StoryEditor

Cannes očami Petra Nágela: Víťazstvo Larsa von Triera by bol zázrak (video)

22.05.2011, 12:56
64. ročník filmového festivalu v Cannes sa končí dnes večer vyhlásením víťazného filmu, ktorý vzíde spomedzi 20 kandidátov a získa cenu Zlatá palma. Pre HN hodnotí riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Úroveň hlavnej súťaže 64. ročníka festivalu v Cannes zaznamenala omnoho vyššiu kvalitu, ale aj žánrovo i tematicky variabilnejší výber, predovšetkým oproti minulému roku, kedy, ako hovorili zlé jazyky, nebolo komu hlavnú cenu Zlatú palmu dať. (Kto si už dnes spomenie, že si ju prebral thajský režisér Apichatpong Weresethakul za duchársku snímku Strýčko Bonmee?!).

Prítomní novinári ocenil aj fakt, že umelecký riaditeľ Thierry Fremaux vybral len dvadsať titulov a medzi nimi len tri z hostiteľskej krajiny. Mňa osobne (aj keď som tieto riadky písal pred premietaním posledných dvoch filmov Prameň od rumunsko–francúzskeho režiséra Radu Mihaileanu a Vtedy v Anatólii od tureckého tvorcu Nuri Bilge Ceylana) najviac zasiahol i pobavil najnovší film Akiho Kaurismakiho Le Havre. Bol to snáď jediný úsmevný film v súťaži (a možno aj v celom oficiálnom výbere), napriek tomu, že rozpráva o veľmi vážnych problémoch a vzťahoch. Je vskutku pozoruhodné nezameniteľné interpretačné umenie tohto svojrázneho Fína. Svoj nový film nakrútil síce vo francúzskych reáliách a vo francúzštine, ale všetky známe archetypy a vyjadrovacie prostriedky aj tu spoľahlivo fungujú (strohé dialógy, staromódne interiéry 70. rokov, pestrá mozaika pestrofarebných solitérov, a samozrejme – nechýba pes Laika, vraj už piatej generácie). „Problém emigrácie či vysťahovalectva je čoraz akútnejší”, povedal Kaurismaki a pokracoval: „Viem, že týmto filmom nezachránim svet, ani tento problém nevyriešim. Ale nebudem predtým zakrývať oči, a ak môžem, pripravím svojim hrdinom aspoň šťastnejší koniec – teda oproti mojim predchádzajúcim filmom.“ Hoci by som tomuto režisérovi Zlatú palmu veľmi prial, asi sa to nestane. Hoci ide o známe meno, predsa len ide o taký nespravodlivo „menšinový“ film.





Mám pocit, že najvyššie ocenenie si z Cannes odnesie Terrence Malick aj napriek veľmi rozpornému prijatiu jeho Stromu života. Ako som už v HN písal, na tlačovej konferencii i na červených schodoch sa neobjavil, ale vraj celý čas je tu. Načo asi…? Na druhej strane by to však žiadne prekvapenie nebolo: film sa svojim formálnym spracovaním aj myšlienkovým posolstvom diametrálne odlišuje od ostatných a festivalový denník Variety v každom svojom čísle od premiéry tento film totálne favorizoval. Nuž ako je známe, šéfom poroty je Robert De Niro… No, koniec špekuláciám, dozvieme sa to už dnes večer. 





Veľmi oceňovaným filmom je aj Chlapec s bicyklom známej bratskej dvojice Jeana-Pierrea a Luca Dardennovcov (už dvojnásobných držiteľov Zlatej palmy za Rosettu a Dieťa). Ide o veľmi jednoduchý, až banálny príbeh 13–ročného chlapca, ktorý sa nevie zmieriť s tým, že nemôže žiť s otcom a ujme sa ho dobromyseľná kaderníčka. Belgickí režiséri aj v tejto snímke ukázali svoju umeleckú silu pre komorné prostredie, presvedčivé charaktery, civilnú drobnokresbu i napätie a netradičný koniec.



Samozrejme, 64. ročník bude navždy poznačený veľmi kontroverznou udalosťou okolo dánskeho režiséra Larsa von Triera a jeho asi už známymi výrokmi na tlačovej konferencii ohľadom svojho pôvodu a „sympatiami“ k nacizmu. Kvôli ostrým protestom hlavne židovských obcí hlavne z Ameriky bola nútená správna rada festivalu urobiť šalamúnske rozhodnutie: film Melanchólia ponechali v súťaži, ale jeho režiséra vyhlásili za nežiadúcu osobu (prvýkrát v historii festivalu) a odporučili mu, aby z Cannes odcestoval. Ak by predsa len získal nejakú cenu (v tejto atmosfére by sa to rovnalo zázraku), tak mu tiež odporučili, aby si pre ňu osobne nechodil. Hoci jeho aktuálne a nadčasové posolstvo o zániku sveta malo rôznorodé prijatie, všetci ocenili jeho výtvarnú stránku a prácu kameramana (Manuel Alberto Claro) a presvedčivé herecké výkony (Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg).


Ale adeptov na palmové ocenenia je viac – Potrebujeme si pohovoriť o Kevinovi (režisérka Lynne Ramsay), Umelec (režisér Michel Hazanavicius) a v kuloároch sa spomína aj Turek N. B. Ceylan (jeho film Vtedy v Anatólii), ktorý si už z Cannes odniesol Cenu pre najlepšieho režiséra za Tri opice v roku 2008. Ale nechajme sa prekvapiť…

Všetko o výsledkoch festivalu Cannes čítajte na hnonline.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:21