StoryEditor

Chcete mať doma Presleyho? Aukcia ponúka vyše päťsto memorabílií

17.03.2009, 14:03
Autor:
kulkulSITASITA
Elvis Presley je legenda. A kto by vo svojej zbierke nechcel mať raritu po svojej obľúbenej hviezde? Teraz je tu ponuka kúpiť si ďalšie z jeho pozostalostí. Na internetovej aukcii totiž ponúknu vyše päťsto memorabílií kráľa rokenrolu.

Dražba sa koná na internetovej stránke www.gottahaverockandroll.com a potrvá do 25. marca. Najdrahší je biely klavír, na ktorom hviezdny spevák hral 12 rokov. Jeho minimálnu cenu stanovili na 500-tisíc dolárov (asi 383-tisíc eur). Najlacnejšie sú hudobné albumy, ktorých štartovacia cena je desať dolárov (vyše sedem eur). Medzi ponúkanými vecami je aj oblečenie, ktoré mal Presley na sebe počas niektorých koncertov.

Hviezdne predmety idú na dračku
O predmety po slávnych ľuďoch je pritom na aukciách veľký záujem. A v súčasnosti môžete vydražiť takmer všetko, čo celebrity ponúknu – od gýčových trblietavých rukavíc až po posmrkané vreckovky. Presley pritom na aukciách boduje. Napríklad jeho obľúbený „páví“ oblek predali záujemcovi za 30-tisíc dolárov a stal sa tak jeho najdrahšou vydraženou memorabíliou. V minulosti aukčné domy ponúkli už Elvisovo auto (295-tisíc dolárov) a kostým, ktorý jeho nového majiteľa vyšiel na 105-tisíc dolárov.
„Tieto predmety síce nie sú nadpriemerne ohodnotené, väčšina z nich sa nevyškriabe nad milión, tak si čokoľvek od svojho miláčika môžu vydražiť aj tí, ktorí majú vyhradených len niekoľko stoviek,“ hovorí špecialista na rokenrolové memorabílie Stephen Maycock. Dodáva však, že niektoré z memorabílií po čase nadobúdajú vyššiu hodnotu. Za podpis niektorého člena z legendárnych Beatles napríklad zaplatíte niekoľko tisíc libier.

Môže sa zúčastniť aj Slovák
Medzi predmetmi po celebritách sa nájdu aj hodnotné úlovky, v niektorých prípadoch ani nejde o veci, ktoré by mali ešte nejaký iný atribút ako svojho celebritného majiteľa. Biznis s memorabíliami zažíva boom už niekoľko rokov. Bokom však v tomto prípade ide akýkoľvek profit. „Predmety po celebritách si ľudia nekupujú preto, aby z nich ,ťažili‘ alebo ako investíciu. Kúpia si ich preto, lebo ten predmet sa im páči viac ako čokoľvek iné,“ hovorí Maycock. Podľa neho sa vo všeobecnosti najlepšie dražia predmety od Led Zeppelin, Madonny, Beatles, už horšie sú na tom predmety napríklad od Michaela Jacksona.
Čím ďalej, tým väčšiu úlohu pri týchto dražbách zohráva internet. Vďaka nemu sa na aukcii, ktorá sa odohráva v newyorskom Sotheby’s, môže zúčastniť aj Slovák. Existuje niekoľko internetových stránok, ktoré sa špecializujú výlučne len na predaj podpisov, filmových predmetov a rovnako aj oblečenia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:31