StoryEditor

Týždeň pred televízorom

24.09.2004, 00:00

Piatok 24. septembra
20.50, TV Markíza: Osobný strážca
Ohavný americký filmový gýč zamaskovaný za romantický triler, nakrútený v roku 1992 režisérom Mickom Jacksonom, s Whitney Houstonovou v úlohe slávnej speváčky a herečky a Kevinom Costnerom ako jej bodyguardom, ktorý je nielen ochotný za ňu položiť život, ale je dokonca schopný zahorieť k nej vrúcnym romantickým citom. Slabším náturám môže prísť fyzicky zle.
20.55, Dvojka: Každý to rád inak
Francúzska komédia režisérky Agnes Jaouiovej z roku 2000 o biznismenovi, ktorý sa pokúša starnúcu herečku opiť romantickým rožkom.
23.25, TV Markíza: Smrtonosná pasca 3
Žalostný príklad nezvládnutého pokračovania, nakrútený v roku 1995 režisérom Johnom McTiernanom, samozrejme s Bruceom Willisom v hlavnej úlohe policajta Johna McClanea. Prvé dve smrtonosné pasce sú svojho druhu akčnou klasikou, trojka je slabučkým odvarom a nezachráni ju ani Jeremy Irons v úlohe lúpiaceho a mstiaceho sa záporného hrdinu, ktorý je inak akože bratom Hansa Grubera z jednotky.

Sobota 25. septembra
21.05, Dvojka: Žert
Česká, československá filmová dráma z roku 1968, nakrútená režisérom Jaromilom Jirešom podľa rovnomenného svetoznámeho románu Milana Kunderu, nielen o tom, ako nevinný študentský vtip poznačí v totalitnej zlovôli ľudské osudy na celý život.
21.10, ČT 1: Nezmieriteľní
Vynikajúci americký demytizujúci western z roku 1992 režiséra Clinta Eastwooda, ktorý v ňom zároveň popri Morganovi Freemanovi a Geenovi Hackmanovi stvárnil jednu z hlavných úloh. Tragický príbeh starnúceho pištoľníka, ktorý sa naposledy poriadne ožerie, aby mohol krvavo pomstiť znetvorenú prostitútku.
22.30, Prima: Vlk
Vlastne dosť nevydarený americký "vlkolačí" skorohoror, nakrútený v roku 1994 režisérom Mickom Nicholsom, o lykantropii. Samozrejme, pozoruhodný len kvôli fenomenálnemu hereckému výkonu Jacka Nicholsona, ktorý pri premene na vlkolaka takmer ani nepotrebuje maskovanie.

Nedeľa 26. septembra
20.00, Jednotka: Blízke stretnutia tretieho druhu
Americká sci-fi klasika režiséra Stevena Spielberga z roku 1977 o prvom kontakte s mimozemšťanmi a o tom, ako sa vlastne nikomu nič nestane.
22.05, TV Markíza: Chlapci neplačú
Krutá a tragická americká psychologická dráma režisérky Kimberly Peirceovej o transexuálnom dievčati, či skôr mladíkovi uväznenom v ženskom tele, nakrútená v roku 1999 s Hilary Swankovou v hlavnej úlohe. Jej výkon v tomto filme bol celkom zaslúžene v roku 2000 ocenený Oscarom.
23.15, ČT 2: John Lennon: Come Together 2/2
Druhá a záverečná časť benefičného koncertu venovaného nielen nebohému beatlsákovi, ale aj obetiam teroristického útoku na dvojičky.
23.55, ČT 2: S Madonnou v posteli
Vo svojich časoch (1991) škandalózny celovečerný dokument o kontroverznej popovej dive, nakrútený režisérom Alekom Keshisianom.

Pondelok 27. septembra
10.00, ČT 2: Filmové žánre 4/6. Historické filmy
Štvrtá časť výborného britského dokumentu.
11.40, Prima: Jan Žižka
Československý oslavný historický veľkofilm o slávnom husitskom vojvodcovi, nakrútený v roku 1955 režisérom Otakarom Vávrom.
20.45, TV Markíza: Smrť jej pristane
Zábavná americká čierna až morbídna komédia režiséra Roberta Zemeckisa z roku 1992 s Bruceom Willisom, Goldie Hawnovou a Meryl Streepovou v hlavných úlohách. On je plastický chirurg, alkoholik, ony sú starnúce celebrity, manželka a exmanželka, ktoré po požití magického elixíru omladnú a stanú sa de facto nesmrteľnými. Len nesmú zomrieť.
22.15, ČT 2: Mechanický pomaranč
Ďalší z filmov slávneho režiséra Stanleyho Kubricka, tentoraz z roku 1971, nakrútený v britskej produkcii podľa rovnomennej a nemenej slávnej literárnej predlohy Anthonyho Burgesa.

Utorok 28. septembra
22.10, Dvojka: Prekliatie žltozeleného škorpióna
Americko-nemecká retro komédia režiséra a predstaviteľa hlavnej úlohy Woodyho Allena, nakrútená v roku 2001 ako pocta detektívnemu žánru, kriminálkam drsnej školy a azda aj filmom "noir". Allenovi ako drsnému poistnému detektívovi skvelo sekunduje Helen Huntová.
0.20, TV Joj: Pomstiteľ bez mena
Hongkonský akčný ohňostroj okolo bizarnej zápletky len kvôli tomu, aby Jackie Chan mohol vo vlastnej réžii predvádzať akrobaciu a bojové umenia najvyššej diváckej kvality.

Streda 29. septembra
20.00, TV Markíza: Bláznivá strela 33 1/3: Posledný trapas
Frank Drebin sa nedokáže vyrovnať s dôchodkom, tak sa vracia do služby, aby prekazil atentát na Oscarov, v parodickej bláznivej komédii režiséra Petra Segala z roku 1994. Geniálne gagy vrcholia tancujúcou matkou Terezou či geriatrickým parkom, nie náhodou až príliš podobným parku jurskému parku.

Štvrtok 30. septembra
21.50, ČT 2: Moja ľavá noha
Britsko-írska životopisná dráma režiséra Jima Sheridana z roku 1989 s Danielom Day-Lewisom v hlavnej úlohe, nakrútená podľa skutočného príbehu Christyho Browna, chlapíka s nesmiernym hendikepom, ktorý sa naučil písať i maľovať ľavou nohou.
22.50, TV Joj: Gen-X Cop
Hongkonský akčný film režiséra Bennyho Chana z roku 2000 o takom drsnom boji proti organizovanému zločinu, že ho zvládnu len sotva odrastení tínedžeri. Znie to rovnako absurdne ako vyzerá, ale hlavnou devízou tohto filmu sú aj tak predstavitelia hlavných úloh, ktorí vospolok vyzerajú akoby práve utiekli z nejakej šialenej japonskej RPG videohry.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:34