StoryEditor

Syn slávneho Deža Ursinyho dnes vystúpi s otcovými piesňami

13.12.2011, 23:00
Autor:
kulkul
Hudobník a skladateľ Kubo Ursiny oslovil svojich kamarátov, aby oživili piesne jeho otca. Skupina Provisorium Deža Ursinyho prežíva reinkarnáciu. Dnes večer vystúpia v Bratislave.

Hudobník Kubo Ursiny, syn slávneho Deža, oslovil svojich kamarátov s nápadom pripomenúť hudbu svojho otca opäť aj na koncertných pódiách. Sedem je počet spoluhráčov, ktorí pripravili nový playlist a priniesli opäť na pódia legendárnu kapelu Provisorium. Prierez tvorbou dnes už legendárneho Deža Ursinyho a jeho textára Ivana Štrpku budú dnes večer v bratislavskom klube Nu Spirit Club dopĺňať aj vlastnými piesňami.

Provisorium, skupina Deža Ursinyho, momentálne teda zažíva reinkarnáciu. Dežov syn Kubo, ktorý je sám skladateľ a spevák, sa totiž rozhodol oživiť otcov odkaz a obnovil jeho „značku“. K autenticky znejúcemu výsledku prispieva Kubov spev, nezapierajúci gény, aj výkony skupiny.

Skupinu tvorí šesť vynikajúcich hudobníkov: klávesista Valér Miko, gitaristi Juraj Turanský a Peter Vavro, basgitarista Roman Mezei, bubeník Jozef Krupa a saxofonista a flautista Marian Jaslovský. Práve ten je druhým spojovníkom medzi otcom a synom, pretože s Dežom za jeho života hral a po jeho smrti o ňom napísal úspešnú monografiu Pevniny a vrchy (1997).

Tretím priesečníkom je gitara Gibson The Paul, ktorá patrila Dežovi a ktorá sa po jeho smrti okľukou cez Bulharsko dostala späť ku Kubovi. Momentálne na nej hrá Juraj Turanský.

Po takmer dvadsiatich rokoch bude možné počuť hudbu z albumov Ten istý tanec (1992), Príbeh (1994) a niekoľko starostlivo vybraných starších piesní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:28