StoryEditor

Zomrel známy slovenský spisovateľ Kornel Földvári

26.03.2015, 09:51
Autor:
tasr, redtasr, red

Vo veku 83 rokov zomrel na infarkt v bratislavskej nemocnici známy spisovateľ, publicista, prozaik, literárny kritik Kornel Földvári. Informáciu ešte doobeda potvrdil aj vydavateľ Koloman Kertész Bagala. "Kornel bol najväčší frajer, akého som poznal. Nič nebral na ľahkú váhu, ale nič mu nebránilo obrátiť to na srandu. Bude mi za ním smutno, ale vždy sa usmejem, keď si na neho spomeniem," vyjadril sa na sociálnej sieti Facebook.

Kornel Földvári podľa neho v krátkom čase utrpel dva infarkty. "Ležal na Kramároch 13 dní, takmer do poslednej chvíle komunikoval, dokonca aj vtipkoval, ale po druhom infarkte boli jeho šance mizivé, lekárom sa už nepodarilo ho zachrániť," doplnil Bagala s tým, že dátum a miesto pohrebu budú známe čoskoro. "Pacientov stav bol vážny, nadránom v nemocnici zomrel" potvrdila TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

 


Prečítajte si aj: Posledný text Kornela Földváriho v HN -
Spomínanie na Mňačka: Dal facku aj funkcionárovi



Od barónov do politiky

Spisovateľ a prekladateľ Kornel Földvári, teoretik humoru, legenda slovenskej kultúry, literatúry a divadelníctva mohol počas totalitného režimu pre kádrový profil publikovať iba pod rôznymi pseudonymami (Miroslav Kostka, Peter Horňák, Pavol Miškovič).

Kornel Földvári sa narodil 13. februára 1932 v Trenčíne. Pochádza z hodinárskej a zlatníckej rodiny, to poznačilo jeho ďalšiu kariéru. Na tri roky narukoval k čiernym barónom v pomocných technických práporoch (PTP), ktoré boli v rokoch 1950-1954 určené pre nespoľahlivých občanov. Využívali ich na ťažké a nebezpečné práce.

Po vyhadzove z vysokej školy tak prežil mladé roky na šachtách baní v českom Kladne a neskôr vo fabrike Prema Stará Turá. Odmäk po stalinskom období mu umožnil byť 13 rokov redaktorom Kultúrneho života a súbežne Mladej tvorby.

Po prelomovom roku 1968 sa uchytil vďaka protagonistom Divadla na Korze v Bratislave ako jeho riaditeľ. Miesto musel po 18 mesiacoch opustiť rovnako ako Milan Lasica a Július Satinský i mnohí ďalší jeho členovia. Roky normalizácie prečkal bez možnosti prekladať a publikovať, zamestnaný bol napríklad aj ako obchodný referent.

Slovenskej čitateľskej verejnosti sa Földvári predstavoval dlhé roky svojou záľubou komentovať detektívky i humoristické romány či poviedky od Breta Harta cez Karla Maya až po Agathu Christie a Raymonda Chandlera. Jeho doslovy nájdeme aj pri vydaniach Marka Twaina, Michaila Zoščenka, Karla Čapka a Lasicu so Satinským.

Po roku 1989 vstúpil Földvári do vysokej politiky, v rokoch 1990-1992 bol prvým námestníkom ministra kultúry. Potom sa venoval už iba písaniu, krstu nových kníh a doslovom k umeleckým prejavom súčasníkov.

Mal veľmi pestrý život, čo sa momentálne do silnej biografie snaží pretaviť spisovateľ Peter Krištúfek.
 


Keď humor bol výsadou

Svoj knižný debut Netypické príbehy, ocenený na festivale Jaroslava Haška v českej Lipnici v roku 1963, skryl pod pseudonymom Miroslav Kostka. Po súbore humoresiek opäť pod pseudonymom vydal malú monografiu o grafikovi Dušanovi Polakovičovi.

Pod vlastným menom debutoval Kornel Földvári v roku 1999 knihou O stručnosti, zloženou z jeho publicistických a literárnokritických príspevkov. Až v roku 2003 vydal svoj dlho odkladaný rukopis Príbehy z naftalínu s podtitulom Humoresky 1963-1977. Ako milovník divadla stál pri zrode festivalu České divadlo, ktorý sa každoročne uskutočňuje v bratislavskom Štúdiu L+S. Je autorom histórie Divadla na Korze s titulom Svet pre dvoch a podtitulom O Lasicovi a Satinskom, ktorá vyšla v roku 2004.

S Julom Satinským bol spoluautorom knihy Polstoročie s Bratislavou. Malý prierez dejinami slovenskej karikatúry zachytáva jeho Päťadvadsať vydaných v roku 2005. V roku 2006 vyšla jeho kniha - výber publikovaných článkov, esejí, rôznych predslovov, rozhovorov z periodík, zborníkov, kníh, katalógov výstav a portrétov zahraničných i domácich karikaturistov s množstvom karikatúr - O karikatúre.

Je autorom state v kolektívnom diele Dejiny slovenskej drámy 20. storočia, ktoré vyšlo v roku 2012. V decembri 2014 bola prezentovaná kniha Kornel Földvári, publikáciu vydal v novej edícii Rozhovory Divadelný ústav. Kniha necháva čitateľa nahliadnuť do života osobnosti slovenskej literatúry a kultúry, publicistu, prozaika, výtvarného a literárneho kritika, divadelníka, prekladateľa a tiež večného optimistu Kornela Földváriho. Bol tiež držiteľom Ceny Dominika Tatarku za rok 2006.

Jeho poslednou knihou bola ... až pod čiernu zem, kde spomínal práve na pomocné technické prápory. Čítanie z nej sa uskutočnilo v januári práve u Bagalu a čítal Milan Lasica. Földvári sedel usmiaty v prvom rade a bolo úplne plno.

 

01 - Modified: 2007-04-23 20:37:07 - Feat.: 0 - Title: Valentovič bez pokuty
01 - Modified: 2024-02-21 15:24:44 - Feat.: - Title: Vo veku 88 rokov zomrel spisovateľ pre deti Ján Navrátil 02 - Modified: 2024-01-26 19:52:18 - Feat.: - Title: Rusko vyhlásilo pátranie po spisovateľovi Borisovi Akuninovi, je Putinovým kritikom 03 - Modified: 2024-01-14 09:25:00 - Feat.: - Title: Revolucionár, ktorý zbieral rozprávky. Jána Francisciho zachránil pred popravou strach z reakcie ľudí 04 - Modified: 2023-12-15 08:30:26 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Spisovateľ Michal Vieweg o partnerke z Ukrajiny, rozvodoch a modrých pilulkách 05 - Modified: 2023-12-09 23:05:00 - Feat.: - Title: Pohnutý osud spisovateľa Iana Fleminga. Autor slávnych bondoviek sa ženám mstil za stratu prvej lásky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:17