StoryEditor

Skupina Pearl Jam prežila ako jediná z grunge kapiel. Ich debut slávi 20 rokov (video + foto)

27.08.2011, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Debutový album Ten od Pearl Jam, ktorý patril medzi najkľúčovejšie albumy 90. rokov, vyšiel pred dvadsiatimi rokmi. Skupina Pearl Jam s frontmanom Eddiem Vedderom ako jedna z mála prežila "divoký" život grunge kapiel.

Na začiatku 90. rokov minulého storočia sa rockovou muzikou prehnala nekompromisná vlna štýlu s názvom grunge, ktorej "rodiskom" sa stalo mesto Seattle, priemyselné centrum v severozápadnom výbežku Spojených štátov.

Temná a drsná hudba s vážnymi textami a dominujúcou gitarou v podaní amerických skupín Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains či Pearl Jam zatriasla hitparádami po celom svete. Divoký životný štýl jej protagonistov si však zakrátko začal vyberať svoju nemilosrdnú daň a jedinou kapelou, ktorá dokázala svoju slávu "prežiť", sú Pearl Jam. Dnes uplynulo dvadsať rokov od vydania prvej dosky Pearl Jam s názvom Ten.

Štýl grunge, ktorý vzišiel z heavy metalu a hardrocku, predstavovaného skupinami Kiss alebo Black Sabbath, sa začal v Seattli a jeho okolí rodiť na konci 80. rokov z podhubia mnohých názorovo i personálne spriaznených kapiel. Míľnikom je označovaný rozpad skupiny Green River, v ktorej hrali basgitarista a gitarista neskorších Pearl Jam Jeff Amenti a Stone Gossard. Amenti s Gossardom potom spoločne iniciovali niekoľko skupín a projektov (Mother Love Bone či Temple of the Dog), na ktorých sa stále viac k sebe začínajú približovať členovia budúcich Pearl Jam.

Koncom roku 1990 za nimi prichádza do Seattlu zo San Diega pumpár a príležitostný spevák Eddie Vedder, ktorý okamžite dokázal otextovať a naspievať prvé súrové nahrávky skupiny. "Bola to veľká hudba, prebúdzala vo mne zastrčené veci, ktoré som si tiahol so sebou," rozprával neskôr Vedder. Spolu začali pod názvom Mookie Blaylock, ale na Vedderov nátlak sa názov zmenila na Pearl Jam. Tak sa vraj hovorilo marmeláde Eddieho babičky, čo ale samotný spevák opatrne poprel.

https://www.youtube.com/embed/J_sEtNrYlC4
Zdroj: YouTube

Okrem Veddera, Amentiho a Gossarda stáli pri zrode skupiny ešte bubeníci Jack Irons, ktorý spoluzakladal slávných Red Hot Chili Peppers, Dave Krusen a ďalší gitarista Mike McCready. Dnes sedí za bicími Matt Cameron, ktorý do skupiny prišiel v roku 1998 z nemenej slávnych Soundgarden. V marci a apríli 1991 skupina zasadla do London Bridge Studia, ktoré založili bratia Rick a Raj Parasharovci. Rick sa súčasne stal producentom dosky. Album Ten vyšiel vo vydavateľstve Epic v auguste toho istého roka a spoločne s albumom Nirvany Nevermind patrí ku kľúčovým nahrávkam grunge, a to aj napriek tomu, že sa v začiatkoch veľmi nepredával.

Vedderov zasnený, ale aj značne kritický hlas sprevádzaný tvrdými gitarami znel takmer po celej zemeguli a oblečenie skupny zo Seattlu (Kockované bundy, flanelové košele a briadka) sa stalo módnou uniformou. Album s hitmi ako Jeremy, Alive či Even Flow sa dostal na druhé miesto v americkej hitparáde predajnosti a nakoniec sa ho predalo vyše desať miliónov kópií, vďaka čomu sa stal jednou z kľúčových rockových platní 90. rokov.

Väčšinu piesní na albume zložili Gossard s Amenti. Všetky texty, ktoré sú o samovraždách, depresiach a samote, napísal Vedder. Napríklad k piesni Jeremy Veddera inšpiroval skutočný príbeh chlapca, ktorý sa zastrelil v triede pred svojimi spolužiakmi. V piesni Alive sa zase vysporiadal s tým, že sa o tom, kto je jeho biologickým otcom, dozvedel až po jeho smrti. Obal platne si vzal na starosť Amenti, podľa ktorého zopnuté ruky členov skupiny symbolizujú ich súdržnosť.

Predvlani sa album Ten dočkal reedície, ktorá vyšla v štyroch verziách, pričom v každej z nich sa nachádza remastrovaný pôvodný album a remixovaná verzia od producenta Brendana O'Briena plus rozdielne bonusy. Hlavné hity z Ten sú dodnes vrcholnými číslami koncertov skupiny.

Skupina Pearl Jam celkom vydala deväť štúdiových albumov a napriek odmietavému postoju k pomyselným pravidlám úspechu predala vyše 60 miliónov platní. Druhý štúdiový album, nazvaný Vs., vyšiel v roku 1993, nasledoval albumu Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006) a Backspacer (2009). K tomu vydali niekoľko živých nahrávok a fajnšmekrov napríklad potešilo dvojcédéčko Lost Dogs (2003), kolekcia doteraz nevydaných, raritných či singlových nahrávok.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 02:48