Hulu
StoryEditor

Príbeh služobníčky je mrazivý a temný. RTVS prináša novinku, ktorá otrasie emóciami

04.01.2019, 23:01
Autor:
lezolezo
Príbeh služobníčky sa pozerá do blízkej budúcnosti, rieši ľudskú temnotu a zvrátenosť sveta.

RTVS prináša americký televízny seriál Príbeh služobníčky, ktorý je založený na literárnej predlohe od kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej. Tá napísala román už v roku 1985 a v celom svete sa predali milióny výtlačkov. 

Seriálový trhák pochádza z produkcie streamovacej služby Hulu. Jeho úspech prinútil Atwoodovú, aby napísala voľné pokračovanie svojej úspešnej knihy. Pod tlakom verejného dopytu autorka napísala knihu Testaments, ktorá príde na trh v septembri. 

Atwoodová dej príbehu umiestnila do dystopického sveta vymyslenej Gileádskej republiky. Témou príbehu je ženská plodnosť a hlavne jej nedostatok, ktorý sa stáva motorom rozvratu ľudskej spoločnosti. Miera plodnosti sa zrútila po rozšírení pohlavných chorôb a tiež v dôsledku znečistenia životného prostredia. 

Gileád má svoju vládu, armádu, zákony aj kasty. Ženy majú problém otehotnieť, z piatich donosených detí prežije iba jedno. Ameriku zasiahne občianska vojna, ktorú strieda teokratický fundamentalizimus a náboženská vojenská totalita. Ženy postupne zbavujú ich práv. 

Republika hlási návrat k tradíciám, vládnu v nej Velitelia a ich zbrane. Všetky slúžky v domácnosti volajú Marta. Najhoršie sú na tom Služobníčky, dievčatá a ženy v červených plášťoch. Práve ony môžu priviesť na svet nových potomkov. Musia preto čeliť rituálnemu znásilňovaniu. 

Jednou z mála žien, ktoré nie sú sterilné, je June. V Gileáde však príde o svoju slobodu, identitu aj meno. Nazvú ju Offred, pridelia ju do rodiny veliteľa a má jedinú úlohu - rodiť deti a zaľudniť svet. June robí všetko preto, aby prežila a našla svoju dcéru, ktorú jej odobrali. 

Spoločnosť je rozdelená do tried, ktoré im určujú povinnosti a mieru slobody, každá kasta je označená šatami v určitej farbe. Tajnou políciou sú vševidiace Oči, ktoré sledujú obyvateľstvo. 

Seriál mal premiéru v apríli 2017 na Hulu. O rok neskôr odvysielali aj druhú sériu. Slovenskí diváci mohli vidieť Príbeh služobníčky na HBO GO. Vysielacie práva na seriál ovenčený cenami Emmy kúpila RTVS a bude ho vysielať na Dvojke. Seriál si odniesol aj Zlatý Glóbus za najlepší televízny seriál a Elisabeth Moss, predstaviteľka hlavne postavy June/Offred, získala glóbus pre najlepšiu herečku. 

01 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 02 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:00