StoryEditor

Mrakodrapový rekord

04.04.2003, 00:00

Návštevnosť kín v Spojených štátoch mala vlani stúpajúci trend, natočilo sa viac filmov, zároveň takmer o štvrtinu vzrástli aj náklady na výrobu, predovšetkým kvôli špeciálnym efektom. Podľa časopisu Variety, ktorý uverejnil štatistiky návštevnosti kín v USA, ale aj na celom svete, sa počet návštevníkov amerických kín zvýšil o 10 percent, čo je najviac od konca päťdesiatych rokov. Ako uvádza Klub filmových materiálov, hneď niekoľko tabuliek vlani prekonal Spider man, keď za prvý víkend zarobil takmer 115 miliónov dolárov a za deväť dní rovných dvesto (na celom svete to bolo vyše osemsto miliónov, kde má ešte stále veľký náskok Titanic so ziskom 1,8 miliardy). Spider man sa tak stal komerčne najúspešnejším filmom sveta v minulom roku, s takmer stomiliónovým náskokom pred filmom Harry Potter a tajomná komnata, na treťom mieste sú Hviezdne vojny: Epizóda II - Klonovaní útočia (ako vidieť, kvalita nemá s návštevnosťou takmer žiaden súvis, skôr naopak -- George Lucas a Jonathan Hales dostali za tento film Zlatú malinu za najhorší filmový scenár), a až za nimi nasledujú obe časti Pána prsteňov.
Zatiaľ čo americká ekonomika doplatila na septembrové teroristické útoky niekoľkými miliardami dolárov, Spider man z tejto udalosti nepriamo ťažil, zhodou okolností sa dokončoval práve v tom istom období a o manhattanskej scéne a spriadaní sietí medzi dvojičkami sa veľa popísalo, film mal dokonca v dôsledku toho odloženú premiéru. Hoci v rámci dejín kinematografie nepredstavuje Spider man žiadny výrazný medzník, medzi špecifickým druhom filmov, ktoré vznikli podľa komiksu, patrí podľa znalcov medzi najvydarenejšie. Námet sa podobá na batmanovských predchodcov, sympatický tínedžer svojimi superschopnosťami bojuje proti zločincom a šialeným vodcom. Ako zvyčajne, po veľkom úspechu prvej časti sa už pripravuje ďalšie pokračovanie, ohrozená je účasť hlavnej postavy Tobeyho Maguira, ktorý sa momentálne lieči zo zranenia.
V celosvetovom meradle príliš veľa nezarobili oscarové filmy ako Gosford Park (51. miesto) či Ples príšer (87. miesto), ktorých tvorcovia zarobili iba na necelých deväťdesiat, resp. päťdesiat miliónov dolárov. V rebríčku dvadsiatich komerčne najúspešnejších filmov všetkých čias sa podľa Variety na čele neohrozene drží spomínaný Titanic z roku 1997, necelú miliardu zarobil Harry Potter a kameň mudrcov, nasledujú Hviezdne vojny: Epizóda I - skrytá hrozba, hranicu deväťsto miliónov sa podarilo prekročiť aj Juskému parku na štvrtom mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 23:22