Značnú zásluhu má na tom miestny rodák, Juraj Jánošík, o ktorom sa šírili mnohé legendy spájané s Terchovou. Nad Terchovou smerom do Vrátnej doliny sa týči socha terchovského rodáka - Jánošíka. Tvorí dominantu nad obcou a výstup na ňu je pomerne jednoduchý.Flickr
StoryEditor

Nič také, ako slovanský gén neexistuje, odkazuje odborník. Z genetického hľadiska sme domiešaní ako málokto

17.01.2020, 23:00
Nakoľko slovenské je vlastne Slovensko? A samotní Slováci?

Slovensko Slovákom, Komárno komárom. Respektíve Komárno Komárom. Tento dnes už bradatý aforizmus vychádzajúci z obrázku známeho karikaturistu Shootyho, kde oproti sebe stoja mladý muž v maskáčoch a „bombere“ (so sloganom o Slovákoch v ruke) a veľký komár opierajúci sa o tabuľku s dvojjazyčným názvom mesta, je stále aktuálny.

​Ba priam by sa dalo povedať, že s tým, ako sa nám zvolebnieva, naberá na ešte väčšej aktuálnosti. Obranou Slovenska, tradícií či slušných ľudí sa oháňa kdekto v politickom spektre. O politike však v nasledujúcich riadkoch nebude reč.

Poslúži nám len ako malý odrazový mostík do úvah o tom, čo to vlastne oná slovenskosť je. Koho môžeme nazvať naozajstným Slovákom? A kto a čo vlastne našu krajinu formovalo v minulosti? Nakoľko (ne)slovenské je naše národné jedlo či kroje, ktorými sa hrdíme?

Možno spoločne zistíme, že tých cudzích vplyvov je viac, ako by sme si mysleli. Alebo možno boli ochotní pripustiť. A že naši pra-, pra-, pra-... prastarí rodičia boli oveľa väčší kozmopoliti, ako my dnes. A že im to v konečnom dôsledku prinieslo viac výhod ako nevýhod.

Najtypickejší Európania

Skúsme začať od samotnej prapodstaty každého z nás, ktorým je DNA, teda genetická informácia zapísaná do našich buniek. Tá by predsa mohla a mala ukrývať korene toho, čo je v nás „pôvodné“ a čo k nám prikvitlo niekde z cudziny. Pre zástancov teórie o niekoľkotisícročnom osídlení územia dnešného Slovenska Slovákmi, respektíve ich predkami, to bude asi najväčšie sklamanie.

Bádania vedcov totiž hovoria jasnou rečou – nič také ako slovanský (či nebodaj slovenský) gén totiž neexistuje.

„Sme úplne typická európska populácia. Ba dokonca by som povedal – úplne najtypickejšia,“ uviedol pre HNmagazín Marian Baldovič z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Spolu s ďalšími odborníkmi sa pred časom podujal zistiť, ako to s tými našimi slovenskými predkami vlastne je.

A DNA súčasných Slovákov, ale aj ľudí, ktorí tu žili pred desaťročiami či storočiami, odkrýva,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 14:56:08 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta k organizovanému zločinu 05 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 04:24