StoryEditor

Kreslený fenomén Simpsonovci bojuje s budúcnosťou (video)

06.10.2011, 00:00
Autor:
zszsČTKČTK
Jeden z najpopulárnejších seriálov v histórii, animovaní Simpsonovci, majú problém. Televízna spoločnosť Fox odmieta vyplácať hercom, ktorí postavičkám požičiavajú svoje hlasy, vysoké platy.

Sú fenoménom televíznej obrazovky posledné dve desaťročia. Žltej rodinke Simpsonovcov teraz hrozí, že ukončia svoju 22-ročnú púť. Oznámila to americká televízna spoločnosť 20th Century Fox Television, ktorá seriál produkuje po celom svete. Televízia tvrdí, že si nemôže dovoliť platiť vysoké honoráre pre dabérov, ktorí prepožičiavajú svoj hlas animovaným postavičkám. Ako riešenie uvádza zníženie ich platov až o 45 percent.

„Domnievame sa, že tento brilantný seriál môže a mal by pokračovať, ale nemôžeme vyrábať budúcu sériu za týchto finančných podmienok,“ uviedla televízia. Herci s týmto vyhlásením nesúhlasia. Hlavní protagonisti doteraz dostávali za sezónu plat okolo 8 miliónov dolárov (okolo 6 miliónov eur).

Český mediálny analytik Milan Kruml si však nemyslí, že by sa Simpsonovci prestali vyrábať. „Nedokážem analyzovať, o koľko je tento seriál drahší ako porovnateľné produkty na trhu, ale tých zase veľa ani nie je. Skôr to je otázkou vyjednávania. Väčšinou to býva tak, že sa na začiatku nasadí drastická suma, čo sa týka škrtania, a potom sa obe strany snažia dosiahnuť rozumný kompromis,“ povedal pre HN.

Zmena dabérov ako riešenie podľa neho nie je najšťastnejšia. „Seriál to môže poškodiť z hľadiska sledovanosti, pretože ľudia sú na tie hlasy, hlavne v Amerike a v Anglicku, zvyknutí. Hlasy použité v seriáli sú jedným z jeho ťahákov,“ vysvetlil Kruml.

Simpsonovci sú najdlhšie bežiacmi komediálnym seriálom v amerických televíziách, pričom sa vysiela vo viac ako sto krajinách a jeho tržby sa pohybujú v miliardách dolárov. Seriál je zaujímavý aj tým, že sa neštíti satirického zobrazovania rôznych udalosti a ľudí. Začiatkom svojej 22. série, kedy úvod jednej časti vytvoril umelec Banksy, sa karty obrátili. Seriál sa stal sám sebe zdrojom uťahovania, keď tvorcov a televíznu spoločnosť 20th Century Fox vylíčil ako vykorisťovateľov ľudí z krajín tretieho sveta (viď video).

Podľa Krumla sa môže seriál oprieť aj o podporu z vnútra televízie.„Tento seriál má v rámci Foxu trochu výnimočné postavenie. Je totiž najobľúbenejším seriálom majiteľa Foxu Ruperta Murdocha. Ten v roku 1989 presadil, že má ísť do prime time. Myslím si, že dokiaľ ho bude Murdoch podporovať, nedovolili by si ho zrušiť,“ dodal Kruml.

01 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Editoriál 02 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mochovce
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:09