StoryEditor

Čo týždeň dal

02.12.2002, 23:00

Odzvonené...
Slovenská literatúra sa zase raz dozvedela, aká je neatraktívna. Z najznámejšieho literárneho podujatia, ktorým je súťaž Poviedka, na poslednú chvíľu zdupkal dlhoročný sponzor, ktorého to, mimochodom, ročne stálo približne toľko ako jeden inzerát v ktoromkoľvek denníku. Mobilný operátor súťaž podporoval niekoľko rokov a už ho to akosi omrzelo, na čo má právo ako každý, kto sa pre meniaci sa vkus rozhodne zbaviť manželky či starého auta. Exsponzor odkázal, že ďalej mieni podporovať skôr oblasť športu a vzdelávania, kam evidentne rozvoj domáceho písomníctva nezaraďuje, aj keď masová účasť na súťaži potvrdzuje, že písanie je naším národným športom. Celé to má aj svoju svetlejšiu stránku, odmena pre víťaza sa síce scvrkla na tretinu, no zvýšila sa šanca, že porotu nebudú svojimi príspevkami zavaľovať grafomani, ktorým viac ako o literatúru išlo o pokus rýchle zarobiť.

Nosná téma
Čaro nechceného sa nedávno podarilo redaktorom Fun Radia, kde hodinu zasvätene rozprával plastický chirurg z Banskej Bystrice o výhodách a potrebe takéhoto skrášľovania. Hneď po spomínanej relácii prišli na rad Hudobné novinky a hlavná udalosť týždňa, cesta Michaela Jacksona do Nemecka, historka o tom, ako mu v návale nežnosti skoro vypadlo z okna jeho vlastné dieťa a predovšetkým nové zábery jeho rozpadávajúceho sa nosa. Z vybielenej kože sa na svetlo predrala nosná priehradka, ktorú na oslavu plastickej chirurgie priniesli svetové aj miestne agentúry vo veľkých detailoch.

Novotného konkurent
Z televíznej obrazovky na nás hovorí Marián Slovák. Varí. Tak ako mnohí iní. Petr Novotný je jednoducho génius a treba ho aspoň napodobňovať. Aj na verejnoprávnom kanáli. V hlavnom vysielacom čase. Slovák má vlastnú reláciu, kde varí, pečie, griluje a mimoriadne nezáživne mudruje. Na záver prečíta zoznam toho, čo všetko môžete vyhrať. Všelijaké moderné hrnce. Toho istého pána nedávno zvolili priaznivci modrej farby do televíznej rady, aby nám pomohol skultivovať Slovenskú televíziu.

Osudová príťažlivosť
Hudobné skupiny a politici sú pri vzájomnej podpore veľmi promiskuitní, takže poteší aj náznak lepších mravov. Nový album bronzového slávika, skupiny Senzus (títo profesionáli ho stihli nahrať za jediný deň), minulý týždeň krstil predseda HZD Ivan Gašparovič, čím sa im zrejme poďakoval za predvolebnú podporu. Žeby dopadol Senzus podobne mizerne ako Gašparovičova strana, je zrejme márna nádej, črtajúcou sa výhodou a perspektívnym riešením je, že podobné podujatia koncentrujú politický aj hudobný nevkus na jedno miesto a aspoň jeden večer nie sú rozlezení po celej krajine.

Televízny zázrak
Napriek hlúpemu názvu a obavám zo zhubného vplyvu Vladimíra Železného začína v posledných dňoch televízia Joj zbierať dobré body. Priaznivcov bulváru zrejme zaujala správa o tom, že rosnička nenosí spodnú bielizeň, priaznivcov dobrých filmov skôr sobotné uvedenie Voľného pádu, po ktorom v nedeľu nasledovala naivistická komédia Bohovia musia byť šialení, včera večer socialistické varovanie pred autostopom okorenené cudnou a zároveň drsnou erotikou Smrt stopařek a dnes večer Formanov film o americkom komikovi Andym Kaufmanovi Muž na Mesiaci.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:09