StoryEditor

Svetové filmy Projektu 100 prichádzajú na klubovú scénu

17.03.2003, 23:00
Najväčšia putovná nekomerčná česko-slovenská prehliadka Projekt 100 prináša divákom významné diela zo Zlatého fondu svetovej kinematografie, z oboch národných kinematografií, ako aj najnovšie filmy, ktoré zožali úspech na medzinárodných festivaloch.
  • Školákom "hrozí" filmová výchova
  • Najväčšia putovná nekomerčná česko-slovenská prehliadka Projekt 100 prináša divákom významné diela zo Zlatého fondu svetovej kinematografie, z oboch národných kinematografií, ako aj najnovšie filmy, ktoré zožali úspech na medzinárodných festivaloch. Od roku 1995 projekt prináša každoročne do našich kín desať nových filmov. Hoci stovku vo svojom názve dosiahne už na budúci rok, jeho usporiadatelia uvažujú, ako v tomto úspešnom projekte pokračovať.
    Návštevnosť filmov Projektu 100 má stúpajúcu tendenciu, vlani ich na Slovensku videlo vyše 30-tisíc divákov. Väčšina filmov pritom zostáva v ponuke filmových klubov aj po skončení oficiálnej časti projektu (v tomto roku to je od 15. marca do 31. mája), čo platí aj pre tento ročník. Jeho priebeh zabezpečujú česká a slovenská asociácia filmových klubov, rozdiel je v spôsobe financovania: zatiaľ čo v Česku sú vlastné zdroje a grant z ministerstva kultúry v pomere 1:3, na Slovensku je to presne naopak.
    V súčasnom deviatom ročníku Projektu 100 došlo po prvýkrát k programovému rozdielu medzi jeho českou a slovenskou časťou, pre Slovensko sa nepodarilo získať práva na premietanie Formanovho Amadea, ktorý nahradí nový Kaurismäkiho film Muž bez minulosti, čo je viac než prijateľná náhrada, keď Amadea sme už mohli v našich kinách aj televízii vidieť v minulosti. Najstarším filmom tohto ročníka prehliadky bude Diktátor z roku 1940, kde sa Charlie Chaplin predstaví v dvojúlohe diktátora a jeho režimom prenasledovaného holiča. Šesťdesiate roky zastupujú dva filmy: najslávnejšie dielo Michelangela Antonioniho Zväčšenina, ktoré sme už v našich kluboch videli v minulých rokoch a Bunuelov sarkastický obraz o náboženskom dogmatizme v dejinách Európy Mliečna dráha. Zo sedemdesiatych rokov pochádza Felliniho poetický spomienkový film Amarcord, z polovice osemdesiatych rokov zase významný sci-fi film Terryho Gilliama Brazil o fantastických moderných prístrojoch a armádach anonymných úradníkov striktne dodržiavajúcich predpisy. Koniec 90. rokov zastupuje aj sexuálne provokatívny film dánskeho režiséra Larsa von Triera Idioti o skupinke intelektuálov vydávajúcich sa za mentálne postihnutých. V posledných troch rokoch vznikol kórejský film Ostrov (opäť okrem iného aj so sexuálnou tematikou), český film Noční hovory s matkou, spomínaný Muž bez minulosti a posledná časť trilógie režiséra Godfreya Reggia Naquoyqatsi, kde sa v obrazovo-hudobnej skladbe zamýšľa nad tým, ako technológia všetko premieňa. Ako sám o svojom diele hovorí, je to film o stave beznádeje.
    Mestá, kde diváci uvidia Projekt 100
    Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava, Brezno, Galanta, Handlová, Košice, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Sereď, Spišská Nová Ves, Šaľa, Trenčianske Teplice, Trenčín, Trnava, Zvolen, Žilina (podrobné informácie nájdete na stránke www.asfk.sk, prípadne v marcovom čísle mesačníka Film.sk)
    menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
    03. máj 2024 16:11