StoryEditor

Veľa krvi a alkoholu. To je nová gangsterka (video)

19.09.2012, 00:00
Nový film Zem bez zákona, ktorý príde zajtra do našich kín, prináša skvelých hercov a ošúchaný príbeh.

V čase prohibície a problémov s pančovaným alkoholom v Česku vyznieva film Zem bez zákona, ktorý príde zajtra do našich kín, ako trefa do aktuálnej témy. Nehovorí síce o otravách metylalkoholom, ale ukazuje „otrávený“ spôsob obchodovania s načierno pálenou whisky.

Alkohol, prestrelky a mladícka nerozvážnosť
Titul, ktorý zaujal už na festivale v Cannes i v Karlových Varoch, neostáva nič dlžný žánru gangsterka. Početné bitky a prestrelky však ešte neznamenajú, že snímka bude aj dobrá. Zem bez zákona neprináša nič nové ani prevratné, i keď vizuálne pôsobí veľmi dobre.

Príbeh postavený na scenári, ktorý napísal hudobník Nick Cave, sa začína prosperujúcim nelegálnym obchodom s alkoholom troch bratov Bondurantovcov. Trojlístok súrodencov je dobre fungujúcou mašinérou, i keď každý z nich je iný. Howard (Jason Clarke) je vojnový veterán z 1. svetovej vojny, Forrest (Tom Hardy) len tak-tak prežil španielsku chrípku. Najmladší Jack (Shia LaBeouf), ktorého život ešte veľmi neoťukal, je z iného cesta. Sen o rozprávkovom bohatstve ho dovedie až do otvorenej vojny s miestnym gangsterom Floydom Bannerom (Gary Oldman).

Problém v malom mestečku na začiatku 30. rokov však nepredstavujú len gangstri, ale aj chladnokrvný a skorumpovaný zástupca šerifa Charlie Rakes (Guy Pearce). O sile jeho „kopačky“ a bezodnej nenávisti sa Jack presvedčí už na začiatku filmu. A nebude jediný.

Úprimný Cave
Film Zem bez zákona vznikol na základe knihy napísanej podľa skutočného príbehu. Podľa Nicka Cava však mnohé zo surových scén sa na plátno nedostali. „Kniha vás najprv upokojí krásnou lyrikou, a potom zrazu vám do tváre vmietne detailný opis zabíjania. Snažil som sa byť taký úprimný, ako sa len dalo,“ povedal pre denník Guardian Cave. Napriek tomu si divák užije niekoľko surových scén, ako podrezanie hrdla či mučenie. „Zdá sa, že film je médium stvorené pre zradu a násilie,“ dodal Cave, ktorý okrem scenára vytvoril aj pôsobivý soundtrack. Vytknúť tomuto austrálskemu umelcovi možno azda len to, že v scenári nevenoval skúsenému Garymu Oldmanovi viac miesta, ktoré by si zaslúžil a určite aj využil.

Ošúchaný príbeh
Našťastie, Oldman nie je jediný herec, ktorý podal skvelý výkon. Tom Hardy napriek (alebo aj vďaka) minime replík naplno ukázal svoj talent. A i keď sa celý čas ponevieral vo vyťahanom svetri, dokázal vykresliť dokonalý obraz gangstera. So svojou postavou sa vyrovnal dobre aj Shia LaBeuof, ktorého majú diváci ešte stále zafixovaného z komediálnych seriálov.

Zem bez zákona prichádza do našich kín so sloganom: „Kde neplatí zákon, zo štvancov sa stávajú hrdinovia.“ Bohužiaľ, tak ako ošúchane znie toto motto, tak vyzerá aj dej nového filmu.


Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Réžia: John Hillcoat
Krajina: USA
Hrajú: T. Hardy, S. LaBeouf

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:50