StoryEditor

Voľba šéfa RTVS: Zemková chce rozpočet bez sekery

07.02.2011, 11:54
Autor:
TASRTASR
Na dnešnom vypočúvaní kandidátov na post šéfa RTVS Miloslava Zemková povedala, že vyrovnaný rozpočet by mohol byť už v roku 2012.

Dočasná riaditeľka a zároveň kandidátka Zemková, ktorá do konca minulého roka riadila Slovenský rozhlas. Upozornila zároveň, že kvalitatívne kritériá RTVS budú potrebovať dlhší čas – tri roky. Rovnaký čas bude zlúčená verejnoprávna inštitúcia potrebovať na revitalizáciu. Projekt rozvoja a riadenia, ktorý dnes predstavila poslancom parlamentného mediálneho výboru, je podľa nej zameraný na kvalitu. „Malo by dôjsť k skvalitneniu programovej služby.“

Zemkovej projekt je nastavený na súčasný systém financovania, ktorý počíta s poplatkami za verejnú službu, príjmami z reklamy a s peniazmi zo štátu. Zemková počíta s dočasným pozastavením športovej Trojky, ale až po odvysielaní majstrovstiev sveta v hokeji. "Systém bude šetriť štyri milióny ročne," vysvetlila. Rozhlas by zachoval všetky vysielacie okruhy, televízia by mala dva. Šport by sa rovnomerne rozmiestnil na Jednotku a Dvojku. Jednotka má byť rodinným programom s pevným vysielaním spravodajstva, publicistiky, domácej tvorby. "Bude mať napr. veľký podiel vysielania pre deti a mládež." Dvojka by vysielala pre "divákov, ktorí potrebujú veľmi špeciálne programy", aj hudobné, programy pre ženy, zdravotne postihnutých či národnostné menšiny.

Zemková v prípade RTVS hovorila aj o zefektívnení zlúčenej inštitúcie. "Treba vybrať spoločné agendy, spoločné riadenie, obstarávanie, programové prvky a vytiahnuť ich zo systému tak, aby neboli vykryté duplicitne." Rozpočet RTVS by sa podľa nej mal členiť ešte zvlášť pre televíziu a rozhlas. Tiež uviedla, že politické tlaky ako kandidátka necíti. "Vyskúšala som si odolávať za ostatných päť rokov, momentálne necítim žiadne, ak ich budem cítiť, budem o nich hovoriť."

Víťaz, ktorý povedie RTVS, by mal byť ten, kto postaví najlepší tím ľudí, myslí si Zemková. "Ľudia, s ktorými som konzultovala projekt, by mali byť aj v tíme," povedala novinárom s tým, že ich nebude konkretizovať, pretože momentálne pracujú pre televíziu a rozhlas. O zrušení koncesií sa podľa Zemkovej dá uvažovať, ale financovanie by potom bolo treba nanovo nastaviť či upraviť niekoľko zákonov. Zemková by chcela v budúcnosti zmeniť pomer výroby televíznych programov, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú v 85 percentách externe. "Nie je možné vyrábať okamžite všetko vo vnútri," upozornila. Dočasná šéfka RTVS uviedla, že pri reštrukturalizácii bude žiadať o spoluprácu štát. "Systém nebude môcť investovať sám."

Projekty dnes predstaví spolu 19 uchádzačov, na prezentáciu a zodpovedanie poslaneckých otázok majú cca 20 minút. Zvolený kandidát bude viesť verejnoprávnu inštitúciu RTVS, ktorá vznikla 1. januára na základe zákona z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS). Pred poslancami vystúpia okrem Zemkovej aj Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Ján Derďák, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Tibor Takáč, Václav Vetrecin a Jozef Zima. Do dvoch dní od verejného vypočutia, čiže 9. februára, by mohol mediálny výbor predložiť parlamentu svoje stanovisko. Vypočutie je vysielané aj on-line na internetovej stránke parlamentu www.nrsr.sk.

01 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podoby spravodlivosti 02 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: No toto?! 03 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OSN sa vráti do Iraku cez voľby
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:50