StoryEditor

Brendan Perry na Colours: Som rád. Moja hudba hrá farbami (video)

16.07.2011, 15:30
Český festival Colours of Ostrava žije hviezdnymi menami i alternatívnymi vystúpeniami. V piatok kraľoval spevák Dead Can Dance a poprocková skupina Blackfield.

Piatkový podvečer i noc bola na českom multižánrovom festivale Colours of Ostrava pestrá. Najprv pred novinárov predstúpil spevák a multiinštrumentalista Brendan Perry, polovica legendárnej kapely Dead Can Dance.

Hovoril o svojej hudbe a tešil sa, že zahrá pod ostravským slnkom. Jeho vystúpenie je „náhradou“ za to, ktoré zrušila minulý rok búrka.

„Mám rád rozprávky a mám rád to, že aj po rokoch nie je moja hudba stereotypná,“ povedal novinárom na tlačovej konferencii spevák bez hviezdnych manierov. Už dávnejšie sa vyjadril, že s Lisou Gerrard neskončili a diskografia Dead Can Dance sa dočká ďalšej platne.

O pár hodín znel jeho hlboký a silný hlas na hlavnom pódiu, kde predstavoval svoj sólový album Ark.

Gitary, ktoré dostanú dav do varu
Zaujímavým a bezpochyby energickým koncertom bolo vystúpenie Blackfield. Riaditeľka festivalu Zlata Holušová sa túto poprockovú kapelu snažila na festival dostať už tri roky. Podarilo sa. Tento rok to anglicko-izraelská kapela poriadne „roztočila“.

Niekedy stačí málo – poriadne gitary, búšenie do basy, charizmatickí lídri a človek sa prestane zamýšľať nad textami ako: This is end of the world (Toto je koniec sveta) alebo You are my only (Ty si moja jediná). Mladí hudobníci si to na pódiu užili, a čo je hlavné - ľudia sa bavili.

Afrika príde do Čiech
Festival, ktorý je na programe len týždeň po slovenskej Pohode, prebieha hladko. V sobotu sa zrušilo len vystúpenie Ninjasonik, americkí raperi nestihli lietadlo.

Sobotný program je tiež pestrý. Vystúpi pesničkárka Lisa Hannigan či africký kráľ Salif Keita, jeden z najfenomenálnejších hlasov planéty.

Vrcholom celého festivalu Colours of Ostrava by malo byť vystúpenie multiinštrumentalistu Yanna Tiersena (autora hudby k filmu Amélie z Montmartru, či Goodbye, Lenin!) a skupiny Grinderman na čele s Nickom Cave-om.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 08:52