StoryEditor

Košice dnes zažijú Bielu noc

05.10.2013, 00:00
Autor:
TASRTASR
Prvýkrát sa do tvorby inštalácií pre Bielu noc zapojí aj verejnosť, a to prostredníctvom tzv. participačného diela.

Viacero prvenstiev a rekordov sa spája s Bielou nocou/Nuit Blanche 2013, ktorá sa začne dnes o siedmej večer v Košiciach. Mesto bude žiť multižánrovým umením minimálne do druhej hodiny rannej, pričom umelci na svoje inštalácie použijú okrem iného 22.000 metrov špeciálne vyrobených nitiek, 30.000 papierových skladačiek origami, 500 metrov optických káblov, 3000 živých kvetov, 4000 kartónových roliek a 400 lampiónov. Pre návštevníkov je v rámci zbierky pre budúcoročnú Bielu noc pripravených 25.000 svietiacich bodiek. To všetko sa v štvorročnej histórii projektu v Košiciach dosiaľ neobjavilo.



"Biela noc 2013 naozaj prekonáva všetky predchádzajúce ročníky. Máme rekordných 41 umeleckých inštalácii, ktoré sa budú ťahať od kultúrneho centra Tabačka po kultúrne centrum Kasárne/Kulturpark. Máme stovku umelcov z desiatich krajín, prekročili sme európsky kontinent, keďže prišli aj z Japonska a Austrálie, a naozaj sme siahli po medzinárodnej umeleckej špičke," uviedla dnes pre novinárov kurátorka a dramaturgička podujatia Zuzana Pacáková.

Pestrý program bude pozostávať zo 16 žánrov výtvarného i hudobného umenia, nebudú chýbať ani tvorivé dielne pre deti a prvýkrát sa návštevníci môžu tešiť okrem vizuálnych diel aj na koncerty. V Kasárňach/Kulturparku poteší priaznivcov ambient house music britská skupina The Orb a tých, ktorí sa budú chcieť zabávať až do rána, polnočná Afterparty so 14 dídžejmi.

K tohtoročným lákadlám patrí opätovne krehké umenie Francúzky Elise Morin, ktorá sa predstaví monumentálnymi inštaláciami na Strojárenskej ulici nazvanými Golden Age a Ex-Vivo. "Sú vytvorené z 22.000 metrov zlatých nitiek, špeciálne utkaných pre nás v Lyone," priblížila Pacáková. Inštalácie budú znázorňovať padajúci Víťazný oblúk a rozmerné "pavučiny", inšpirované pokusmi americkej NASA s pavúkmi pod vplyvom omamných látok.

Mladý Austrálčan James Tapscott vytvorí svetelnú inštaláciu z ohybných optických káblov nazvanú Transference field. Prvýkrát bude v Košiciach vystavený holografický objekt s názvom Mol na Timonovej ulici od renomovaného japonského umelca Ryoichi Kurokawu. Obľúbený 3D mapping v inovatívnej forme predstaví na zadnej fasáde historickej budovy Štátneho divadla Talian Luca Pulvirenti. Ďalším netradičným dielom bude interaktívna svetelná stena Water Light Graffiti pred Urbanovou vežou od francúzskeho umelca Antonina Fourneau. Návštevníci si tu môžu vyskúšať veľmi obľúbené interaktívne maľovanie vodou, ktorá spúšťa svetelné body.

Prvýkrát sa do tvorby inštalácií pre Bielu noc zapojí aj verejnosť, a to prostredníctvom tzv. participačného diela, ktoré ľudia vytvárajú spolu s umelkyňou Mademoiselle Maurice. Na stvárnenie inštalácie potrebuje vyše 30.000 papierových skladačiek origami, dielo bude vidieť na stene Katovho domu pri Miklušovej väznici. Na výrobe skladačiek sa v týchto dňoch podieľajú žiaci a študenti škôl v Košickom kraji a klienti domovov sociálnej starostlivosti, zapojili sa aj ďalší dobrovoľníci vrátane vedenia mesta.

Podľa kurátorky si pozornosť svojou rozmanitosťou zaslúžia všetky inštalácie, ktoré sú koncentrované do jednej "linky" od Tabačky Kulturfabrik po Kasárne/Kulturpark. "Iba malou odbočkou je Mestský park, kde sme sa vrátili po ročnej prestávke so zaujímavou vodno-svetelnou inštaláciou s názvom Drops/Kvapky z dielne košického štúdia ShowMedia a Košičana Braňa Bernára," priblížila Pacáková.

Všetky umelecké inštalácie si bude možné pozrieť bezplatne, vstupenky budú iba na hudobné podujatia. Novinkou bude aj silent disko, párty so slúchadlami na ušiach, ktorú si ľudia budú môcť vyskúšať od 19.00 do 23.00 h v Auparku a od polnoci na "afterke" v Kasárňach/Kulturparku. Vstupné pôjde na prípravu Bielej noci v roku 2014.

Súčasťou podujatia bude aj verejná zbierka pre organizáciu nasledujúceho ročníka, keďže ide o finančne nákladný projekt. Za dobrovoľný príspevok dostane každý návštevník svietiacu bodku, ľudia sa tak stanú patrónmi podujatia. Podporiť Bielu noc však bude možné aj na špeciálnom účte až do septembra budúceho roka. "Veľkou tohoročnou novinkou bude práve zaangažovanosť verejnosti na tom, aby podujatie tohto formátu v Košiciach zostalo, naďalej prinášalo svetovú umeleckú kvalitu a pritom zostalo bezplatné. V spolupráci s organizáciou Košice – Turizmus sme založili občianske združenie Biela noc a pripravili aj verejnú zbierku. Heslom kampane je Bodka pre Bielu noc," priblížila Pacáková.

01 - Modified: 2005-07-07 06:10:18 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 7. 7. 2005
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 05 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:51