StoryEditor

Slovák, čo hral s Avril Lavigne pre HN: Našli si ma pri hraní na ulici

08.08.2015, 11:37

Na husliach začal hrať ako 6-ročný, študoval u popredných profesorov a neskôr si založil vlastný moderný projekt „Rock in Violin“. Dnes má na svojom konte spoluprácu s Davidom Kollerom, švédskou speváčkou Loreen či americkou Lillie McCLoud, vystupoval už aj vo Švédsku, Fínsku, Nemecku, Rakúsku, Rusku i Singapure. Jeho posledným veľkým úspechom je spolupráca na piesni Fly s Avril Lavigne. Slovenský huslista a producent Filip Jančík (23).


Pred pár dňami ste sa v Los Angeles zúčastnili na slávnostnom otvorení špeciálnych letných olympijských hier pre športovcov s mentálnym postihnutím z celého sveta. Na pódiu ste stáli po boku speváčky Avril Lavigne.
Som veľmi hrdý na to, že som mohol byť súčasťou takého úžasného projektu. Pred vystúpením ani počas neho som nemal trému či akékoľvek obavy. Bol som veľmi šťastný, lebo vždy som túžil stáť na veľkých pódiách a hrať pred niekoľkotisícovým publikom. Tento sen sa mi začal plniť práve na pódiu s Avril Lavigne. Naše spoločné vystúpenie s piesňou Fly sledovalo naživo viac ako 70-tisíc ľudí v hľadisku a ďalšie milióny ľudí po celom svete. Pohľad do hľadiska bol naozaj nezabudnuteľný a priznám sa, že rozmer tohto projektu som si začal uvedomovať až prvé dni po vystúpení (viď video).




 

Ako prebehlo stretnutie so samotnou Avril Lavigne?
Prípravy sa začali týždeň pred otváracím ceremoniálom, bolo to na veľmi profesionálnej úrovni a všetko dokonale naplánované. S Avril som sa stretol už pár dní pred vystúpením na skúškach. Pred skúškou za mnou prišiel jej manažér s tým, že by sa so mnou Avril rada zoznámila. Dovtedy sme sa osobne nestretli. Najprv mi poďakovala za všetku prácu, ktorú som odviedol na jej pesničke Fly. Produkoval a nahrával som všetky husľové party, ktoré sú zároveň dominantou celej skladby. Pokračovala ďalšími chválami, že som „incredible and very talented musician“ (nesmierne talentovaný) a že husle, ktoré som nahral do jej singlu, sú skrátka „amazing“ (úžasné). Po týchto slovách som bol už úplne namäkko, ale ona pokračovala. Povedala mi, že na Youtube videla všetky moje videá a že spievam perfektne – keďže na internete mám len jedno video, kde spievam, som si istý, že ich naozaj videla. (Smiech) Na záver mi poďakovala, že si nesmierne váži, že som kvôli nej prišiel až zo Slovenska a že sa bude tešiť na našu spoluprácu v budúcnosti. Bola veľmi milá a tieto slová ma motivovali pracovať na sebe ďalej, pretože vidím, že to, čo robím, má zmysel a páči sa to aj takej uznávanej osobnosti, akou je Avril Lavigne.

Celý príbeh, ako ste sa k tejto spolupráci dostali, je ako z filmu a pre vás splnenie amerického sna.
Áno, všetko to odštartovalo pred štyrmi mesiacmi, keď som v USA natáčal videoklip. Počas voľných dní som vyšiel do ulíc a na chodníku slávy som si zahral s pouličnými hudobníkmi. Raz sa pri mne zastavila pani, ktorej sa páčilo, ako hrám, a vypýtala si odo mňa kontakt. Bola z manažmentu Avril Lavigne – krátko od nej prišiel prvý e-mail, v ktorom mi ponúkla spoluprácu. Neskôr sa so mnou spojil jej hlavný manažér, aby sme dohodli detaily týkajúce sa spomínanej piesne Fly. Je to naozaj ako z filmu a nikdy predtým by som niečomu takému neveril.

Po návrate do Viedne, kde bývate, ste okamžite začali na tom pracovať – vedeli ste, že je to vaša šanca?
Jej hlavný producent Chris Baseford, ktorý sa radí medzi svetovú špičku, mi poslal základnú verziu pesničky, kde som musel od nuly vymyslieť všetky husľové party. Produkciu nechali úplne na mňa a neobmedzovali ma v ničom. Po pár dňoch som im zaslal tri rozdielne verzie, odporučil som im jednu, ktorá sa aj mne páčila najviac, a tú nakoniec aj vybrali.

