StoryEditor

Týždeň pred televízorom

08.10.2004, 00:00

Piatok 8. októbra
20.00, Dvojka: Americký film (1) Hollywoodsky štýl
Prvá časť cyklu dokumentárnych filmov venovaných histórii a premenám americkej kinematografie.
21.25, Dvojka: Čo som komu urobila, že sa mi to stalo
Španielska bizarná komédia z roku 1984, ktorou STV pokračuje v retrospektívnej prehliadke filmov slávneho kontroverzného režiséra Pedra Almodóvara. Filmová sonda do života rodiny, v ktorej matka upratovačka zvyšuje svoju výkonnosť užívaním amfetamínov, manžel taxikárči a falšuje, čo sa dá, prvý zo synov predáva heroín a druhý prostituuje. Taká normálna rodinka.
23.00, Jednotka: Porky´s
Americká politicky nekorektná komédia režiséra Boba Clarka z roku 1981 o partii stredoškolákov, ktorá sa stoj čo stoj pokúša dostať do vychyteného baru tej najhoršej povesti.
23.50, Prima: Rozstrel
Novozélandská čierna gangsterská komédia, nakrútená v roku 2000 režisérom Hamishom Rothwellom, o troch mladíkoch, pokúšajúcich sa presadiť v podsvetí víťazstvom v ilegálnom biliardovom turnaji organizovanom miestnym bossom.

Sobota 9. októbra
15.25, Jednotka: Modré z neba
Láskavá a poetická slovenská komédia režisérky Evy Borušovičovej z roku 1997 o troch generáciách žien, nažívajúcich v jednej domácnosti.
23.05, TV Joj: Komando
Arnold Schwarzenegger v jednom z najpriamočiarejších a najhlúpejších akčných filmov všetkých čias, nakrútenom v roku 1985 režisérom Markom L. Lesterom. Špeciálnemu super elitnému vojakovi vo výslužbe, takému super, že keď strieľa, nepotrebuje ani mieriť, unesú dcéru a horko za to zaplatia.

Nedeľa 10. októbra
20.00, TV Joj: Deň nezávislosti
Americké akčné katastrofické sci-fi, rovnako hlúpe ako pompézne, nakrútené v roku 1996 režisérom Rolandom Emmerichom, o nevydarenej ufónskej invázii. Film, pri ktorom sa zabavia len tí, čo ho budú sledovať pre naozaj pôsobivé vizuálne efekty.
21.35, Jednotka: Moulin Rouge
Americko-austrálska hudobná romanca so zlým koncom, nakrútená v roku 1999 režisérom Bazom Luhrmanom, s Nicole Kidmanovou, Ewanom McGregorom a štýlovými coververziami známych hitoviek v hlavných úlohách. Prototyp postmoderného muzikálu vedome si zahrávajúceho s poetikou gýču.
00.00, ČT 2: Veselé Vianoce, pán Lawrence
Britsko-japonská vojnová dráma z roku 1982 režiséra Nagisa Oshima s Davidom Bowiem v hlavnej úlohe. Príbeh britských vojakov v japonskom zajateckom tábore, nakrútený s dôrazom na zachytenie konfliktu dvoch odlišných kultúr.

Pondelok 11. októbra
10.00, ČT 2: Filmové žánre 6/6. Romantické komédie
Záver veľkolepého dokumentárneho cyklu vrcholí divácky nesmierne obľúbeným žánrom, v ktorom sa miesi humor a romantický cit.
21.30, ČT 2: Osvietenie
Jeden z najlepších filmov slávneho režiséra Stanleyho Kubricka a najlepší film, ktorý kedy vznikol podľa literárnej predlohy hororového mága Stephena Kinga, nakrútený v britskej produkcii v roku 1980 s Jackom Nicholsonom v úlohe neúspešného spisovateľa, ktorý sa v nehostinnom prostredí horského hotela mení na vyčíňajúceho šialenca.
00.05, TV Markíza: Študentský zverinec
Výborná americká bláznivá komédia režiséra Johna Landisa z roku 1978, nakrútená v súlade s "ideovým" programom amerického komediálneho združenia National Lampoon o vysokoškolákoch odtrhnutých z reťaze a ich divokých večierkoch v študentskom klube Delta.

Utorok 12. októbra
22.10, Prima: Stávka na smrť
Labutia pieseň inšpektora Harryho Callahana alias drsného Harryho, americký kriminálny thriller z roku 1988 s Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe, o vyšetrovaní čudnej stávkovej hry, v ktorej si účastníci môžu zatipovať na smrť známych osobností.
23.25, TV Joj: Jed
Britský kriminálny thriller režiséra Piersa Haggarda z roku 1981 o únose nič netušiaceho chlapca, ktorého domácim maznáčikom je prudko jedovatý plaz. Okrem zápletky je na filme zaujímavý i fakt, že jednu z hlavných úloh v ňom stvárnil nesmierne charizmatický, dnes už nebohý Klaus Kinski.

Streda 13. októbra
20.00, TV Markíza: Indiana Jones a chrám skazy
V pokračovaní dobrodružnej klasiky režiséra Stevena Spielberga z roku 1984 sa Indiana Jones so šarmom, humorom a eleganciou jemu vlastnou vyrovná s indickým kultom uctievačov bohyne Kálí.
20.40, TV Joj: Myšiak Stuart Little
Drobná krysa s výnimočným módnym cítením a zmyslom pre ležérnu športovú eleganciu pobaví nielen módnych priaznivcov z okruhu Slobody zvierat v milej americkej rodinnej komédii režiséra Roba Minkoffa z roku 1999.

Štvrtok 14. októbra
09.50, TV Joj: Vodičák
Jednoduchá, ale o to zábavnejšia americká komédia režiséra Grega Beemana z roku 1988 o nezastupiteľnej funkcii vodičského preukazu v živote amerického tínedžera.
20.00, ČT 1: "Je třeba zabít Sekala"
Český eastern režiséra Vladimíra Michálka z roku 1998, odohrávajúci sa v roku 1943 na moravskom vidieku, o mužovi, ktorý sa proti svoje vôli i presvedčeniu stane nájomným vrahom.
23.20, ČT 1: Príbeh Služobníčky
Takmer filozofická americká sci-fi dráma rešpektovaného nemeckého režiséra Volkera Schlöndorfa, nakrútená v roku 1989 podľa rovnomennej literárnej predlohy kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej, o blízkej budúcnosti, v ktorej sa USA stanú bigotným puritánskym totalitným štátom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:53