StoryEditor

V ako Vendeta: kráska a zviera oslobodzujú Britániu

28.04.2006, 00:00
Filmy typu V ako Vendeta, teda filmy, ktoré vznikli na základe komiksu, zvyčajne vyvolajú v publiku búrlivejšiu diskusiu než adaptácie iných literárnych žánrov. Fanúšikovia komiksovej produkcie totiž cítia nutkavú potrebu preukázať znalosť predlohy. Azda žiadny príbeh klasickej literatúry by sa pri sfilmovaní nedočkal toľkých zasvätených vyjadrení ako Sin CIty či Batman...

Nebolo by na tom nič zlé, keby tak nevznikal mylný dojem akéhosi osobitného žánru. Človek sa ľahko pristihne, že ide do kina na "film podľa komiksu", ku ktorému hodlá pristupovať trochu inak. Zhovievavejšie (ak je radovým divákom), prísnejšie (ak je komiksovým maniakom). Radový divák pre istotu nebude čakať viac než výdatnú obrazovú zábavu bez zbytočnej psychologizácie, maniak si neodpustí sledovanie režiséra, či zachoval posolstvo originálu. Pri V ako Vendeta sa takto pohoršovali anarchisti: na plátne vraj zanikol odkaz predlohy -- nastolenie anarchie. Filmy podľa komiksu skrátka nie sú slobodné.

Moore v utajení
Snímka V ako Vendeta vznikla na základe rovnomenného komiksu Alana Moora a kresliara Davida Lloyda z konca 80. rokov. Moore sa však od filmu dištancoval hneď po prvom prečítaní scenára a nechal sa vyškrtnúť aj zo záverečných titulkov. Neurobil tak pri predchádzajúcich adaptáciách svojich diel Z pekla a Liga výnimočných, hoci tie sa vydarili menej. Možno nezradili svojho otca... Režisérsky sa Vendety ujal debutant James McTeigue, asistent réžie trilógie Matrix, scenár napísali bratia Wachovskovci, scenáristi, režiséri a producenti trilógie Matrix, v hlavnej úlohe Hugo Weaving, agent Smith z trilógie Matrix. Zohratý tím opäť predviedol, že o totalitných režimoch každého druhu má jasnú predstavu.

Poučenie z krízového vývoja
V ako Vendeta sa odohráva v totalitnej Británii blízkej budúcnosti, riadenej kancelárom Adamom Sutlerom. (Jeho predstaviteľ John Hurt sa objavil aj v tematicky blízkom filme 1984 na motívy románu Georga Orwella, ktorý má napokon s Vendetou mnoho spoločného.) Hlavný hrdina -- V -- je v dnešnom zmysle slova terorista, usilujúci sa o národný prevrat, zvrhnutie režimu. Jedného večera po vyhlásení zákazu vychádzania zachráni pred znásilnením dievčinku Evey (Natalie Portman). Ešte v tú noc jej predvedie výbuch budovy súdu Old Bailey za zvuku Čajkovského a oznámi svetu posledný rok Sutlerovej vlády. Pomstu diktátorovi pripravuje už niekoľko rokov...
Hoci si Weaving počas celého filmu nezloží masku Guya Fawkesa (anglického revolucionára zo 17. storočia, ktorý sa pokúsil vyhodiť londýnsky parlament do vzduchu), na vykresanie príťažlivého hrdinu mu bohato stačí hlboký hlas. Spolu s Natalie Portman vytvára pár príbuzný kráske a zvieraťu v nových podmienkach. Obaja sa počas nedlhého vzťahu dozvedajú čo-to o vlastnej osobe, tak trochu sa stávajú tým druhým. Publiku servírujú otázky a vysvetlenia bez zbytočného zavádzania, nenudia.
Keď aktivity V v duchu Guya Fawkesa vyústia do veľkolepého finále, divák sa s uspokojením zdvihne a odkráča domov. Myšlienkové presahy filmu v ňom možno nevzbúrili emócie hodné pozornosti, videl však plnohodnotnú obrazovú šou. Očakávania sa teda naplnili.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 17:21