StoryEditor

Jan Saudek oslavuje 85. narodeniny a chystá výstavu na východe Slovenska

25.07.2020, 09:00
Autor:
lezolezo
Fotograf, ktorého meno presiahlo hranice Československa sa prvýkrát predstaví na galerijnej scéne v Prešove.

Na východ ho privedie producent Milosh Harajda, ktorý už Slovákom predstavil ikony ako David LaChapelle, Sergei Polunin, Alexander McQUEEN. Saudek bude vystavovať v Caraffovej väznici v októbri. 

Aký impulz vás naviedol predstaviť tvorbu Jana Saudka v Caraffovej väznici v Prešove?
Jan Saudek sa stal ikonickým ambasádorom českej fotografie vo svete a jeho diela viseli na stenách inštitúcií ako Centre Georges Pompidou v Paríži,  Cincinnati Art Museum v Chicagu, Parco Gallery v Tokiu a mnohých ďalších.

My touto výstavou nadväzujeme na úspešnú spoluprácu s PKO Prešov, kedy sme na slávnostnom gala večeri uviedli premiéru filmu DANCER o živote baletnej legendy - Sergeja Polunina.

Projekciu uviedla jeho mama Galina. Vnímavý divák si všimne pár odkazov na náš prvý projekt v podobe Saudkových portrétov baletných tanečníkov. Kým Polunin uviedol základné a stredné školy do sveta baletu, Jan Saudek im ukáže svet súčasnej fotografie, ktorý v školských osnovách dlhodobo chýba.

Aká veľká kolekcia jeho diel bude obecenstvu predstavená?

Výstavu koncipujeme na mieru Caraffovej väznice, ktorá bola postavená v rokoch 1504 – 1509 a dnes je sídlom Mestskej Galéria Caraffka. Diela vyberáme spoločne s Pavlínou Saudkovou s ohľadom na to, že našim primárnym publikom sú žiaci a študenti základných a stredných škôl, ktorí výstavu navštívia aj vďaka kultúrnym poukazom.

MILOSH

​Obsah výstavy sa bude zaoberať najmä tematikou rodičovstva, otázkou slobody, ale i vojnovým konfliktom. Diváci sa môžu tešiť na približne 40 autorových diel.

Prečo ste sa rozhodli, výstavu produkovať?
Do výstavy sme sa pustili v dobe korona krízy, kedy boli hranice štátov uzatvorené a preto sme sa rozhodli osloviť žijúcu legendu z našej krajiny. S fotografiami Jana Saudka som vyrastal už ako teenager, takže v istom ohľade má pre mňa tento projekt silnú osobnú rovinu.

Samého ma prekvapilo, keď som počas príprav zistil, že nemecké vydavateľstvo TASCHEN v minulosti publikovalo jeho veľkú monografiu. Taktiež ma nadchla myšlienka výstavnej siene v Caraffovej väznici, ktorá bola postavená v roku 1504, pretože vytvorí dokonalú kulisu k sérii fotografií so Saudkovým ikonickým oknom.

Ďalším veľmi silným faktorom bolo rozhodnutie podporiť miestnu komunitu. Napríklad prešovský start up POSLAT.sk nám vyhodnotí najlepšiu, najbezpečnejšiu a zároveň aj najlacnejšiu formu prepravy diel na Slovensko, light design s nami konzultuje Laura Murguía, mexická architektka žijúca v Prešove, grafickú a vizuálnu stránku zastrešuje mladý talent Ronald Steiniger.

Aký ústredný motív ste zvolili pri tvorbe konceptu výstavy?

Kľúčová fotografia výstavy je Janov autoportrét nazvaný “Život” zo 60tych rokov, kde autor drží v náruči svojho novo narodeného syna a túto snímku bude nadväzovať prevažná časť výstavy.

​Diváci však spoznajú Jana Saudka z iného uhla, ako ho prezentujú bulvárne médiá. Portrét jeho otca so židovskou hviezdou, či fotografia “Čas”, ktorú pán Saudek zachytil medzi náhrobnými kameňmi cintorína pozýva divákov k tichej úvahe o mieri.

Ktoré zo Saudkových diel máte rád a ktoré z nich budú aj na tejto výstave?

Mojimi favoritmi sú fotografie 1968, Coca Cola, Řekni kde ty kytky jsou, Příběh jedné Lásky, Čas, Slíbam Ti Slzy.

01 - Modified: 2020-09-30 11:38:16 - Feat.: - Title: Jan Saudek exkluzívne pre HN priznáva: Som rodený klamár a na žiadnu pandémiu neverím
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:09