StoryEditor

Dobrá správa pre milovníkov španielskeho filmu a kvality na plátne: V priebehu štyroch dní na vás čaká týchto osem lahôdok

27.11.2019, 09:57
Autor:
TASRTASR
Nepremeškajte prehliadku filmov, ktoré chytia za srdce aj náročného diváka.

Filmová prehliadka Viva la película! prináša do hlavného mesta Slovenska reprezentatívny výber španielskej kinematografie. Šiesty ročník prehliadky španielskeho filmu Viva la película! sa uskutoční v dňoch 28. novembra - 1. decembra v bratislavskom kine Mladosť a ponúkne oceňované filmy osobností najväčšej kinematografie z Pyrenejského polostrova. TASR o tom informovala Katarína Zubácka z Kultúrneho a konzulárneho oddelenia Španielskeho veľvyslanectva v Bratislave.

Oproti predchádzajúcim ročníkom prehliadky, "keď sme prezentovali filmy väčšinou pochádzajúce z fondov filmotéky ministerstva zahraničných vecí, ktoré síce boli kvalitné, ale staršieho dáta, sme sa tento rok rozhodli vydať modernejším smerom a ponúknuť naozaj to najlepšie, čo sa dalo v Španielsku vidieť za minulý rok," konštatovala v rozhovore pre TASR Katarína Zubácka.

V galérii si pozrite prehliadku zaujímavých filmov, ktoré chytia za srdce aj náročného diváka:

​Záujemcovia si počas štyroch dní budú môcť pozrieť celkovo osem filmov. Z nich štyri hrané filmy boli nominované na ocenenie Goya za najlepší španielsky film roka 2018. V ponuke pre divákov okrem víťaznej komédie Šampióni (Campeones, réžia Javier Fesser) sú aj tri nominované snímky: sociálne podfarbená romanca Carmen a Lola (Carmen y Lola, réžia Arantxa Echcevarría), politický triler Kráľovstvo (El reino, réžia Rodrigo Sorogoyen) a krimidráma Všetci to vedia (Todos lo saben, réžia Asghar Farhadi), ktorá sa dostala aj do slovenskej kinodistribúcie.

Žánrovú rozmanitosť španielskej kinematografie potvrdia ďalšie štyri filmy prehliadky. Dokufikcia Hľadá sa Oscar (En busca de Óscar, réžia Octavio Guerra) ukáže svet filmu z pohľadu svojrázneho filmového kritika.

Cez Atlantik do Ameriky konca 60. rokov divákov prenesie animovaná adaptácia komiksu Čierna sa povie Beltza (Black is Beltza, réžia Fermín Muguruza). Španielsky národný žáner "espaňoladu" reprezentuje celovečerný hraný debut Moje drahé bratstvo (Mi querida cofradía, réžia Marta Díaz) a, naopak, filmové bilancovanie tvorivého života Pedra Almodóvara uvidia návštevníci prehliadky v biografickej snímke Bolesť a sláva (Dolor y Gloria, réžia Pedro Almodóvar).

Päť z osmičky filmov ponúknutých do prehliadky bude mať anglické titulky, čo je pozvanie aj pre anglicky hovoriacich cudzincov žijúcich na Slovensku, dodala Zubácka.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:37