StoryEditor

Eurosong pozná víťaza. Kráľom sa stal švédsky spevák

24.05.2015, 00:56
Autor:
stlstl

Viac ako trojhodinová šou zahŕňala dvadsať sedem súťažných piesní, pripomienku Mozarta, detský zbor, krištáľovú guľu, symbolické "stavanie mostov", ako znelo heslo tohto ročníka. A tiež očakávanie dvoch stoviek miliónov divákov v štyridsiatich krajinách vrátane Kanady alebo Číny.

 

Vyhlasovanie výsledkov od začiatku ukázalo troch favoritov - Rusko, Švédsko a Taliansko a hlasujúci zo 40 krajín nakoniec rozhodli o víťazovi. Stalo sa ním Švédsko, už po šiestykrát. Národné farby obhájil dvadsaťosemročný Mans Zelmerlow s piesňou Hrdinovia, sprevádzanú animovanými efektmi, druhá skončila favorizovaná ruská pieseň Poliny Gagariny Milión hlasov a tretia bola talianska Veľká láska v podaní tria Il Volo.




Pri sčítaní hlasov z jednotlivých štátov sa opäť potvrdilo, že spolu "držia" postsovietske republiky, Balkán či Škandinávia. O jedno z mála prekvapení sa postaralo Česko, odkiaľ prišlo najviac hlasov pre Azerbajdžan, nasledovaný Švédskom a Ruskom, pripomenul portál idnes.cz. Nemecko a Rakúsko nezískali ani jeden bod.

Celý večer si môžete pozrieť tu.

Hľadanie "európskej piesne", ktoré sa začalo v roku 1955, dávno presiahlo hranice kontinentu. Počnúc Izraelom, ktorý sa zapojil ako člen Európskej vysielacej únie, a končiac divokou kartou pre Austráliu, ktorú zastupoval Guy Sebastian so skladbou Tonight Again. Vlani v Austrálii videli Eurosong tri milióny ľudí. Vtedy zvíťazil tranvestita - speváčka Conchita Wurst.
 


O atmosfére vo Viedni počas celého týždňa si môžete prečítať tu.



Doteraz najviac výhier v súťaži teda získalo Švédsko, šesť, vrátane hitu skupiny ABBA z roku 1974 Waterloo, pripomína idnes.cz. Na budúci rok teda opäť uvidíme súťaž vo Švédsku. Naposledy vyhrala Loreen v roku 2012.

Víťazná krajina podľa tradície vždy hosťuje budúci ročník - avšak len ak leží na pôde Európy. Rozpočet akcie je približne 25 miliónov eur, podľa možností štátov môže byť aj polovičná. Avšak usporiadateľom sa nakoniec vypláca aj preto, že Eurosong sprevádza rok čo rok mohutná turistická vlna fanúšikov.


Slovensko opäť chýbalo
Slovensko už tretí rok nemalo v súťaži svojho zástupcu, posledným bol v roku 2012 v azerbajdžanskom Baku spevák Miro Šmajda, vystupujúci pod umeleckým menom Max Jason Mai so skladbou Don't Close Your Eyes.  V doterajšej histórii Eurosongu súťažilo Slovensko v šiestich ročníkoch. Prvou bola v roku 1994 skupina Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň, ktorá obsadila 19. miesto. Druhým zástupcom bol Marcel Palonder v roku 1996 s piesňou Kým nás máš, skončil na 18. priečke, treťou Katarína Hasprová so skladbou Modlitba, ktorá v roku 1998 obsadila 21. miesto.

Slovensko sa na piesňovú súťaž Eurovision Song Contest vrátilo po desaťročnej absencii v roku 2009, na 54. ročníku v Moskve nás reprezentovala dvojica Nela Pocisková a Kamil Mikulčík so skladbou Leť tmou, v máji 2010 v nórskom Osle súťažila Kristína s pesničkou Horehronie, v máji 2011 v nemeckom Düsseldorfe súťažilo duo TWiiNS s piesňou I'm Still Alive a v máji 2012 Max Jason Mai. Ani jednému z nich sa do finále nepodarilo postúpiť. Marcel Palonder a jeho pieseň Kým nás máš (autor hudby Juraj Burian, text Jozef Urban) tak stále ostáva najúspešnejším slovenským interpretom na Eurosongu.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:18