StoryEditor

Recenzia: Nové Hry o život sú len vata pred veľkým finále

24.11.2014, 15:21
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Kiná budú plné, sága o vodkyni ľudového hnutia s lukom, šípmi a dvoma nápadníkmi má svoje publikum z radov tínedžerov isté. Potvrdilo sa to aj na Slovensku, keď snímku Hry o život: Drozdajka 1. časť navštívilo za prvý víkend až 54 24 ľudí (5. historicky najlepší otvárací víkend v našich kinách, pozn. red). I keď polovica rozdeleného finále je čistá vata.

 



Obchodný trik novej doby, totiž záver populárnej série rozprestretý do dvoch filmov, už využili Harry Potter aj Twilight sága. Teda ani fantasy o krvavých hrách, ktorých mladí účastníci nútení sa vybíjať navzájom nakoniec obrátia zbrane i hnev celej ríše proti tyranovi, nerobí výnimku. A rovnako ako jej predchodcovia nezastrie ani Drozdajka 1. časť, že vlastne slúži len ako prológ, dvojhodinová upútavka na vrchol celého príbehu.
   
Zásadný bod divadla totiž sprvu tvorili práve hry, umelo nazdobené vrátane televíznej šou pre národ, ktorý držal totalitný systém na uzde, aj pre návštevníkov kín lačných po akčných scénach. Lenže teraz kronika dospela do bodu politickej vzbury a rebelka ako jej symbol sa do priamej bitky takmer nedostane, s jedinou výnimkou, keď zostrelí bombardér zápalným šípom.

Jennifer Lawrence v hlavnej úlohe sa stala tak trochu národnou inštitúciou, ktorá navštevuje ranených, natáča propagačné spoty vyzývajúce k ozbrojenému odporu, slzí nad masovými hrobmi či zíza na obrazovku, z ktorej striedavo hovorí jej úhlavný nepriateľ a jej milý, teraz tyranov zajatec zneužívaný k vydieračskej mocenskej propagande. Takže herečka najviac slzí; a nie je zďaleka sama.
  


Na druhej strane práve propagandistické metódy, na ktorých strete je obsah "výplňového" filmu založený, majú zaujímavú podobu - rovnako ako v minulých epizódach profesijnej zákulisnej "zábavnej súťaže" na život a na smrť. Trochu to pripomína komédiu o umelo stvorenej albánskej vojne Vrtieť psom, ale tu sa zaryto vážnou tvárou, bez horkej zrelosti a s rinčivým hrdinským pátosom vrátane občanov tiahnucich na palác s dievčinou piesňou na perách.

A ešte jeden ostrovček vypchávkový zážitok zachraňuje: tento rok zosnulý Philip Seymour Hoffman. Niektoré scény dvojdielneho záveru už síce nestihol natočiť, ale napriek tomu ich zostalo dosť, aby konverzačnú agitáciu herecky rozsvietil.

Nie však dosť na to, aby prebil banality so zvieratkami či romantickú rozpoltenosť hrdinky medzi blondínom a brunetom. Ako to za rok dopadne, vedia ctitelia ságy z kníh Suzanne Collins. Pre iných je Hunger Games jednoducho nárazová fanúšikovská vlna, ktorá s kinematografiou nikam nepohne.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-03 15:22:00 - Feat.: 0 - Title: Zatkli podozrivého zo zverejnenia videa Saddámovej popravy
01 - Modified: 2023-11-21 15:17:41 - Feat.: - Title: RECENZIA Odhalili kruté začiatky brutálnych hier. Balada o hadoch a vtáčatkách je pre fanúšikov povinnou jazdou 02 - Modified: 2023-09-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Sleduj nadupaný trailer k prequelu Hunger Games. Balada o hadoch a vtáčatkách vyzerá naozaj skvele 03 - Modified: 2023-04-28 09:09:20 - Feat.: - Title: VIDEO Pozri si prvý trailer k novému filmu zo sveta Hunger Games. Čo všetko vieme o chystanej Balade o hadoch a vtáčatkách? 04 - Modified: 2021-12-27 14:45:32 - Feat.: - Title: RECENZIA: Spoločenská satira do smiechu i do plaču. Don't Look Up nastavuje zrkadlo našej dobe 05 - Modified: 2021-12-25 09:22:30 - Feat.: - Title: Leo DiCaprio pod stromček. Netflix uvádza Don't look up!, v ktorom si herec diktoval podmienky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:09