StoryEditor

Picasso ovplyvňoval aj Slovákov (foto)

18.03.2012, 23:00
Výstava Pocta Picassovi v Galérii mesta Bratislavy sa právom zaradí k vrcholom jarnej výstavnej sezóny.

„Je to najväčší objav vo výtvarnom umení v minulom storočí, zmenil sa optický klam pohľadu na predmety, figúry a krajiny, pretože všetko sa skúma z rôznych uhlov naraz,“ takto vidí kubizmus zberateľ umenia Jan Kukal. Zakladateľom a najznámejším predstaviteľom tohto smeru bol španielsky maliar Pablo Picasso. Jeho videnie sveta si rokmi vo svojej tvorbe osvojili aj iní španielski, ale aj českí a slovenskí maliari. A práve tieto diela sa dnes na jednom mieste stretli ako Pocta Picassovi. Výstava v Galérii mesta Bratislavy potrvá do 29. apríla.

Picasso č. 2
Výstava nadväzuje na úspešnú výstavu z konca minulého roka, ktorej súčasťou bolo niekoľko unikátnych grafík tohto španielskeho maliara. Výstava, i keď stála galériu stotisíc eur, sa zaraďuje k veľmi úspešným, keďže ju videlo viac ako 13-tisíc návštevníkov. Vystavovať však na Slovensku Picassove maľby je v súčasnosti prakticky nemožné, keďže len poistné sa pohybuje v niekoľkých miliónoch eur.



Emila Filla: Sochár a model. Snímka: GMB



S nápadom zorganizovať výstavu diel atorov, ktorí sa vo svojej tvorbe inšpirovali Picassom, priniesol práve Kukal. Ide už o 16. spoluprácu medzi ním aj galériou. Podľa jeho slov nápad mal už dlho, čakal však na vhodnú príležitosť, ktorá po úspechu Picassa z jesene určite je. „Mal som vytypovaných niekoľko súkromných zberateľov, ale rozhodujúca bola dohoda s Galériou výtvarného umenia v Ostrave, ktorá zapožičala niekoľko významných diel. Zaviazal som si ich tým, že som im pomohol zorganizovať výstavu diel Alfonza Muchu, ktorá sa zaradila medzi najúspešnejšie v Česku, keďže vyvážať diela z Čiech je náročné,“ doplnil Kukal.

Na výstave je 97 diel (13 sôch), výber vrcholných obrazov  a sôch z Česka, Španielska a zo Slovenska, ktoré by bez Picassa nikdy nevznikli. Niektoré z diel, ktorých poistné stálo 13-tisíc eur, majú dokonca svoju výstavnú premiéru. „61 diel je zo súkromných zbierok, čo síce sťažuje organizáciu, ale má i obrovskú výhodu, pretože väčšina diel tak ešte nikdy nebola vystavená,“ dodal Kukal.




Oscar Domínguez: Plodnosť. Snímka: GMB


Útočisko u nás

Ako však prišlo k tvorivému spojeniu španielskych, českých a slovenských maliarov? Kubizmus vynašiel spolu s Georgesom Braquom začiatkom 20. storočia Picasso. Začiatkom minulého storočia však jeho „nasledovníci“ boli nútení opustiť Španielsko a usadili sa v Paríži. Oscar Domínguez, Honorio Garcia Condoy, Antonini Clavé a ďalší sa však spolu s Picassom dostali v roku 1946 aj na výstavu do Prahy. Dominguez pôsobil podľa Kukala dokonca aj v Mudrochovom ateliéri v Bratislave a jeho priatelia žili a tvorili aj v ďalších českých mestách.

Z tohto vplyvu sa vyvinul silný a najmä kvalitný český kubizmus, ktorý ovplyvnil v Česku aj architektúru a nábytok a Praha sa stala istý čas aj umeleckou metropolou tohto smeru. Na aktuálnej výstave dominujú najmä Bohumil Kubišta, Antonín Procházka a Otto Gutfreund, ktorý je odborníkmi považovaný za najlepšieho kubistického sochára všetkých dôb, ale aj Emil Filla. Jeho dielo Hlava muža s fajkou patrí k najdrahším exponátom.




Vincent Hložník: Zátišie so sviečkou. Snímka: GMB



...a Slováci

Okrem Španielov a Čechov sú tu zastúpení aj slovenskí maliari. „V celkovom porovnaní to pre slovenskú časť vyznieva veľmi zaujímavo, čo je veľké prekvapenie,“ vysvetľuje Kukal. V polovici minulého storočia sa u nás kubizmom uživiť nedalo, takže veľa Slovákov bolo nútených emigrovať a tvoriť v zahraničí. Podľa odborného poradcu výstavy Ivana Melicherčíka je zaujímavý napríklad bronzový portrét Alberta Einsteina od Juraja Meliša, ktorý vzdáva hold kubizmu v portréte muža, ktorý kubizmus odmietal. Výstava však vyzdvihuje aj diela Vincenta Hložníka, Jána Želibského, Endre Nemesa, Milana Laluhu, Rudolfa Filu či Ester Šimerovej, ktorá napriek svojmu talentu tvorila väčšinou v Liptove. Slovenská národná galéria zapožičala niekoľko kubistických diel Ľudovíta Fullu. Najzaujímavejším je podľa Kukala jeho dielo Sochár a model.

Galéria má ambíciu ponúkať svoje výstavy aj do zahraničia, v tomto prípade to však nebude ľahké, keďže väčšinu diel tvoria diela zo súkromných zbierok. Podľa Kukalových slov sa už teraz chystá výstava Legendy secesie, ktorá bude mať tiež medzinárodný rozmer.


Galéria niektorých vystavovaných obrazov:



Bohumil Kubišta: Sklenené zátišie. Snímka: GMB




Emil Filla: Hlava muža s fajkou. Snímka: GMB




Antonín Procházka: Karmínový kvet. Snímka: GMB





Milan Laluha: Maliar a model. Snímka: GMB





Marián Čunderlík: Z cyklu nevesty. Snímka: GMB

01 - Modified: 2004-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Splátkovým spoločnostiam sa darí 02 - Modified: 2004-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX na sedemročnom maxime
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:30