StoryEditor

Erotika porazila Harryho Pottera

09.08.2012, 00:00
Kniha Fifty Shades of Grey sa stala najpredávanejšou knihou v histórii Británie, vyjde aj u nás.

„V tichosti kráčame chodbou k výťahu. Zatiaľ čo čakáme, ukradomky sa na neho pozriem cez riasy a on na mňa mrkne kútikom oka... S rastúcim tepom sa mi prehlbuje dych. Christian pootočí hlavu mojím smerom, oči oceľovo šedé. „Eh, kašlem na papierovanie!“ precedí. Vrhá sa ku mne a tlačí ma na stenu výťahu... Z úst mi uniká prekvapený ston, čo je príležitosť pre jeho jazyk. Takto ma ešte nikto nebozkával,“ píše spisovateľka E. L. James v knihe Fifty Shades of Grey (50 odtieňov sivej).

Erotický román alebo porno pre mamičky, ako knihu nazývajú novinári, patrí medzi najväčšie knižné hity súčasnosti. Svedčí o tom aj fakt, že kniha sa aktuálne stala najpredávanejšou v histórii Veľkej Británie. Predanými 5,3 miliónmi kópií porazila na ostrovoch aj Da Vinciho kód alebo záverečný diel čarodejníckej ságy Harry Potter a dary smrti.

Nikto nevidí, čo čítate
„Ani som si nepredstavovala, že to bude také úspešné,“ uviedla pre denník The Daily Mail autorka. V skutočnosti ide o bývalú televíznu producentku Eriku Mitchell. Treba však dodať, že k úspechu jej výrazne pomohli aj nové technológie, pretože až jeden a pol milióna kópií knihy sa predalo vo forme e-kníh. „Mnohí sa domnievajú, že jej úspech bol spôsobený šteklivým obsahom a narastajúcou popularitou elektronických čítačiek. Vďaka nim totiž nikto nevidí, čo čítate,“ povedal pre HN Juraj Šlesar z internetového kníhkupectva Martinus. Podľa neho sa o úspech postarali aj odporúčania cez sociálne médiá. „Prvé vydanie išlo cez malé nezávislé vydavateľstvo, buď v elektronickej forme alebo vytlačené len na požiadanie zákazníka. Napriek tomu to získavalo veľkú popularitu,“ doplnil Šlesar.

U nás na jeseň
Na prvý pohľad sa zdá, že ide o obyčajný príbeh odchovaný na fenoméne Twilight. Hovorí o mladej študentke Anastasii Steel, ktorá sa zamiluje do miliardára Christiana Greya. No jej vyvolený nie je princ na bielom koni, a tak sa musí oboznámiť aj s jeho temnejšími stránkami. Podľa literárnych kritikov však román ponúka i niečo navyše. „Príbeh je v podstate klasický, ale netradičný svojou otvorenosťou. Prirovnala by som to k fenoménu Sex v meste, ktorý ukázal, že aj ženy sa otvorene bavia o erotických a sexuálnych záležitostiach,“ povedala pre HN šéfredaktorka českého nakladateľstva XYZ Markéta Šlaufová.

Práve u nich vzniká nielen český, ale aj slovenský preklad knihy. Do predaja by sa mali obe verzie dostať už 10. októbra a pripravuje sa vydanie e-kníh. „Na Slovensku bude kniha propagovaná s pôvodným anglickým názvom, aby to nemiatlo čitateľov. Bude mať aj veľkú marketingovú podporu, takže určite nezapadne. Či však bude natoľko populárna ako v zahraničí, je otázne. Slovenský čitateľ je pomerne špecifický, často uprednostňuje slovenských autorov, ktorí píšu z prostredia, ktoré poznajú,“ vysvetlil Šlesár.

Ťaženie z popularity
Kniha, ktorá je v posledných mesiacoch vďačnou témou médií po celom svete, zamieri však aj na filmové plátno. Filmové štúdio Universal plánuje natočiť nielen Fifty Shades of Grey, ale rovno celú trilógiu. Úspešné sú totiž aj zvyšné dve časti knihy. Z druhej Fifty Shades Darker sa zatiaľ predalo 3,6 milióna kópií a z tretej s názvom Fifty Shades Freed, 3,2 milióna. „Danovi Brownovi trvalo 50 týždňov, kým predal 5,2 milióna kópií Da Vinciho kódu. Z tejto knihy sa predalo viac už po štyroch mesiacoch,“ porovnal knižné úspechy analytik Phillip Stone z magazínu The Bookseller. Vyťažiť z tohto bestselleru sa snaží aj hudobné vydavateľstvo EMI. To totiž plánuje vydať album s piesňami, ktoré sa v trilógii spomínajú. Digitálne vyjde už 21. augusta, ako CD v septembri. „Naším cieľom je poskytnúť perfektný sprievod pri čítaní trilógie a ponúknuť záhadnú a zvodnú atmosféru so štipkou nebezpečenstva,“ uzavrel hovorca EMI.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:37