StoryEditor

Vítame čínskych cenzorov do našich sŕdc aj domovov. Čína po kontroverznej epizóde zakázala seriál South Park

09.10.2019, 10:11
Čínski cenzori mali naponáhlo.

Čína vymazala všetky epizódy, úryvky aj diskusie k americkému komediálnemu seriálu South Park zo svojho internetu. Dôvodom je posledná epizóda, ktorá si robí žarty z trestaneckých táborov aj z pätolízačstva Hollywoodu k Číne. Tvorcovia seriálu v reakcii na odstránenie zverejnili na internete ironickú odpoveď, uvádza portál lidovky.cz.

Čínski cenzori mali naponáhlo. Okrem epizód a ukážok nezostali ušetrené ani fanúšikovské fóra, kde prebiehali neškodné diskusie. Na čínskej sociálnej sieti Weibo, ktorá je obdobou amerického Twitteru, teraz nemožno nájsť jedinú zmienku o South Parku, hoci nedávno ich tam boli ešte tisíce. Videá zo seriálu zmizli z populárnych čínskych serverov Bilibili, iQiyi, Youku a le.com.

Záznam z kontroverznej epizódy si pozrite vo videu:

Jablko sváru

V epizóde Band in China cestuje Randy Marsh do Číny, aby v krajine ponúkal svoju vlastnoručne vypestovanú marihuanu. Je však zadržaný policajtmi a poslaný do čínskeho zajateckého tábora. Tu je pod hrozbou úderov elektrickým obuškom donútený čítať z kartičiek: "Som hrdým členom komunistickej strany. Strana je dôležitejšia ako jedinec."

Potom, čo je svedkom toho, ako jeden z dozorcov strelí bezbranného väzňa do hlavy, dostane sa do väzenia s Mackom Pú a Prasiatkom. Obľúbené rozprávkové postavy sú v krajine ilegálne, pretože ľudia tvrdili, že Pú vyzerá ako čínsky prezident Si Ťin-pching.

V druhej príbehovej linke sa Stan s kamarátmi rozhodnú založiť metalovú kapelu. Ich manažér sa o nich rozhodne nakrútiť film, ale neustále mení scenár, pretože sa bojí, že náhodou urazia Čínu.

"Tak teraz už viem, ako sa cítia scenáristi v Hollywoode," vyhlási v jednej chvíli Stan. Nad manažérom v tej chvíli stojí pár čínskych strážcov a pozorne sleduje prepisovanie scenára.

Sme zase kamaráti, Čína?

Matt Stone a Trey Parker, tvorcovia seriálu, sa za epizódu "ospravedlnili" svojráznym spôsobom na sociálnej sieti Twitter: "Rovnako ako Americká basketbalová asociácia (NBA), vítame čínskych cenzorov do našich sŕdc aj domovov. Tiež milujeme peniaze viac než slobodu a demokraciu. Prezident Si vôbec nevyzerá ako Medvedík Pú. Nalaďte si 300. epizódu túto stredu o desiatej hodine večer. Nech žije Komunistická strana Číny! Nech je jesenný zber ciroku bohatý! Už sme zase kamaráti, Čína? "

V príspevku tvorcovia narážajú na včerajší incident ohľadom Daryla Moreyho, manažéra basketbalového tímu Houston Rockets. Morey na Twitteri vyjadril podporu protestujúcim v Hong Kongu. Čínsky sponzor tímu okamžite pohrozil, že so sponzorovaním prestane. Morey bol donútený svoj príspevok zo sociálnej siete vymazať.

Zámer od prvej chvíle?

Čínski fanúšikovia medzitým na internete o epizóde čulo diskutujú. Nikde však nezmieňujú jej názov, podľa ktorého príspevky vyhľadávajú cenzori. Príspevky na fórach sú označené rôznymi kódmi, najčastejšie variáciami spojenia S23E02. Spleť písmen a čísel označuje, že ide o druhú epizódu 23. série.

Chuťovkou je nakoniec fakt, že názov epizódy Band in China sa foneticky vyslovuje rovnako ako anglické spojenie Banned in China, po slovensky "zakázané v Číne". Určite nejde o náhodu. Stone s Parkerom sú známi tým, že zámerne vyvolávajú kontroverzie.

01 - Modified: 2018-09-11 09:48:11 - Feat.: 0 - Title: Chyba skrytá 23 rokov. Zásadný omyl v Simpsonovcoch si nevšimli ani najvernejší fanúšikovia 02 - Modified: 2019-07-10 13:05:09 - Feat.: 0 - Title: Môže to byť to najdepresívnejšie, čo dnes uvidíte. Na ruských Simpsonovcov vás nepripraví nič 03 - Modified: 2019-10-01 08:53:26 - Feat.: 0 - Title: Predpovedali Simpsonovci Gretu? Znázornenie aktuálnych udalostí je až zarážajúco presné
01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:47