StoryEditor

Zomrel Miroslav Ondříček. Český kameraman, ktorému dvakrát unikol Oscar

29.03.2015, 12:44
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Kameraman bol už dva mesiace v nemocnici, posledný týždne strávil v umelom spánku.


Vo veku osemdesiatich rokov zomrel český kameraman Miroslav Ondříček, ktorý za svoj podiel na práci na filme Amadeus získal prestížnu cenu Oscara. Informáciu o smrti českého kameramana potvrdil serveru iDnes.cz jeho syn David Ondříček. V júli minulého roka poskytol Miroslav Ondříček rozhovor pre magazín Lidových novín Piatok: Som takovej zamrzlej, priznal kameraman Ondříček po smrti svojej ženy.


Ondříček bol dlhoročným spolupracovníkom Miloša Formana aj mnohých ďalších filmových velikánov. Keby ale zostal u pôvodného remesla, ktorému sa učil, a pracoval so železom, nikdy by sa tak pravdepodobne nestalo. Po ukončení učebného odboru nastúpil do laboratórií Barrandovských ateliérov, kde sa stal asistentom kamery a neskôr asistentom spravodajského filmu.
 


Snímky: Mafra

Až po štúdiu večernej školy filmovej tvorby na FAMU v Prahe a viac než dvanástich rokoch sa dostal k práci na celovečerných filmoch vedľa kolegov Miroslava Formana a Ivana Passera. Ako kameraman sa podieľal celkom na štyridsiatich celovečerných filmoch, polovicu z nich nakrútil v zahraničí.

Medzi najslávnejšie filmy, na ktorých sa podieľal patrí trebárs Lásky jednej plavovlásky, If, Horí, má panenko, O Lucky Man, Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont či Taking Off. Rodinnú tradíciu kameramanov po ňom prebral jeho syn David. Za Formanove filmy Ragtime a Amadeus bol Ondříček nominovaný na kameramanského Oscara.

V roku 2004 dostal od Americkej únie kameramanov Medzinárodnú cenu za životné dielo. Jeho posledné filmy vznikali v USA pod taktovkou režisérky Penny Mashallové. Čas prebudenia s Robertom de Nirom mal veľký ohlas a v druhom snímke, Veľké víťazstvo, bola hviezdou speváčka Madonna.

Zdroj: lidovky.cz

01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:11