StoryEditor

Náš pavilón zaujal Áziu (foto)

11.09.2012, 00:00
Slovenský a český pavilón na Bienále architektúry v Benátkach stavil na virtuálnu prehliadku.

Biele steny a pult s deviatimi tabletmi. Takto vyzerá Pavilón Českej a Slovenskej republiky na 13. ročníku Bienále architektúry v Benátkach. Projekt Asking architecture totiž prezentuje slovenskú a českú tvorbu cez vizualizácie. „Návštevník si vezme tablet, v ktorom máme nainštalovaný náš vlastný softvér. Dostane potrebné inštrukcie a potom sa môže pohybovať po pavilóne. Cez tablet sa pozerá do virtuálnej reality,“ povedal pre HN kurátor nášho pavilónu Ján Pernecký.

Návštevníci z celého sveta sa tak môžu pozrieť do slovenských kultúrnych centier, pozrieť si alternatívnu mapu Bratislavy M__P_BA alebo sa zúčastniť diskusie o kultúrnych témach. Celkovo sa v Benátkach prezentuje 26 inštalácií od 19 slovenských a českých autorov.

Priestor na experiment
Ich hlavným cieľom bolo komunikovať s návštevníkmi Bienále. A i keď by sa čakalo, že vystavujúcimi budú prevažne architekti, nie je to tak. Asking architecture skĺbilo najmä umelcov, umelecké platformy a občianske združenia. Ich práca nie je primárne architektúrou, no úzko s ňou pracujú. Pernecký tieto projekty rozdelil do štyroch skupín. Jedna je zameraná na teóriu, ďalšia sa zaoberá výstavami a workshopmi prepojenými s architektúrou. Treťou skupinou sú vizuálni a konceptuálni umelci a poslednú skupinu tvoria kultúrne centrá. „Tam sú napríklad tri železničné stanice v Topoľčanoch, Žiline a v Banskej Štiavnici, ktoré prevádzkujú ľudia aktívni v kultúre. Oni nielen obývajú a používajú neštandardný priestor, ale tým čosi o architektúre vyjadrujú,“ vysvetlil Pernecký.

„Sme radi, že sme si mohli vyskúšať takú prezentáciu, pretože už dlhšie pracujeme s novými médiami. Na Bienále je problematické to, že je tam toho veľa, ale myslím si, že Asking architecture je postavené tak, aby lákalo návštevníkov k jednotlivým projektom,“ povedala pre HN Mária Rišková zo združenia 13 kubikov, ktorá ocenila, že podujatie prináša aj priestor na experiment.

Komplikovaná technológia
Dať šancu prezentovať sa mladým tvorcom oceňuje aj riaditeľ Galerie Jaroslava Fragnera v Prahe Dan Merta, ktorý sa nedávno vrátil z Benátok. „Téma Asking architecture je nosná a je dôležité, že vychádza z mladej generácie a otvorenej spoločnosti,“ uviedol pre HN. Na druhej strane sa mu však nepozdáva práve forma vizualizácie. „I keď je projekt ambiciózny, technológia bola komplikovaná a tento spôsob prezentácie sa už veľmi nepoužíva,“ dodal Merta.

Dialóg, nie monológ
Napriek tomu sa slovenský a český pavilón nemôže sťažovať na nedostatok záujemcov. „Máme vyslovene nadšené reakcie, niektoré sú neurčité a objavilo sa len pár reakcií, že ľudia sú unavení z techniky a nemajú záujem vidieť virtuálnu inštaláciu. Mňa potešili reakcie z Ázie, kde sú našou technológiou nadšení,“ opísal atmosféru Pernecký. Aby naozaj šlo o dialóg medzi umelcami a návštevníkmi, v priebehu najbližších dní bude tablet slúžiť aj na to, aby návštevníci mohli nahrať svoj videokomentár k jednotlivým projektom. Expozície budú v Benátkach prebiehať až do konca novembra.

01 - Modified: 2004-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spomienky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:00