StoryEditor

Nežná revolúcia aj neresti súčasnej kultúry. Pozrite si prvé ukážky headlinerov Mesiaca fotografie

03.07.2019, 13:48
Autor:
ipip
Mesiac fotografie: Nežná revolúcia i veľkoplošné digitálne maľby.

Dvadsiaty deviaty ročník etablovaného medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave prinesie medzinárodné hviezdy ako AES+F či Joan Fountcuberta, zážitkom bude i rozsiahla retrospektíva Vladimíra Židlického. Konať sa bude v novembri, ale už teraz vám prinášame prvú "ochutnávku".

V galérii si pozrite aj náhľady ukážok od headlinerov festivalu:

​Tematicky bude aktuálny ročník festivalu patriť ďalšej významnej novembrovej udalosti - 30. výročiu Nežnej revolúcie. Druhou nosnou témou bude súčasná fotografia v stredoeurópskom a východoeurópskom priestore. Festival prinesie približne 25 individuálnych a kolektívnych výstav.

„Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sme sa rozhodli ako hlavnú tému festivalu zaradiť výber súborov reflektujúcich udalosti Novembra 1989, respektíve tých, autori ktorých boli v opozícií voči komunistickej moci vo vtedajšom východnom bloku. Nebude to však prehliadka historických fotografií,“ približuje Václav Macek, riaditeľ festivalu Mesiac Fotografie.

K autorom, ktorí k fotografii pristupujú ako k východisku pre ďalšie experimentovanie, patrí aj hlavná hviezda 29. ročníka - svetoznáma ruská umelecká skupina AES+F. Ich tvorba zahŕňa fotografiu, videoart a digitálne technológie a opiera sa o tradičnejšie médiá a je poetickým dialógom týchto médií, ktorý skúma hodnoty, neresti a konflikty súčasnej kultúry.

Luxusná výstava monumentálnych video inštalácií a série veľkoplošných digitálnych „malieb“ je vizuálnou interpretáciou básnickej fikcie „Satyricon“, ktorej autorom je slávny básnik Nerovho Ríma, Gaius Petronius Arbiter. Umelci vytvorili vizuálny sviatok plný lesku, bohatstva a obžerstva, ktorý diváka na chvíľu uväzní v dočasnom „raji“ a vyvolá silné emócie i pálčivé otázky.

Španiel Joan Fontcuberta je zas fotografom, ktorý využíva médium fotografie ako základ svojej tvorby konceptuálnej tvorby a venuje sa téme vzťahu fotografie a pravdivosti. Ťahákom tohto ročníka bude aj francúzsky fotograf Cédric Delsaux. Patrí k umelcom, ktorí svojou tvorbou v divákovi často vyvolávajú znepokojenie.

Z kolektívnych výstav bude najatraktívnejšou prehliadka Laureátov ceny Oscara Barnacka (Laureats of Oscar Barnack Prize), ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Leica. Uvidíte výber najzaujímavejších súborov, nominovaných na túto prestížnu cenu za rok 2019.

Medzi individuálnymi výstavami potom zasvietia tohtoroční víťazi ceny LOBA: Vladimír Židlický, český fotograf svetového významu, Maija Laurinen, Tomáš Pospěch či Martin Kochan.

Najzaujímavejšími spomedzi sprievodných aktivít festivalu bude Masterclass Joana Fontcubertu a Peetera Linnapa, konferencia o slovenskej fotografii od 20. do 60. rokov 20. storočia a prezentácia najčerstvejších knižných počinov z oblasti fotografie.

Hlavný otvárací týždeň s vernisážami bude prebiehať od 29.10. – 2.11.2019.

01 - Modified: 2019-07-03 11:24:08 - Feat.: 0 - Title: Čaputová zobrala na palubu Živé kvety, na Facebooku zožala kritiku. Prezidentská kancelária ju bráni
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 04 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 05 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:44