StoryEditor

Alžbeta II. nemá pas. Toto je 10 vecí, ktoré ste o nej nevedeli

09.09.2015, 19:29
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk



Britská kráľovná Alžbeta II. sa stala najdlhšie vládnucim panovníkom v dejinách svojej krajiny. Približne o 17.30 h miestneho času (18.30 u nás) totiž predstihla svoju prapraprababičku kráľovnú Viktóriu z 19. storočia, ktorá sedela na britskom tróne 63 rokov, sedem mesiacov, dva dni, 16 hodín a 23 minút. Za viac ako 63 rokov jej vlády jej slúžilo 12 premiérov a vo Vatikáne sa za tú dobu vystriedalo sedem pápežov.



Alžbeta II. je zároveň najdlhšie žijúcim britským monarchom, aktuálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete a najdlhšie panujúcou ženou sveta. V tom ju predčil už len thajský kráľa Bhumibol Adulyadej, ktorý má 87 rokov a je teda najdlhšie slúžiacou hlavou štátu. Na trón nastúpil v roku 1946 a vládne teda už 69 rokov.

Panovníčka pôvodne nechcela osláviť túto udalosť verejne, stredu strávila ako predošlých 23 225 dní v čele monarchie - pracovne. Pod spoločenským nátlakom však napokon súhlasila s oficiálnym podujatím v Škótsku, kde zvyčajne trávi letnú dovolenku. Udalosť tam kráľovná po boku svojho manžela princa Philipa spojila s oslavami najstaršej železnice na území Británie, píše Anna Barochová pre idnes.cz. Poďakovala sa davu ľudí za privítanie a dodala: "Mnohí... boli takí láskaví a pripomenuli aj ďalšiu udalosť, ktorá sa spája s dneškom, hoci po niečom takom som nikdy netúžila. Počas dlhého života sa nevyhnutne objavia mnohé zvraty, ten môj nie je výnimkou, ale ďakujem vám všetkým a mnohým ďalším doma aj v zahraničí za dojímavé odkazy a veľkú láskavosť," dodala Alžbeta II.

 


K prelomovému okamihu vo vláde kráľovnej sa vyjadril aj britský premiér David Cameron, ktorý povedal: "Počas uplynulých 63 rokov je Jej Veličenstvo pevným bodom v neustále sa meniacom svete. Jej nezištný zmysel pre službu a povinnosť si vyslúžil obdiv nielen doma v Británii, ale i v celom svete. Dnes preto právom oslavujeme jej mimoriadny rekord a dôstojnosť, s akou reprezentuje svoju krajinu." Buckinghamský palác pri tejto príležitosti zverejnil novú oficiálnu fotografiu kráľovnej, ako aj pamätnú mincu. A dokonca potravinárska firma Kellog´s na počesť panovníčky uvedie na trh aj špeciálne kráľovské cereálie - s jedlými diamantmi, perlami a zlatými lupienkami.




10 VECÍ, ktoré ste o kráľovnej Alžbete II. nevedeli:


1. Nemá právo voliť
Kráľovná, rovnako ani členovia jej rodiny nikdy nevolili, ani nekandidovali na ľubovoľnú pozíciu, politickú či inú. Je to preto, že úloha kráľovnej je poskytovanie kontinuity a zameranie sa na národnú jednotu. Verejná rola kráľovskej rodiny je založená na identifikácii sa s každou časťou spoločnosti, vrátane menšín a záujmových skupín.
 

2. Nesmie verejne vyjadrovať svoj názor na to, čo sa jej páči
Napríklad v televízii. "Kráľovná veľmi rada sleduje seriál Panstvo Downton a rada upozorňuje na veci, ktoré sú tam chybne, aj preto, že veľmi dobre pozná zámok Highclere, kde sa to natáča," uviedol v rozhovore pre britský denník The Telegraph kráľovský kronikár a znalec Brian Hoey.
 

3. Nemá pas ani vodičák
Napriek tomu, že údajne navštívila už viac ako 116 krajín, nie je držiteľkou cestovného pasu. Keďže všetky britské pasy sú vydávané na meno kráľovnej, ona sama ho nepotrebuje. Medzi ňou najnavštevovanejšie krajiny patria "hlavné ríše": 24-krát bola v Kanade, 16-krát v Austrálii, na Nový Zéland išla už 10 ráz a šesťkrát na Jamajku. Alžbeta bola prvým britským monarchom, ktorý bol na štátnej návšteve v Číne (1986) či v Rusku (1994). Rovnako bola prvým britským monarchom, ktorý prvýkrát vkročil na pôdu Írskej republiky od roku 1911, keď tak urobil jej dedko, George V. Aj vo veku 89 rokov je stále na cestách - na november plánuje letieť na Maltu.

Taktiež však nemá vodičský preukaz, aj keď je známe, že sa rada preháňa po rôznych statkoch vo svojom Range Roveri.