 

A potom už všetko smerovalo k samotnému vystúpeniu v L. A. Čo vám však táto spolupráca okrem cenného zážitku dala?
Otvorila mi dvere do svetovej hudobnej scény. Zoznámil som sa s množstvom hudobníkov, producentov či manažérov a dostal som viacero ponúk, ktoré sú zatiaľ v štádiu rokovania, no zatiaľ si podrobnosti nechávam pre seba.

Každý takýto príbeh úspechu má však drsné začiatky – bolo to tak aj u vás?
Začínal som ako 6-ročný. Rodičia ma do hudby nikdy nenútili, aj keď som bol v období puberty, nikdy ma to neomrzelo a nikdy som sa jej nevzdal aj napriek ťažším obdobiam, keď sa mi nedarilo. Už v základnej škole som chodil na množstvo súťaží. Pri rozhodovaní medzi gymnáziom a konzervatóriom som si však napokon vybral gymnázium. Naďalej som však navštevoval súkromné hodiny u rôznych profesorov. Najprv v Banskej Bystrici, neskôr vo Viedni a v Bratislave.

To, že ste vyrastali vo Viedni, bolo potom lepšie pre rozbeh vašej kariéry a pre smerovanie k moderným skladbám?
Viedeň má určite viac možností na rozvoj hudobného talentu detí ako v menších mestách napríklad na Slovensku. Úroveň výučby je tu na oveľa väčšej úrovni a žiaci tak dosahujú aj lepšie výsledky. Na moderné skladby som sa začal orientovať, keď som mal 19 rokov – boli letné prázdniny, a keďže som spoločenský typ človeka a rád sa obklopujem ľuďmi, nebavilo ma byť hodiny zavretý v izbe a cvičiť. Chcel som byť viac so svojimi rovesníkmi a ukázať im, že husle nemusia byť len nuda.


 

Čo je podľa vás to, čo vás robí výnimočným – netradičná hra či extravagantný imidž?
Myslím si, že je to kombinácia všetkého. V dnešnej dobe nestačí byť len dobrý. Musíte byť vždy o krok vpred a odlišovať sa od štandardu. Tam, kde som, som sa dostal jednoducho – tvrdou každodennou drinou. Vždy som išiel za svojím cieľom a nikdy som sa nevzdával, ani v tých najťažších časoch.

V ktorej krajine sa vám zatiaľ najlepšie hralo?
V Rusku, vo Švédsku a, samozrejme, v USA. Som Slovák, no moju hudbu vie oceniť najmä zahraničné publikum. Na Slovensku je veľa talentovaných umelcov, ktorí sú nedocenení. Verím, že sa to však zlepší a že aj domáce publikum ocení domácich interpretov, ktorí nebudú musieť odchádzať za hranice Slovenska.


 

Stihli ste zaznamenať už aj nejaké negatívne skúsenosti zo zahraničia?
Nie, zatiaľ len pozitívne. Hovorím to nerád, ale negatívne skúsenosti som mal doteraz v dostatočnom množstve len na Slovensku, čo je naozaj smutné. Častý problém, s ktorým som sa tu stretol, je neprofesionalita. Problém som mal tiež so zháňaním sponzorov, čo je v zahraničí oveľa ľahšie ako na Slovensku.

Na čom momentálne pracujete – plánujete nejaké koncerty aj na Slovensku?
Momentálne pracujem na nahrávaní albumu. V poslednom čase som to dosť odkladal, no dopyt ľudí po mojej hudbe ma prinútil začať pracovať intenzívnejšie. Okrem albumu pracujem na produkcii hudby pre reklamné spoty či pre rôznych interpretov. Stále spolupracujem aj s producentom Avril Lavigne, ktorý, samozrejme, produkuje aj pre iných menej známych spevákov v USA. Keďže som v poslednom čase naozaj vyťažený, nemám čas organizovať vlastné koncerty a sú úplne v rukách organizátorov. Ak si niekto zabookuje moju šou a mám voľný termín, veľmi rád prídem kamkoľvek.

 

01 - Modified: 2007-08-15 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: Návrh na rozdelenie provincie je možným riešením jej štatútu
01 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 02 - Modified: 2023-12-13 22:21:47 - Feat.: - Title: Židovskí aktivisti zablokovali diaľnicu v Los Angeles počas rannej špičky, požadujú prímerie v Pásme Gazy 03 - Modified: 2023-11-04 08:09:10 - Feat.: - Title: Matthew Perryho v piatok pochovali. S Chandlerom sa prišli rozlúčiť všetci Priatelia 04 - Modified: 2023-08-26 07:01:25 - Feat.: - Title: Porota v USA priznala odškodnenie demonštrantovi zranenému políciou v Los Angeles 05 - Modified: 2023-07-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Odvrátená strana amerických miest. Narkomanmi zamorená Philadelphia, násilné štvrte aj anjelské mesto gangov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 14:07