StoryEditor

Tibor Huszár predstaví fotografie z monografie Reca

23.07.2008, 14:59
Fotograf Tibor Huszár oddnes vystavuje svoje práce z najnovšej monografie Reca v galérii Slovenskej výtvarnej únie "umelka" v Bratislave.

To isté meno ako monografia nesie obec, v ktorej sa Huszár narodil. Fotografie z Rece sa opierajú o dve obdobia, v ktorých Huszár fotografoval svojich rodákov. Prvý raz ich fotografoval v krčme v deň výplaty od jej otvorenia až po záverečnú. Po druhý raz túto akciu zopakoval v tomto roku. Ďalším pilierom monografie Reca je očkovanie psov, ktoré fotografoval v rokoch 1988 a 1994. Okrem toho Tibor Huszár zachytil v rodnej obci rôzne rodinné oslavy, svadby, či iné udalosti na Miestnom národnom výbore.

„Fotografia je moja vnútorná sloboda, ale aj vnútorné väzenie ducha. Každé oslobodenie ma zase vracia späť do zajatia ducha. Táto kniha je mojim vyznaním rodákom, priateľom, rodine, mojim Rečanom. Tým Rečanom, ku ktorým sa tak rád vraciam, kde spomínam na krásne staré časy, ktoré ma inšpirujú a z ktorých čerpám optimizmus až do dnešných dní,“ hovorí Huszár.

Prečo sa Tibor Huszár zaoberal fotografovaním rodiska a po čase sa k nemu vrátil? „Celý život sa snažím o nezávislosť, vynakladám na ňu celú svoju energiu. Je to moja cesta i cieľ, a keď ju dosiahnem, túžim po vzájomnosti. Túžim sa vrátiť niekam, kde má človek korene, kde vyrastal, čerpal silu a inšpiráciu z prostredia, ktoré ovplyvnilo celú cestu bytia a tvorivosti,“ dodáva fotograf.  

Kto je Tibor Huszár
Tibor Huszár absolvoval katedru fotografie pražskej FAMU. Už pred štúdiom i počas neho fotografoval pre rôzne časopisy a médiá. Vyhral Svetové trienále divadelnej fotografie v Novom Sade. Začiatkom deväťdesiatych rokov odišiel do New Yorku, kde pracoval ako nezávislý fotograf a pedagóg. Vydal publikácie Cigáni (1993), Portréty (1995), Koloman Sokol (1998) a Portréty (2000). Momentálne žije a pôsobí na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:09