StoryEditor

Umením proti cenzúre a gumeným zákonom

08.07.2002, 00:00
Umenie proti cenzúre - tak znie názov iniciatívy, ktorá minulý týždeň na pražskej Štvanici usporiadala koncert kapiel citlivých na slobodu prejavu. O päť minút dvanásť v pondelok vystúpila na pódiu prvá skupina a do večera sa ich pred niekoľkými tisíckami divákov vystriedalo približne dvadsať, zo známejších spomeňme aspoň Tři sestry, Tichú dohodu či kapelu Mňága a žďorp alebo speváka Davida Kollera. Cieľom akcie bolo protestovať proti novele zákona týkajúcej sa šírenia toxikománie prostredníctvom médií.
Zákon pre svoje pružné formulácie dostal prezývku Gumák. Protest podľa českých médií v mnohom pripomínal akcie hippies v šesťdesiatych rokoch, zrejme aj preto, že vtedajší prístup k vládnej byrokracii pretrváva aj po generáciách. V problematickom paragrafe 188 sa dosiaľ platné znenie "kto zvádza iného na zneužívanie inej návykovej látky než alkoholu alebo ho v tom podporuje alebo zneužívanie takej látky inak podnecuje alebo šíri, bude potrestaný odňatím slobody až na tri roky alebo zákazom činnosti alebo peňažným trestom" rozširuje o nový odsek, podľa ktorého bude odňatím slobody na jeden až päť rokov potrestaný ten, kto takýto čin spácha tlačou, filmom, rozhlasom, televíziou, verejne prístupnou počítačovou sieťou alebo iným obdobne účinným spôsobom. Novela trestného zákona teda patrí k tým zákonom, ktoré zavádzajú verbálne trestné činy. Spisovatelia a novinári, ktorí vo svojich publikovaných textoch budú opisovať užívanie drog, sa za propagáciu omamných látok budú môcť dostať až na päť rokov do väzenia. Ako ukážkový prípad spomeňme aspoň český film Samotári. Jeho hlavná postava je neustále pod vplyvom drog a za príčinu stagnujúcich pomerov vo svojej vlasti považuje to, že primálo ľudí pravidelne užíva marihuanu. Ak by sme chceli prípad zo zahraničia, museli by sme odsúdiť značnú časť západnej popkultúry za posledných štyridsať rokov.

Z českého syndikátu novinárov sa ozvali hlasy, že súčasné znenie zákona môže viesť k zlému koncu, keď Trestný zákonník umožní stíhať ľudí za myšlienky a slová. Rečnícka otázka znie, kto chce určovať, ktoré slová sú ešte povolené a ktoré už zakázané a kto a prečo chce obmedzovať v slobode slova aktivistov, ktorí sa úplne legitímne usilujú napríklad o legalizáciu mäkkých drog. Právo predkladať argumenty za aj proti by malo byť nedotknuteľné, čo prijatý "gumák" ohrozuje. Predkladateľ zákona, minister spravodlivosti Jaroslav Bureš zákon obhajuje, cieľom úpravy podľa neho nie je obmedzovanie slobody prejavu, ale snaha účinnejšie postihovať napríklad vytváranie a prevádzku špeciálnych internetových stránok, ktoré poskytujú návody na výrobu drog. Deň po protestnom koncerte sa skupina ľudí prišla sama udať na políciu, keďže od júla sú ich diela v rozpore so zákonom. Napríklad spevák a harmonikár Jim Čert ako dôvod uviedol svoju úpravu piesne Everbody smoking marihuana, DJ Tráva sa udal za svoju samotnú existenciu. Ako uviedol jeden z organizátorov Michal Ambrož, formu samooznámenia na polícii zvolili preto, lebo sa z ministerstva spravodlivosti dozvedeli, že výklad zákona podávajú až orgány činné v trestnom konaní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:23