StoryEditor

Po eutanázii zabodoval rasizmus

06.03.2006, 23:00

K najväčším prekvapeniam tohtoročných Oscarov určite patrí soška za najlepší film pre snímku Crash, ktorá porazila najhorúcejšieho kandidáta Skrotenú horu (Brokeback Mountain). Crash je najnovšie dielo kanadského režiséra a scenáristu Paula Haggisa, ktorému scenár k dráme s témou eutanázie Million Dollar Baby vlani takisto priniesol najvyššie americké filmové ocenenie.
Svoju novinku zasadil autor do prostredia Los Angeles. Haggis sa znovu zameral na problémové otázky dnešnej civilizácie, predovšetkým na všadeprítomný rasizmus. Rozprávanie má mozaikovú štruktúru podobnú skladbe filmov Magnólia či 21 gramov, príbehy sa odohrajú počas 36 hodín. Los Angeles pôsobí ako mesto plné samotárov, ktorí sa tvárou v tvár stretnú len vtedy, ak ich na to násilne prinútia extrémne zhody okolností. V autonehodách a násilných zrážkach odkrývajú svoj pravý charakter. Režisér precízne vykresľuje povahy svojich postáv, ktoré sa v pravidelných intervaloch pripomínajú divákovi. Do svojho prvého veľkofilmového projektu obsadil známe aj neznáme tváre: Sandru Bullock, Dona Chaedlea, Matta Dilliona, Williama Fichtnera, Brendana Frasera, Ludacrisa, Thandie Newton, Ryana Philippea...
Organizácia FamilyMediaGuide, ktorá sleduje vo filmoch mieru neúctivosti, sexu, násilia, užívania tabaku, vyhlásila Crash za najneslušnejšiu a najvulgárnejšiu snímku nominovanú na tohtoročné ocenenie. Jej členovia však uvádzajú, že vo filmoch neposudzujú umeleckú hodnotu, iba sa snažia slúžiť ako radcovia pre rodičov. Práve preto je v oscarovej súvislosti ich posudok zanedbateľný a pre publikum od 18 rokov v každej súvislosti bezpredmetný.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. máj 2024 08:39