StoryEditor

Fascinácia ľudskou tvárou

19.07.2002, 00:00
"Ide o istý krátky okamih, keď sa všetko, čo je v mysli a v duši človeka, dá reflektovať v jeho očiach, v jeho postoji, držaní tela a na jeho rukách. A práve to je tá správna chvíľa pre záznam, ten správny moment nepolapiteľného okamihu pravdy."

Tieto slová patria nedávno zosnulému priekopníkovi fotografie arménskeho pôvodu Yousufovi Karshovi (1908 - 2002), ktorý sa preslávil predovšetkým mnohými fotoportrétmi významných osobností - politikov, vedcov, umelcov a hercov, medzi ktoré patrilo dvanásť amerických prezidentov i celebrity ako Albert Einstein, John F. Kenedy, Ernest Hemingway, G. B. Shaw, Pablo Picaso, Sofia Lorenová, Brigite Bardotová, Lawrence Olivier, Clark Gable a mnoho iných. "Môj osobný záujem o obyčajných ľudí nemá hraníc, no fascinuje ma výzva pokúsiť sa zobraziť významných ľudí adekvátne ich veľkosti," vyznal sa tento vynikajúci portrétista. Každý umelec sa stretáva so zjednodušovaním a s redukovaním svojho diela na jeho najvýraznejšiu a najznámejšiu časť, v Karshovom prípade je to fotografia z roku 1941, ktorá obletela svet aj v týchto dňoch. Povestný fotoportrét britského ministerského predsedu Winstona Churchilla má do činenia s vojnovou propagandou, stal sa symbolom vojenskej odvahy a nepoddajnosti v boji proti nacistickému Nemecku. Karsh sa o ňom vyjadril aj ako o fotografii, ktorá zmenila jeho život. Na snímke zvečnil Churchillove sebavedomé, vzdorovité a nebojácne gesto, s rukou v bok, ležérny a chladne elegantný postoj, jeho priamy, prísny a prenikavý pohľad vtierajúci sa až pod kožu, jeho iskriace oči a meravú, ba až ľadovo pokojnú mimiku - akoby si autor počkal práve na tento moment, v ktorom sa jeho model zamyslel. A tak sa zdá, akoby Churchill na snímke aj dnes stále o čomsi premýšľal.

Yousuf Karsh sa narodil v meste Mardin v Turecku, odkiaľ v roku 1924 s pomocou svojho strýka utiekol pred hrôzami genocídy páchanej na Arménoch a usadil sa v Kanade. Karshov strýko pracoval v Québecu ako fotograf - portrétista a rozhodol sa poslať svojho synovca do fotografickej dielne k Johnovi Garovi. V roku 1931 si Karsh otvoril vlastné štúdio v Ottawe, kde začal svoju profesionálnu kariéru fotografa a čoskoro sa preslávil ako majster a expert umelého osvetlenia. Pri práci si svoje osvetlenie brával vždy všade so sebou, a tak sa každá miestnosť mohla v rýchlosti premeniť na fotografický ateliér. "Snažím sa zaznamenať ľudskú dušu a jej myšlienky," povedal Karsh, podľa ktorého je najväčšou výzvou na svete ľudská tvár. "Nikdy ma neunaví - každý je iný."

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:40