4. Nie je taká bohatá, ako si myslíte
Monarchia je jedna z najcennejších britských inštitúcií s hodnotou 57 miliárd libier (87 miliárd dolárov). Zahŕňa prínos pre hospodárstvo prostredníctvom cestovného ruchu a také veci, ako napríklad vplyv kráľovských detí na módne značky. Avšak, 20 miliárd libier hmotného majetku, vrátane Buckinghamského paláca, korunovačných klenotov a Kráľovskej umeleckej zbierky, sú držané pre budúce generácie a nie sú súkromným majetkom kráľovnej.





Hodnota "firmy", ako sama kráľovná Alžbeta II. údajne nazýva kráľovskú rodinu, je teda celkovo 87 miliárd dolárov. Princ George, prvorodený syn princa Williama a Kate, bude raz pravdepodobne kráľom. Napriek tomu jeho mladšia sestra, len štvormesačná Charlotte bude tam, kde sú peniaze. Lebo čo sa týka prínosu pre britskú ekonomiku, bude zrejme dôležitejšia. Podľa odhadov spoločnosti Brand Finance má už hodnotu takmer päť miliárd dolárov, zatiaľ čo jej brat iba 3,6 miliardy dolárov, píše CNN. Vojvodkyňa Kate, ktorej príspevok pre britskú ekonomiku sa zase odhaduje na 7,2 miliardy dolárov, sa s ňou však zatiaľ ukázala len dvakrát - hneď po narodení pred nemocnicou a na júlovom krste. O to je to impozantnejšie.

5. Má dvojo narodenín
Panujúca britská kráľovná sa narodila ako Elizabeth Alexandra Mary z Yorku 21. apríla 1926. Avšak, každá krajina Commonwealthu tradične oslavuje jej narodeniny v určený deň v máji alebo júni. V Spojenom kráľovstve, napríklad, to padá na prvú, druhú alebo tretiu sobotu v júni. Kráľovná ale trávi jej skutočné narodeniny na súkromných oslavách s rodinou.

6. Jej kráľovské zvieratá
Miluje plemená psov s názvom Corgi. Jej otec, Juraj VI, prijal psov tohto plemena do kráľovskej rodiny v roku 1933, kedy kúpil psíka menom Dookie. Kráľovná dostala svoju prvú corgi, Susan, na jej 18. narodeniny. Za svojej vlády vlastnila viac ako 30 takýchto psov, mnohí boli priami potomkovia od Susan. Ako monarcha, Alžbeta II. technicky vlastní mnoho tisíc párov labutí vo voľnej prírode, a ročné sčítanie siahajúce až do 12. storočia - Swan Upping - sa koná každý rok v južnom Anglicku. Kráľovná má tiež oficiálne právo požadovať všetky kráľovské ryby - jesetery, sviňuchy, veľryby a delfínov - podľa zákona z roku 1324.

7. Má úžasnú mimiku
Často pôsobí dojmom prílišnej serióznosti a mnohí hovoria o jej "poker face". Ale tí, ktorí ju poznajú ju opisujú ako uvoľnenú so zmyslom pre humor a talentom pre mimiku v privátnej spoločnosti. Ich domáci kaplán kedysi povedal, že "kráľovnino napodobenie pristávania Concordu je jedno z najvtipnejších vecí, ktoré videl."




8. Diana bola veľkou skúškou
Smrť Diany a rozvod Diany s jej synom Charlesom boli najväčšou krízou v popularite počas jej vlády, zhodujú sa odborníci. V čase jej smrti nebola v Londýne a vrátila sa až päť dní potom. V predvečer pohrebu Diany urobila televízne vystúpenie, kde jej vzdala hold. Bol to jeden z najlepších príhovorov ľudu za jej panovania. Alžbeta II. veľmi zlepšila obraz kráľovskej rodiny práve od Dianinej smrti.

9. Bola vo vojne
Málokto vie, že Alžbeta II. pred nástupom na trón nežila ako bežná princezná. Bola obklopená luxusom Buckinghamského paláca, no v čase vojny, Nemecko útočilo na Britániu, vstúpila do armády. Bola tak neskôr jediným monarchom, ktorý slúžil v druhej svetovej vojne a zároveň jedinou ženou z britskej kráľovskej rodiny vo vojne. Okrem toho, že sa stala mechaničkou, naučila sa šoférovať vojenské nákladné vozidlo.
 

10. Nebojí sa technológií
Bola prvou panovníčkou na internete - a použila elektronickú poštu. Napríklad už 26. marca 1976 poslala svoj prvý e-mail, keď sa zúčastnila demonštrácie sieťových technológií v Royal Signals and Radar Establishment, výskumnom zariadení v Malvern v Anglicku. Správa bola prenášaná cez ARPANET, predchodcu moderného internetu.

