StoryEditor

Dnes je deň väznených a prenasledovaných spisovateľov

15.11.2011, 06:45
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná asociácia spisovateľov PEN - PEN International - organizuje od roku 1980 vždy 15. novembra Deň za väznených spisovateľov. Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na skutočnosť, že mnohí spisovatelia na svete sa stávajú obeťami prenasledovania, väznenia, šikanovania, obmedzovania v pohybe prípadne za svoju literárnu tvorbu.


V tento deň sa hovorí o ľudských právach a ich porušovaní, o slobode aj o rôznych situáciách, do akých sa spisovatelia v rôznych častiach sveta dostávajú. Spisovateľmi neraz sú aj novinári, ktorí často pociťujú následky za svoju prácu - existujú štáty na ázijskom, africkom i latinskoamerickom kontinente, ale nielen tam, kde práca spisovateľa i novinára je riziková. Výbor spisovateľov vo väzení pri PEN International bol založený v roku 1960 z dôvodu rastúceho znepokojenia, ktoré vyvolávali pokusy o umlčanie disidentov vo svete.

V centrále PEN International v Londýne vzniklo dobrovoľné pracovisko, ktoré si stanovilo úlohu, že bude zbierať informácie o členoch Pen klubov vo svete a ich osude. Tím Výboru spisovateľov vo väzení tvoria v súčasnosti experti, ktorí kontrolujú vyše 1000 prípadov týkajúcich sa prenasledovania, šikanovania, väznenia či úmrtia spisovateľov, novinárov, vydavateľov i básnikov vo svete.

PEN International - Medzinárodný PEN klub - je svetové združenie spisovateľov, ktoré založili spisovatelia 5. októbra 1921 vo Florence Restaurant v Londýne. Medzi hlavné ciele klubu patrí rozvíjanie intelektuálnej spolupráce a porozumenia medzi spisovateľmi. Slovo PEN v názve klubu v sebe skrývalo hlavnú podmienku členstva: tvoria ho začiatočné písmená profesií spojených s umením, pri ktorom je hlavným materiálom slovo: poets, playwrights, editors, essayists, novelists - teda básnici, dramatici, vydavatelia, esejisti a románopisci.

Okrem Dňa za väznených spisovateľov vyhlásilo Medzinárodné združenie PEN 3. marec za Deň boja spisovateľov za mier.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:02