od 120-tisíc korún.

Horná hranica pri hodinkách Rolex v podstate neexistuje, pohybuje sa do niekoľko desiatok miliónov korún (ak ide napr. o celozlatý model s briliantami). Všetko závisí od požiadaviek zákazníka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:11