 

Panovníčka, ktorú jej krajina stále miluje

Alžbeta II. nastúpila na trón v roku 1952 po smrti svojho otca kráľa Juraja VI. Korunovácia novej panovníčky sa konala na ďalší rok, pričom sa stala jednou z prvých významných spoločenských udalostí, ktoré boli v Británii sprostredkované televíziou. Alžbeta II. v ostatných rokoch obmedzila svoje zahraničné cesty, stále však vykonáva mnohé kráľovské povinnosti. Keď nastúpila na britský trón, písal sa teda rok 1952. "Alžbeta II. nastúpila v čase, keď prebiehala studená vojna a Británia ustupovala z pozície svetovej veľmoci. Tento ústup bol ešte umocnený neúspechom v Suezskej kríze v roku 1956," opísala ťažkosti mladej panovníčky expertka Zuzana Kasáková z Karlovej univerzity



Prvým premiérom mladučkej panovníčky bol Winston Churchill, ktorý zamlada slúžil v armáde jej prababičky. Od tých čias ubehlo viac ako 63 rokov a Alžbeta II. vo svojej pracovni už uvítala ďalších jedenásť ďalších premiérov. Tým posledným je David Cameron, ktorý sa narodil v roku 1966, teda v čase, keď Alžbeta II. vládla kráľovstvu štrnástym rokom. "Keď ho (Camerona) prvýkrát videla, hral zajačika v školskej hre, kde účinkoval aj jej syn Edward," povedal agentúre Reuters historik Hugo Vickers, píše Anna Barochová pre idnes.cz.

Počas jej vlády sa zmenil svet, Británia aj samotné poňatie kráľovského úradu. Doba pokročila a kráľovná hľadala nové spôsoby, ako si udržať priazeň ľudu. Začala preto napríklad chodiť na prechádzky medzi ľudí. "Tie prechádzky ... istým spôsobom symbolizovali beztriednosť a neformálnosť, ale aj cit pre verejný záujem o inštitúciu ako takú," opisuje Philip Murphy z Inštitútu štúdií Commonwealthu. "Na začiatku jej vlády by ste si nemysleli, že sa kráľovná bude podieľať na vystúpení kaskadéra, v ktorom to vyzeralo, že vyskočila z helikoptéry s Jamesom Bondom," povedal autor kráľovninho životopisu Robert Lacey. Narážal tým na jej vystúpenie pri začatí olympijských hier v Londýne v roku 2012.





Jej vláda nebola vždy prechádzkou ružovým sadom. Musela riešiť mnoho ťažkostí. "Tých skúšok bolo mnoho. Príkladom môže byť napätie medzi kráľovnou a premiérkou Margaret Thatcherovou vo vzťahu k Juhoafrickej republike za vlády apartheidu v osemdesiatych rokoch. Nie príliš jednoduché ale bolo aj postavenie kráľovnej v dobe škótskeho referenda o nezávislosť, ktoré prebehlo 18. septembra 2014," vymenováva Kasáková.

Alžbeta tiež zapracovala na zblížení s rímskokatolíckou cirkvou. V roku 1982 dokonca prišiel na jej pozvanie do Veľkej Británie pápež, čo sa stalo prvýkrát po 450 rokoch. Obraz kráľovskej rodiny trpel mnohými škandálmi a jej obľuba padala. "Za všetky možno spomenúť veľmi známy prípad vzťahu princa Charlesa a princeznej Diany a jej smrť v lete 1997 a s ňou súvisiace vystupovanie kráľovnej na verejnosti," dopĺňa Kasáková.

 


    
Ľud kráľovskú rodinu začal prezývať "firma" a bolo jasné, že musia prísť zmeny, ktoré by skôr boli nemysliteľné. Kráľovská rodina už nemohla byť ďaleko od ľudí, videná len na slávnostných podujatiach a prehliadkach. Vladárka tak začala prvýkrát v histórii platiť daň z príjmu a vzdala sa aj svojej jachty. Buckinghamský palác i hrad Windsor sa otvorili pre návštevníkov, aby tak kráľovná pokryla časť svojich nákladov. Na svoju záhradnú párty pozvala viac ako dva milióny ľudí a dokonca si založila účet na Twitteri.

Podľa expertov však nejde o pretvorenie monarchie. "Nejde o žiadnu revolúciu monarchie. Kráľovná len ukazuje svoju snahu adaptovať sa na nové prostredie," dodáva Kasáková. Podľa iných je Alžbeta II. naopak stále odrazom stability, čo jej v nepokojnej dobe hrá do kariet. "Stále plní svoje povinnosti, stále udržuje tú šou v chode," uzatvára Murphy.

01 - Modified: 2007-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: udalosti
01 - Modified: 2017-09-04 11:57:50 - Feat.: - Title: Manželka princa Williama si tehotenstvo neužíva. Trápia ju tieto problémy! 02 - Modified: 2016-09-25 14:31:39 - Feat.: - Title: Kanada na nohách. Kráľovský pár s Georgeom i Charlotte prišli na návštevu 03 - Modified: 2016-09-08 09:17:25 - Feat.: - Title: Ako z rozprávky. Otec princa Williama zachránil rozpadnutý rumunský dom 04 - Modified: 2016-07-25 14:17:58 - Feat.: - Title: Kráľovná Alžbeta ukázala svoj šatník na výstave. Stovky klobúkov a šiat od detstva 05 - Modified: 2016-07-23 12:39:08 - Feat.: - Title: Princ George oslavuje 3. narodeniny. Kráľovská rodina ukázala nové snímky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:30