StoryEditor

Cena Oskára Čepana pozná finalistov

13.06.2012, 14:20
Autor:
kulkul
Cena pre slovenského vizuálneho umelca do 35 rokov zverejnila mená štyroch finalistov.

17. ročník prestížneho ocenenia slovenského vizuálneho umelca do 35 rokov Cena Oskára Čepana pozná svojich štyroch finalistov. Sitom medzinárodnej odbornej poroty prešli Tomáš Džadoň, Mira Gáberová, Oto Hudec a Matej Vakula. Absolútneho víťaza Ceny Oskára Čepana 2012, ktorý získa finančnú odmenu 2600 eur, rezidenčný pobyt v New Yorku a samostatnú výstavu v Slovenskej národnej galérii, oznámia 20. septembra.

Porota vyberala z 35 umelcov a do finále sa tak dostali tí, ktorých práca a prístup k tvorbe majú rôznorodý charakter, vzbudzujú diskusiu a podnecujú úvahy o podobách súčasného vizuálneho umenia na Slovensku.

Finalisti
Tomáš Džadoň (1981)
absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe. Zaujímajú ho rozdiely a rozpory medzi moderným spôsobom života a kultúrnymi tradíciami slovenského prostredia. Po formálnej stránke pracuje s tvorbou objektov, site-specific inštalácií a verejných intervencií, pričom narába s prvkami lokálnej kultúry a lokálne preferuje pred globálnym. Jeho výstupy sú typické programovým balansom na hranici medzi gýčom a dôležitými motívmi pamäte a nostalgie.


Mira Gáberová (1979)
dosahuje vo svojej tvorbe prostredníctvom prvkov drámy, tragédie a melanchólie efekt pátosu, ktorý zámerne pretvára. V rámci toho sa dostáva do permanentných významových konfrontácií, výsledkom ktorých je následné zmierenie sa s chaosom. Zaoberá sa formálnymi limitmi videa, pracuje s dekonštrukciou a rôznymi formami autorskej spolupráce, interpretácie a apropriácie. Jej posledné diela na seba preberajú podobu videa, performance, inštalácie, fotografie a kresby.


Oto Hudec (1981)
sleduje hranicu medzi umením – reprezentáciou krásy a remeselnej zručnosti – a aktívnym politickým životom. Jeho tvorba kladie viac otázok, ako núka odpovedí; jej zámerom nie je motivovať za každú cenu k činu, ale k zamysleniu sa. V mnohých prípadoch skúma témy, ktoré čerpá z iných kontinentov a komunít so svojskými zvykmi, odlišným jazykom a politickou štruktúrou. Aktívne sa tiež venuje práci s ľudskou pamäťou, dokumentujúc osobnejším prístupom život konkrétnej osoby a jej vzťah k minulosti.

http://vimeo.com/32456446

Oto Hudec at Graham Foundation from ARTMargins Online on Vimeo.

 

Matej Vakula (1981) skúma vo svojej intermediálnej tvorbe spôsoby, akými je používaný a politizovaný verejný priestor. Jeho umelecký výskum je založený na princípoch do-it-yourself či open source, ktoré aplikuje na problematiku verejnej sféry, reflektujúc tematiky bezpečnosti a slobody, globálneho a lokálneho, privatizácie, politického a osobného atď. Jeho ambíciou je prispieť svojimi projektmi, založenými na využívaní nástrojov umeleckej intervencie, performance, radikálnej geografie archívu, zdieľania, softvéru a internetového umenia, k pozitívnej sociálnej zmene spoločnosti. Jeho dielo si môžete pozrieť TU.
 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:54