StoryEditor

Vianoce budú lacnejšie

07.11.2006, 23:00
Od tohtoročnej jesene si môžeme nový album Robbieho Williamsa, Aerosmith či Georgea Michaela kúpiť za menej ako 450 slovenských korún. Novú cenovú politiku založenú na vydávaní tzv. regionálnych verzií zahraničných albumov odštartovalo približne pred rokom hudobné vydavateľstvo Universal Music. Pred dvoma mesiacmi ho nasledovali aj ďalšie dva veľké hudobné koncerny Sony BMG a EMI Music.

Od tohtoročnej jesene si môžeme nový album Robbieho Williamsa, Aerosmith či Georgea Michaela kúpiť za menej ako 450 korún (pôvodne to bolo vyše 600 korún). Novú cenovú politiku založenú na vydávaní tzv. regionálnych verzií zahraničných albumov odštartovalo približne pred rokom hudobné vydavateľstvo Universal Music. Pred tým sa k nemu pridali aj ďalšie dva veľké hudobné koncerny -- Sony BMG a EMI Music.
Vydavateľstvo Warner Music sa k takémuto spôsobu znižovania cien zatiaľ nepridalo.
Nižšia cena, tenší booklet
"Regionálne vydania" albumov zahraničných interpretov vychádzajú v štyroch krajinách strednej Európy -- na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku. Album je vždy označený vlajkou príslušnej krajiny. Obsahuje rovnaké piesne ako jeho klasické vydanie, líši sa len bookletom, ktorý je o niečo chudobnejší. Na druhej strane profituje z výrazne nižšej ceny. Výnimku tvoria lokálne albumy vydavateľstva Sony BMG. "My ponúkame za lacnejšiu sumu presne ten istý obal, ako vychádza v ostatnej Európe," hovorí Lenka Slaná, riaditeľka slovenskej pobočky vydavateľstva.
Od budúceho roka bude Sony BMG zaraďovať do nižšej cenovej hladiny pravdepodobne všetky nové zahraničné tituly. Dnes ponúkajú za zníženú cenu (449 korún) napríklad nové albumy Evanescence, Georgea Michaela, Aerosmith, Oasis, Jamiroquai či Faithless.
Ako vôbec prvý sa vlani v regionálnom vydaní dostal na trh album skupiny Black Eyed Peas (Universal), čo dopomohlo k tomu, že album sa stal na českom trhu najpredávanejším zahraničným titulom za rok 2005. Zlacňovanie formou lokálnych verzií nie je úplnou novinkou. "Vymyslené to bolo pred deviatimi rokmi v Rusku, počas vtedajšej hospodárskej krízy, keď ako prvé lokalizované CD vyšiel album skupiny Ace Of Base," hovorí obchodný zástupca Warner Music pre východoeurópsky región Jaroslav Slávik.
Nielen boj proti pirátom
Znížená cena vybraných zahraničných titulov je -- na jednej strane -- formou boja proti pirátskemu sťahovaniu hudby z internetu, na druhej strane aj úsilím pozdvihnúť predaj zahraničných titulov. Ten má už niekoľko rokov na Slovensku skôr klesajúcu tendenciu. Dôvodom však podľa hudobných vydavateľstiev nie je ani tak cena predávaného CD, ako skôr neustále a znižujúca kvalita hudobnej produkcie. "Slovensko je trhom domácej produkcie, kde sa zahraničná tvorba bude predávať v menšej miere bez ohľadu na jej cenu. Treba však vidieť aj odvrátenú stranu mince, a to je devalvácia hudby na úroveň rýchloobrátkového tovaru," upozorňuje Slávik.
Aj to je jeden z dôvodov, že v slovenských rebríčkoch predajnosti stále vedú albumy domácich interpretov. A ostane to tak pravdepodobne aj napriek tomu, že ich cena po zavedení lokálnych vydaní nebude oveľa nižšia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:59