StoryEditor

Rokovania o budúcnosti SND pokračujú

08.12.2011, 23:00
Predstavitelia ministerstva kultúry aj Slovenského národného divadla sa opäť stretli, aby pokračovali v diskusii o smerovaní divadla. Ďalšie stretnutie za okrúhlym stolom bude 19. decembra.

Podľa slov riaditeľa činohry Slovenského národného divadla Emila Horvátha sa včera popoludní ich diskusie o kritériách na nového generálneho riaditeľa divadla posunuli ďalej. Po dvoch hodinách debát, pri ktorých boli prítomní aj zvyšní riaditelia súborov Peter Dvorský a Andrej Suchanov, Štefan Bučko či riaditeľka medzinárodného divadelného festivalu Divadelná Nitra, sa však zhodli, že bude treba ešte jedno stretnutie. Stane sa tak krátko pred Vianocami, 19. decembra o 9.00 hodine ráno. Po ňom by malo ministerstvo kultúry čo najskôr vyhlásiť výberové konanie na nového riaditeľa, pretože dočasný riaditeľ Michal Vajdička má svoj mandát len do 21. marca 2012. SND je bez riaditeľa od 21. septembra, kedy minister kultúry Daniel Krajcer oznámil odstúpenie bývalého generálneho riaditeľa Ondreja Šotha.

Po prvom stretnutí, 30. novembra, povedala pre HN členka Rady pre umenie Miroslava Kovářová, že problematika Slovenského národného divadla je veľmi široká, ministerstvo to však chce riešiť a zvoliť nového generálneho riaditeľa ešte v tomto funkčnom období ministra kultúry. Hlavnou témou rokovaní prvého i druhého stretnutia bolo nové smerovanie SND, vytýčenie si kritérií pre výber nového generálneho riaditeľa a organizačný model divadla. „Mal by to byť riaditeľ, ktorý bude mať nad namibk ochrannú ruku,“ povedal pre HN po prvom stretnutí riaditeľ opery divadla Peter Dvorský.


Podľa štátnej tajomníčky Natálie Cehlárikovej, ktorá na oboch diskusicáh zastupovala ministerstvo kultúry, rozdielne názory počas prvého stretnutia padali najmä pri téme autonómnosti. Zástupcovia divadla volajú po autonómnosti súborov, iní boli toho názoru, že tento model vyhovuje a hovorilo sa aj o tom, či by sa mal riaditeľ angažovať umelecky.

01 - Modified: 2004-06-27 21:34:20 - Feat.: 0 - Title: Dušan Kováč: Záujem o spoluprácu rastie 02 - Modified: 2004-06-27 21:39:53 - Feat.: 0 - Title: Micheľ favoritom na rozhodujúce duely
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:03