StoryEditor

Predčasný vrchol leta. Začína sa Pohoda

Včera otvoril stanové mestečko kultový festival Bažant Pohoda. Oproti minulému roku prináša niekoľko noviniek. Okrem iných tanečný stan s dvojnásobnou kapacitou a podlahou či rádio Pohoda. Pribudli aj nové sprchy z Nemecka a prvé hudobné drámy.

Repertoár letných festivalov sa naďalej rozširuje nielen kvantitatívne, ale aj žánrovo. Rockeri môžu zavítať na Zelenú vodu či pod Sninský kameň, priaznivci folku a country do Liptovského Hrádku či Terchovej. Počas prázdnin už ani niet víkendu, ktorý by sa neniesol v znamení hudobného festivalu.
Okrem kvalitnej hudby si organizátori čoraz viac uvedomujú potrebu a účel sprievodných akcií.
V rámci Pohody ide napríklad o pojazdný biograf, ktorý sľubuje niektoré slovenské filmové premiéry (napríklad Iné svety Marka Škopa), Literárnu kaviareň Artforum s Mitanom, Hvoreckým a Štepkom, divadelnú scénu s Labudovým Tisom či kútik ticha. A sú aj také festivaly, ktoré lákajú najmä bizarnými súťažami ako pivné súťaže či módnou prehliadkou historickej spodnej bielizne.

Fotoreportáž z festivalu Pohoda zo 14. 7. 2006

Rádio Pohoda
Návštevníkov festivalu na trenčianskom letisku čakajú tento víkend hudobníci z vyše 20 krajín. Najväčšie hviezdy festivalu - americká kapela Pixies, britská skupina Stereo MC's a írski The Frames vystúpia v piatok. Novinkou festivalu je vlastné rádio. Tomáš "Kintler" Hodáň dokončil zdanlivo bláznivý nápad - vybavil dočasnú regionálnu frekvenciu pre vlastné rádio festivalu. Výkonným riaditeľom rádia je Miloš Kočík (aka DJ Galager). Rádio vysiela iba v okolí letiska a má frekvenciu 92,8 Fm.

Oklieštení
Pohoda už má aj svoje prvé ľudské drámy. Skupina 127 z Iránu napokon vystúpi v oklieštenej zostave. Niektorí členovia skupiny totiž nedostali na poslednú chvíľu možnosť vycestovať zo svojej domoviny (v dôsledku nových iránskych legislatívnych opatrení, ktoré limitujú pohyb obyvateľov pred skončením vojenskej služby). Na festival sa napokon dostanú iba dvaja členovia. Otvárací koncert kapely, ktorý mal byť na Orange stage, sa ruší, v Tatra banka aréne prebehne komorný koncert vo dvojici, pred ktorým bude debata. Spevák na koncert v oklieštenej zostave nečaká veľa divákov, ale teší sa: "Toto je najbláznivejšia vec, ktorú som kedy v živote spravil!"

Sprchy od Greenpeace
Doslova horúcou novinkou festivalu sú sprchy od Greenpeace so slnečnými kolektormi, ktoré priviezli z Nemecka. Doplnia tak 60 spŕch s teplou vodou pri Bažant stage. Ak vás budú zastavovať ľudia s letákmi, nezľaknite sa - priestor na prezentáciu dostali na festivale tradične aj neziskové organizácie. Na tohtoročnom festivale ich bude až 21, medzi nimi napríklad Sloboda zvierat, Greenpeace, Daphné či lesoochranárske združenie Vlk.

Z programu festivalu Bažant Pohoda:

Piatok:
BAŽANT STAGE: Úvod bude patriť Mariánovi Vargovi a Bratislavskému komornému orchestru. Neskôr popoludní vystúpia skupiny ako napríkladVidiek, Mňága a Žďorp, Para. Najočakávanejšou udalosťou večera bude americká skupina The Pixies, ktorá vystúpi o desiatej večer. Po nej sa predstaví skupina The Frames či Le Payaco.

KOFOLA STAGE : Hlavnými hviezdami Kofolstage je okrem Hany Hegerovej a Idy Kelarovej aj fínska formácia Värttinä, Natacha Atlas či u nás menej známa Cheikh Lo.

ORANGE STAGE: Festival o pol druhej odštartuje iránska skupina 127. V priebehu dňa sa na pódiu vystrieda napríklad skupina Hex, Karpatské Chrbáty, Zóna A, Gogol Bordello či Danko Jones.

SAMSUNG STAGE: Moja reč, Vec, A.M.O., Coldcut...

TATRA BANKA ARÉNA: hra Tiso (Aréna), Desatoro (RND), diskusia Tiso a Voľby 2006 (moderuje Štefan Hríb), ďaľšie diskusie sa týkajú drog, náboženstva....

Sobota:
BAŽANT STAGE: medzi inými vystúpia napríklad Ondřej Havelka, Babylon Circus, Bez ladu a skladu, Peter Lipa...

KOFOLA STAGE: Los de Abajos, Zero 7, Kevin Johansen and The Nada...

ORANGE STAGE: Pijem and Matelko, Desorden Publico, Cathead, Dizzie Rascal...

SAMSUNG STAGE: Coldcut, Marco Corola, Smote...

TATRA BANKA ARÉNA: herec Jiří Schmitzer či Zuzana Homolová...

Anketa HN: Čo si nenecháte ujsť na Pohode?

Juraj Vitéz (kapela Le Payaco):
- Zvedavý som na Natachu Atlas, odporúčali mi ju vidieť kamaráti. A potom, samozrejme, The Pixies, The Frames a Gogol Bordello.

Jozef "Dado" Nagy (moderátor):
- Budem najmä na Kofola stage, ktorý mi absolútne vyhovuje. Z oblasti world music môžem všetko, ale zvedavý som hlavne na Cheikh Lo. V sobotu potom moderujem v stane Artfórum literárne debaty.

Tomáš Holec (spoluorganizátor festivalu Hodokvas):
- Pozriem si zaujímavú slovenskú formáciu PII Jem & Matelko, potom asi Babylon Circus, čo je šialená energická vec, na ktorú sa dá dobre vytancovať a bez debaty kapelu Gogol Bordello. V sobotu by som rád videl Ohm Square a domáce kapely typu Diego, Le Payaco a Zóna A.

Tri tváre minuloročnej Pohody: Eufória, hlavná hviezda skupina Garbage, totálna únava. Snímky archív, TASR/R. Stoklasa

01 - Modified: 2003-03-20 23:50:25 - Feat.: 0 - Title: J. Komínek: Stretol som sa s riaditeľom NBÚ
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 22:48