StoryEditor

Týždeň pred televízorom

15.10.2004, 00:00

Piatok 15. októbra
20.05, Dvojka: Americký film (2) Štúdiový systém
Druhá časť amerického dokumentárneho cyklu venovaného pomerom a zákulisiu fungovania
Hollywoodu.
21.05, Jednotka: Nebezpečná rýchlosť
Výborný americký žánrovo čistý akčný film režiséra Jana de Bonta z roku 1994 s Keanu Reevesom a Sandrou Bullockovou v hlavných úlohách. Banálny príbeh o autobuse, čo nemôže spomaliť, je nakrútený s celkom výnimočným zmyslom pre mieru, takže dokáže diváka celkom pohltiť zdaním autentickosti. O tomto filme sa raz bude v učiť ako o míľniku v dejinách akčného žánru.
22.00, Dvojka: Kika
Tretí film renomovaného španielskeho režiséra, vyzerá to tak, že aj STV sa konečne zmohla na poriadny režisérsky profil. Absurdná komédia so zlým koncom Kika je jedným z najznámejších Almodóvarových filmov, vznikla v roku 1993 a riešia sa v nej neľahké životné osudy vizážistky, ktorá pomaly, ale isto stráca dôstojnosť.
23.10, ČT 2: Krvavý román
Formálne a výtvarne nesmierne zaujímavý filmový experiment českej proveniencie, nakrútený v roku 1992 režisérom Jiřím Brabcom podľa literárnej predlohy svojho druhu českého klasika, spisovateľa a rytca Josefa Váchala. De facto filmová paródia na šestákové romány nakrútená v celkom unikátnom výtvarnom štýle.
22.55, TV Joj: Fakulta
Americký sci-fi horor režiséra Roberta Rodrigueza z roku 1998, nakrútený podľa scenára Kevina Wiliamsona, pohrávajúci si so žánrovými klišé. Tento film mal byť pre sci-fi tým, čím je horor Vreskot pre subžáner tínedžerskej vyvražďovačky, teda potenciálnym kultom, niečo sa však zvrtlo a Fakulta nezaslúžene upadla do zabudnutia. Veď koľko je filmov, v ktorých sa postavy musia nafetovať, aby zistili, či ich telesné schránky nie sú hostiteľmi skrz naskrz záporných ufónskych slizoidov?

Sobota 16. októbra
14.00, Prima: Svadba naruby
Láskavá americká komédia režiséra Franka Oza z roku 1997 o homosexuálnom učiteľovi, ktorý by sa hádam aj oženil, keby jeho slávny žiak nevykričal celému svetu pravdu o jeho skutočnej sexuálnej orientácii. Film medzi tie nezabudnuteľné povyšuje brilantný herecký výkon Kevina Klina v hlavnej úlohe.
22.00, Jednotka: Ľud verzus Larry Flynt
Programovo kontroverzný film v Hollywoode pôsobiaceho českého režiséra Miloša Formana z roku 1996, venovaný životným osudom samozvaného kráľa pornografie, zakladateľa a vydavateľa časopisu pre pánov Hustler -- Larryho Flinta, ktorého vo filme presvedčivo stvárnil Woody Harrelson.
21.00, Dvojka: Obchod na korze
Československá oscarová tragikomédia, nakrútená v roku 1965 režisérskym duom Ján Kádar -- Elmar Klos, s Jozefom Krónerom v životnej úlohe obchodníka, čo arizoval židovský obchod a nezvládol to.
23.05, TV Joj: 3000 míľ na úteku
Vlastne veľmi nevydarený, no zvráteným spôsobom príťažlivý americký akčný triler režiséra Demiana Lichtensteina o Elvisových dvojníkoch, ktorí vykradnú banku, aby sa vzápätí pustili do divokej a celkom zbytočnej prestrelky. Lúpež, jatky, naháňačka a Kurt Russel a Kevin Costner v elvisovských oblekoch -- čo si divák môže priať viac?

Nedeľa 17. októbra
13.15, TV Markíza: Ukradli torzo Jupitera!
Nestarnúca francúzska komédia z roku 1980 režiséra Philippa de Brocu o nesúrodom páre na manželskej ceste, ktorý sa zapletie do krádeže cenného historického artefaktu.
20.00, Jednotka: Priepasť
Podmorský výpravný sci-fi triler režiséra Jamesa Camerona, nakrútený v roku 1989 o posádke podmorskej ropnej veže, ktorá v hlbinách objaví mimozemskú civilizáciu. Film, v čase svojho vzniku prezentovaný ako priekopnícky vo využívaní digitálnych efektov, neurazí ani dnes, lebo okrem trikov ponúka aj v rámci žánru silný a pútavý príbeh.


Pondelok 18. októbra
21.30, ČT 2: Olovená vesta
Ďalší z filmov režiséra Stanleyho Kubricka uvádzaný v rámci jeho profilu. Vznikol v roku 1989 a majster sa v ňom rozhodol prispieť svojou troškou do babrania sa v americkej vietnamskej traume.
23.45, TV Markíza: Jesus Christ Superstar
Slávna americká rocková opera vo filmovom spracovaní režiséra Normana Jewisona z roku 1973.

Utorok 19. októbra
22.05, Dvojka: All That Jazz
Jeden z kľúčových amerických autotematických filmových muzikálov, nakrútený v roku 1979 režisérom Bobom Fosseom. Na Broadwayi vzniká inscenácia -- muzikál, režisér tvorí na hranici síl, vôkol obchádza smrť.

Streda 20. októbra
20.00, TV Markíza: Indiana Jones a posledná krížová výprava
Nie vždy je jednotka najlepšia. Vrcholné dobrodružstvo zažil Indiana Jones spolu so svojím otcom pri hľadaní Svätého grálu v klasike, nakrútenej Stevenom Spielbergom v roku 1989.

Štvrtok 21. októbra
09.45, TV Joj: Dobrodružstvá Forda Fairlana
Nádherne úchylná americká komédia plná brilantných dialógov a hlášok, nakrútená režisérom Rennym Harlinom v roku 1990 o súkromnom detektívovi, ktorý svoje služby poskytuje výhradne rockovým hviezdam.
20.00, ČT 1: Návrat Idiota
Česká smutná komédia s vlastne dobrým koncom režiséra Sašu Gedeona z roku 1999, ktorá pre českú kinematografiu odhalila herecký potenciál Pavla Lišku.
00.40, TV Markíza: Hackeri
Bizarný akčno-sci-fi-lifestylový triler o tom, ako si v roku 1995 jeho režisér Iain Softley predstavoval pôsobenie počítačových "výtržníkov".

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:56