StoryEditor

Čo týždeň dal

13.01.2003, 23:00

Až na tú Zborovňu...
Hoci sa naša spoločnosť v posledných dňoch tvári, že najdôležitejší je riaditeľ, v skutočnosti je najdôležitejší program.
Slovenská televízia do nového roka vstúpila so zmenenou programovou štruktúrou, takže už pár dní môže divák sledovať zmysluplnejšie rozlíšenie prvého a druhého kanála. Celkom príjemné je odstránenie druhých večerných správ z STV 2 a väčší dôraz na publicistiku a dokumenty, z posledných dní spomeňme aspoň film o ukrivdenom pocite bestselleristky Hany Zelinovej, dokument pred diskusiou o slovenskom rasizme či odvážne vydanie magazínu Família o ťažkom úraze mladého muža a jeho rodine. Temnou stránkou minulého týždňa bol prvý diel seriálu Zborovňa, ktorý môžu dobre poznať priaznivci nebohej televízie Luna. Veľa sa hovorí o tom, ako sa dnešní herci na rozdiel od predchádzajúcich generácií nemajú kde prejaviť, ale keď to urobia, trápnosť nemá hraníc. Na Zborovni je okrem scenára pozoruhodná aj kamera, strih, zvukové efekty, hudba a miesta, kam umiestnili predtočený smiech. Lepší názov by bol Paškvil.
Kráľ namiesto šaškov
Z hľadiska prezidentských dejín na Slovensku, kde sa dosiaľ vystriedalo tragikomické trio Tiso -- Kováč -- Schuster, je sympatická minulotýždňová akcia českých monarchistov, ktorá sa s výzvou "Nechceme šaškov, voľme kráľa!" konala v pražskej Lucerne. U susedov sa blíži termín prezidentských volieb a česká verejnosť, nepoučená varovným slovenským prípadom, dokonca volá po priamej voľbe. Radikálnym odklonom od úvah o budúcom prezidentovi bol koncert na podporu znovuzriadenia monarchie v Česku. "Nechceme, aby nás reprezentoval samoľúby hulvát alebo malicherný ´ješita´, ktorý sa hore dostal s pomocou ostrých lakťov a názorového cynizmu, ale skutočný profesionál, ktorý je k svojmu úradu vychovávaný od mladosti, vie, ako sa má správať a ako má vystupovať na verejnosti," uvádzajú monarchisti na svojej stránke, čím napovedajú, že monarchista je predovšetkým človek, ktorý si rád pestuje ilúzie. Za iniciatívnou stojí mnoho umelcov so zmyslom pre recesiu, prezidentom sa napriek ich snahe zrejme stane politik bez podobného zmyslu. Samozrejme, ak sa na výslnie nevráti pivný glosátor Miloš Zeman.
Humor v ofsajde
Vo štvrtok večer mala televízia Markíza predstaviť novú humoristickú reláciu Ofsajd, namiesto nej sme nakoniec opäť videli len Senzi Senzus. Dôvodom zrušenej premiéry bola nespokojnosť vedenia televízie s úrovňou relácie, ktorá musela byť naozaj katastrofálna, ak sa dostatočnou náhradou mohol stať spomínaný Senzus. Pokus o reparát príde o štyri týždne. Ofsajd má byť (aj personálnym) pokračovaním relácie O tri štart, okrem Nogu, Skrúcaného, Tlučkovej a Piška v nej majú účinkovať aj ich ďalší kamaráti. Novinkou relácie bude, že pri jej nakrúcaní nebude publikum ani javisko, čo by údajne malo priniesť celý rad "nápadov, vtipov a anekdot". Podľa týchto kusých informácií pravdepodobne pôjde o slovenskú obdobu nováckeho Tele-tele. Odmietavá reakcia vedenia Markízy na prvý diel relácie napovedá, že už recyklované tváre slovenského humoru nebavia ani tých, ktorí im dávajú najväčší priestor a prostriedky na ďalšiu existenciu. Čistky sa v novom roku dotkli aj ďalšieho vtipného pána, televízia sa zbavuje žoldniera Markoviča, ktorý od januára ide opäť hájiť verejnoprávne farby.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. jún 2024 03:56